Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η ελληνική εμπορική ναυτιλία στα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου

Σε ένα πανέμορφο, βαρύ νεοκλασικό, ίσως από τα ομορφότερα νεοκλασικά της Αττικής και σίγουρα το πιο όμορφο του Πειραιά, το διήμερο 31 Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο «Η ελληνική εμπορική ναυτιλία στα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου».
H θέση που βρίσκεται το κτίριο είναι μερικά μέτρα πιο πάνω από το λιμανάκι της Ζέας-Πασαλιμάνι και η θέα είναι υπέροχη. Προς το πασαλιμάνι, με τα εκατοντάδες σκάφη να λινίζονται νωχελικά στο αεράκι που έφερνε η θαλάσσια αύρα από το Σαρωνικό. Αν στρέψεις το βλέμμα σου προς τα πάνω, αντικρίζεις το «Κρητικό κάστρο», ο προφήτης Ηλίας ή αλλιώς «Κρητικά». Είναι η παλιά γειτονιά των κρητικών και αυτό το διαπιστώνεις από τα ονόματα των δρόμων που θυμίζουν Κρήτη. Μπαίνοντας από την κύρια είσοδο του μεγάρου, θα βρεθείς σε ένα περιποιημένο κήπο, υποθέτω δεξιώσεων. Εδώ μας περιποιήθηκαν στις διακοπές του συνεδρίου και μας προσέφεραν διάφορα ποτά και νόστιμα εδέσματα. Διάσπαρτα στον κήπο βρίσκονται τοποθετημένα αντικείμενα – μηχανήματα – εξαρτήματα από παλιά πλοία και όχι μόνο. Όπως ένα φωτιστικό από έναν παλιό φάρο, που είναι τοποθετημένο αριστερά της εισόδου. Το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διαθέτει εκτός από την βιβλιοθήκη με τα εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία, και σπουδαίες συλλογές όπως εκείνη του ναυάρχου Νέλσωνα και μεγάλη συλλογή βυζαντινών εικόνων. Ως γνωστό, ο Οράτιος Νέλσων ήταν ο ναύαρχος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, και αντίπαλος του Ναπολέοντα. Η πιο γνωστή νίκη του ήταν εκείνη του Τραφάλγκαρ, όπου έχασε και τη ζωή του. Υποθέτω πως είναι ο μεγαλύτερος εθνικός ήρωας των βρετανών. Κανονικά ο χώρος της συλλογής, λόγω ώρας, ήταν κλειστός. Παρακάλεσα και μου επέτρεψαν μιαν ολιγόλεπτη επίσκεψη για να φωτογραφίσω μερικά από τα σπάνια εκθέματα, που όπως λέγεται είναι η μεγαλύτερη συλλογή αυτού του είδους, εκτός Μεγάλης Βρετανίας. Εκτός από προσωπικά αντικείμενα, υπάρχουν ιδιόχειρες επιστολές, ένα ασημένιο σερβίτσιο του ναυάρχου, και ένα ασημένιο μαχαιροπήρουνο που χρησιμοποιούσε ο Νέλσων, ειδικής κατασκευής, από όταν έχασε το δεξί του χέρι στη ναυμαχία του Νείλου. Υπάρχουν επίσης στη συλλογή και όργανα πλοήγησης της περιόδου του Νέλσωνα, καθώς και μικρογραφία της ναυαρχίδος του, που ήταν εξοπλισμένη με πάνω από εκατό κανόνια. Εκτός από τους άλλους χώρους που διαθέτει το ίδρυμα, διαθέτει επίσης και έναν κομψό, μεγάλο πολυχώρο, βιβλιοθήκη με μερικές εκατοντάδες άνετα καθίσματα. Στον χώρο αυτό πραγματοποιήθηκε το συνέδριο.
Ο κάθε ομιλητής προέβαλε μέσω του υπολογιστή σε μια τεράστια οθόνη τα καίρια σημεία της ομιλίας του που ήθελε να τονίσει. Θέμα του συνεδρίου ήταν «Η ελληνική εμπορική ναυτιλία στα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου». Το συνέδριο χωρίστηκε σε έξι ενότητες. Την κήρυξη έναρξης των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο υπουργός ναυτιλίας και νησιώτικης πολιτικής, κος Ιωάννης Πλακιωτάκης, με μια ολιγόλεπτη, μεστή ομιλία του. Ο Νίκος Παπαδάκης ανέλυσε στη συνέχεια τις δραστηριότητες του ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Ακολούθησε η εισήγηση της κας Χαρλαύτη, ιστορικού, διευθύντριας του Ινστιτούτου μεσογειακών σπουδών.
Το κυρίως πρόγραμμα που ακολούθησε, περιελάμβανε σπουδαίες διαλέξεις από καθηγητές πανεπιστημίου, ερευνητές, διδάκτορες, υποψήφιους διδάκτορες που έριξαν άπλετο φως στη συμβολή του Βενιζέλου και στη διαμόρφωση των θεμελιωδών ρυθμίσεων και θεσμικών παρεμβάσεων που αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν και σήμερα τη βάση που στηρίχθηκε και στηρίζεται η ανάπτυξη της ναυτιλίας μας. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά και στην απόφαση του μεγάλου πολιτικού να δημιουργήσει τον ιδιαίτερο διοικητικό φορέα της ναυτιλίας μας, το λιμενικό σώμα, που φέτος θα γιορτάσει τα 100 χρονια από την ίδρυσή του.
Όλες οι εισηγήσεις ήσαν άκρως κατατοπιστικές, όμως δε μπόρεσα να μην ξεχωρίσω μερικές, όπως η ομιλία-εισήγηση του κου Μαρτίνου, στην οποία περίσσευε το συναίσθημα.
Την εκδήλωσαν τίμησαν με την παρουσία τους και αρκετοί επίσημοι. Διέκρινα τον Ιωάννη Πλακιωτάκη, υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, τον κο Χάρη Μαμουλάκη, εκπρόσωπο προέδρου ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή, τον κο Δημήτριο Διαμαντίδη, εκπρόσωπο προέδρου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και βουλευτή, την κα Ισμήνη Κριάρη, πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, τον κο Παναγιώτη Σημανδηράκη, δήμαρχο Χανίων, τον κο Ευάγγελο Αποστολάκη, πρ. υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κο Γεώργιο Πρασιανάκη, πρόεδρο Παραρτήματος Αττικής Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», τον κο Κυριάκο Βιρβιδάκη, πρ. υπουργό, την κα Φαλή Βογιατζάκη, πρόεδρο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, την κα Λίλη Βενιζέλου, πρόεδρο Medasset, τον κο Ιωάννη Τριφύλλη, μέλος Δ.Σ. Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τον κο Θεόδωρο Τσόντο, πρόεδρο Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια», τον κο Αθανάσιο Μαρτίνο, πολιτικό διοικητή Αγίου Όρους, τον κο Ηρακλή Προκοπάκη, Α΄ αντιπρόεδρο & αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο Danaos Shipping Co Ltd, καθώς και εφοπλιστές, πολλοί φοιτητές και άλλοι.
Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ιδρύματος Αικατερίνη ς Λασκαρίδου και του Παραρτήματος Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Χορηγοί του συνεδρίου ήταν η Eastern Mediterranean Maritime και η ΑΝΕΚ Lines.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα