Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΓΡΑΦΟΤΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΑΘΗΝΑ  2006

Σκοπιανό λοιπόν, το οποίο εμείς δεν αντιμετωπίσαμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά, όπως μπορούσαμε από την αρχή της εμφάνισής του. Αντίθετα όμως εδώ και μια εικοσιπενταετία δεν  ευνοούσε η εξωτερική μας πολιτική τις όποιες προσπάθειες ομογένειας Ελληνογένειας και ξενογένειας.
Oμως, εδώ, ακόμα και οι ακαδημαϊκοί μας φορείς μείνανε και μένουν σιωπηροί απέναντι στον επιβαλλόμενο αφελληνισμό μας με κινδύνους σε όλες τις ευαίσθητες πλευρές της εθνικής μας κυριαρχίας. Για να περάσει η χώρα (αρχής γενομένης από τη χαμένη Μικρασία) και σε άλλους χαμούς και ξένες επικυριαρχίες. Με τον «προοδευτισμό» της πολυεθνικότητας των ισχυρών και αποεθνικοποίησης των μικρών κρατών, όπως η Ελλάδα….. Λες κι εμείς δεν έχουμε ΠΑΤΡΙΔΑ.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
Σήμερα επανερχόμαστε στο Μακεδονικό το οποίο θα αποτελέσει κρίσιμο πολιτικό  εθνικό και εκκλησιαστικό θέμα, με συνεχείς διαμαρτυρίες και, ίσως, συνέπειες ευρύτερου   αναστατωμού στη χώρα, όπως ήδη φαίνεται και με την απόφαση ιερέων να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο των Αθηνών για να ξανασυνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος μετά την συνάντηση   Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός.
Σήμερα εμείς θα παρουσιάσουμε ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος (ξεχασμένο) βιβλίο με τον τίτλο: Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και υπότιτλο: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ–ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΪΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ J. BACID.
Συγγραφέας ο γνωστός στο Χανιώτικο κοινό ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ και πολυγραφότατος συγγραφέας ΣΑΡΑΝΤΟΣ Ι. ΚΑΡΓΑΚΟΣ έχει προμαχήσει εδώ και πολλά χρόνια για το Μακεδονικό κάνοντας πριν να παρουσιάσει το βιβλίο του σημαντικούς αγώνες, ειδικά  στον Οικονομικό Ταχυδρόμο είχε προηγηθεί μια σημαντική έκδοση που τα κείμενα της απετέλεσαν το βιβλίο το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα, από τότε η απάντηση του Καργάκου  δόθηκε από τις στήλες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ήταν η πρώτη δημοσίευση της παραϊστορίας του Αμερικανού ιστορικού  J. BACID, τότε με  πρωτοβουλία του Καργάκου και συμμετοχή του  διευθυντή του Οικονομικού Ταχυδρόμου Γιάννη Μαρίνου και σε συνεργασία όλων των  στελεχών  του ΔΟΛ που διακρινόντουσαν για την πατριωτική, εθνική ευαισθησία και ευθύνη του, πραγματοποιήθηκε (31 Ιανουαρίου 1997) η σημαντική αυτή έκδοση.
Στον πρόλογό του ο διακεκριμένος ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος αναφέρει τα εξής: «Δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ως στοιχείο προβολής του ανά χείρας βιβλίου μια μακροσκελή επιστολή που μου έστειλε παλαιός διπλωμάτης και έξοχος διανοητής.

ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΕΜΠΛΟΚΗ;;;
Του ανά χείρας βιβλίο η μακροσκελή επιστολή την οποία μου έστειλε παλαιός διπλωμάτης και έξοχος διανοητής, θα περιορισθώ μόνον σε μια φράση: «Αν, μου γράφει, το βιβλίο αυτό είχε εκδοθεί 20 χρόνια πριν δεν θα είχε προκύψει η Σκοπιανή εμπλοκή».
Θα είχαμε, προσθέτει, ένα επαρκές  οπλοστάσιο επιχειρηματολογίας για να αντιμετωπίσουμε τα φληναφήματα της Σκοπιανής διπλωματίας κ.λπ.
Λυπάμαι, λέει περαιτέρω στον πρόλογό του, ο Σ. Καργάκος, ότι το οπλοστάσιο υπήρχε από παλιά όχι από μένα αποκλειστικά. Εγώ, στη διάρκεια των ετών 1984-1991, με μια σειρά άρθρων  στο περιοδικό «Πολιτικά θέματα» του Κώστα Κύρκου είχα αναλύσει από κάθε πλευρά το πρόβλημα. Αυτό το πρόβλημα για το οποίο ο μεγάλος ιστορικός Σπυρίδων Λάμπρος είχε ονομάσει προσφάτως «αγκάθι των Σκοπίων», αλλά, τον Ιανουάριο του 1992 όταν πάντες  και πάσαι αλάλαζαν εν χορώ Μακεδονία ξακουστή και φορούσαν δίκην εξαπτερύγων «το άστρο της Βεργίνας» ο γράφων Σ. Καργάκος συγκέντρωσε τα άρθρα του σε μορφή βιβλίου  και στην  τελευταία σελίδα διατύπωνε την πρόβλεψη του ότι θα υποχωρήσουμε

ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΥΠΕΚΥΠΤΕ
Για μια ακόμη φορά τόνισε, η Ελλάδα θα υποχωρήσει και τελικά θα υποκύψει. Πρόβλεψη απαισιόδοξη μεν, αλλά αναγκαία, οι ελπίδες για μια νέα πολιτική ηγεσία που δεν θα ανέχεται το ξένο χαλινάρι, διαψεύστηκαν οικτρά…. Όμως, το μέγεθος της αβελτηρίας κάποιων «Νεοτέρων» της πολιτικής, οι οποίοι είχαν προφυτεύσει ότι το «Μακεδονικό» εντός δεκαετίας θα έχει ξεχασθεί μπορεί κάποιοι  πολιτικοί να θέλουν όντως ολοψύχως να λησμονηθεί αλλά οι άνθρωποι που σε καιρό φουρτούνας τολμούν να επιβιβασθούν στο σκάφος «ΕΛΛΑΣ», όπως λέει ο  σημαντικός ποιητής Μαβίλης «δε βολεί να λησμονήσει».
Για να πει ο πρόμαχος Έλληνας ιστορικός Σαράντος Καργάκος στον πρόλογο της έκδοσης του 2006 και τα εξής: «Μια ομάδα νέων ανθρώπων, κυρίως Μακεδονικής καταγωγής, μου ζήτησε την άδεια να αναδημοσιεύσει την ιστορική μελέτη  που είχα συγγράψει το 1997, για να ανασκευάσω τις ιστορικές ανακρίβειες του αμερικανού κροάτη ιστορικού.

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ
Αυτές τις ιστορικές ανακρίβειες  σκόπευα μελλοντικά να τις συγκεντρώσω σε έναν τόμο, περί Μακεδονίας και Μακεδονικού. Οι στιγμές όμως είναι κρίσιμες, πίστευα τότε ότι η εργασία μου αυτή που είχε πρωτοδημοσιευθεί στον οικονομικό ταχυδρόμο, χάρις στο πατριωτικό σθένος του Γιάννη Μαρίνου δεν μπορούσε να περιμένει, ένας υπουργός των εξωτερικών, τότε αλλά μας έταξε και άλλα έπραξε. Κι όμως με πληροφόρησαν ότι η  εργασία αυτή δεν μπήκε ούτε στο «σάϊτ» του Υπουργείου των εξωτερικών. Ένα σημαντικό μελέτημα έμεινε αναξιοποίητο…. κι όμως, θα μπορούσε να γίνει ασπίδα απέναντι στα μέλη της Σκοπιανής προπαγάνδας.

ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΚΑΝΑΔΕΖΙΚΟ ΛΟΜΠΥ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ
Αλλά το «Σκοπιανό» με τη μορφή που πήρε κατά το 1991 δεν είναι η κατασκευή του Τίτο, που δεν υπήρχε πια, αλλά εθνικιστικών κύκλων που δρούσαν στις ΗΠΑ και στον Καναδά και σήμερα είναι μέρος της αμερικανικής πολιτικής που επιζητεί, να  δημιουργήσει κράτη αθήρματα, που σε αυτή την  προσπάθεια  συμμετέχει και η «συγκολλημένη» και όχι φυσικά (ενωμένη) Ευρώπη. Για να προσθέσει σ’ αυτό τον  τολμηρό πρόλογό του ο Σαράντος Καργάκος ότι: Δεν συζητώ για τους Ρώσους που αρχής γενομένης από Γκορμπατσόφ η Ρωσία έχει λόγους να επιζητεί την υπονόμευση της Ελλάδος. Αύριο μάλιστα θα  παίξει το παιχνίδι της εξωτερικής της πολιτικής με βασικούς βραχίονες τον Πανσλαβισμό και την Ορθοδοξία.
Όπου θα υποθάλψει τη δίψα των Σλάβων για έξοδο στο αιγαίο και παγίως θα διεκδικεί τα Ελληνικά πατριαρχεία, ακόμα και της Αλεξάνδρειας και ακόμα, το Άγιον Όρος.

Ο ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΤΗ ΛΕΞΗ ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Σήμερα όμως, πέρα απ’ όλες τις δυτικές καταδολιεύσεις σε, βάρος της Ελλάδας η κεντρική επιδίωξη ήταν η ενσκλάβωση και υποταγή του λαού μας και η πλήρης κατάλυση όλων των ελληνικών…
Το 1897 ο σπουδαίος Έλληνας διανοητής Φιλάρετος εισήγαγε στην  πολιτική και γλώσσα τη λέξη Ξενοκρατία για να περάσουν  τόσα χρόνια από τότε και νάμαστε τώρα, ιδιαίτερα, απόλυτα Ξενοκρατούμενοι, και κινδυνεύοντες, τώρα απ’ όλες τις πλευρές των εθνικών μας θεμάτων. Ο  Σαράντος Καργάκος για τα Σκόπια αναφέρει ότι ο Σπυρίδων Λάμπρος με ένα άρθρο του, το οποίο δημοσιεύθηκε σε δύο μέρη στην εφημερίδα Ακρόπολη στις 14-16 Δεκεμβρίου του 1886, έθεσε από τότε τους κινδύνους για το Σκοπιανό.
Με το άρθρο αυτό ο μεγάλος ιστορικός επιχείρησε να ανασκευάσει τους ισχυρισμούς που είχαν διατυπωθεί.

ΕΝ ΗΜΕΡΑΙΣ ΚΑΘ’ ΑΣ ΥΠΕΡ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ ΑΝΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΣΕΡΒΙΑΣ
Στις 13 Δεκεμβρίου 1886 ο επιτετραμμένος της Σερβίας  Μαράγκοβιτς σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τον πρόλογο αυτού του σημαντικού άρθρου του Ιστορικού Σπυρίδωνα Λάμπρου που έχει ως κάτωθι:
«Η χθες δημοσιευθείσα εν τη Ακροπόλει αξία πολλού λόγου συνέντευξις μετά του επιτετραμένου της Σερβίας ευλόγως πρέπει να δώση αφορμήν εις πολλάς σκέψεις και συζητήσεις εν ημέραις καθ’ ας υπέρ ποτέ ανακινούνται τα των σχέσεων Ελλάδος και Σερβίας ΕΝΕΚΑ του ζητήματος των Σκοπίων (Σπ. Λάμπρος) «Λόγοι και άρθρα 1878-1902» εν Αθήναις 1902 σελ. 466 για να πει ακόμη ο Καργάκος ότι όλα αυτά έχουν ξεχασθεί όσο κι αν συχνά, συχνότατα τα επαναφέρουμε εμείς  που ξέρουμε ότι έχουμε γίνει πολύ ενοχλητικοί.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΙΛΑΜΕ Σ’ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ…
Που βασιλεύει στη χώρα μας. Και θα συνεχίσουμε προσθέτοντας μια φράση ενός κορυφαίου δημοσιογράφου του περασμένου αιώνα του Ανρύ Ντεροσφόρ: «Η Ελλάς έχει κι εκείνη ένα ποτάμι μεγαλύτερο μάλιστα από τον Ρήνο κι από τον Νείλο ως από τον Δούναβη και από τον Αμαζόνιο της Αμερικής, είναι το αίμα που έχυσε για την ελευθερία και την τιμή της».
Σύμβολα αθάνατα, της ελευθερίας  και της τιμής για όλη την ανθρωπότητα….
Για να αναφερθεί ακόμα ο Σαράντος Καργάκος στον Γερμανό καθηγητή Ερρίκο Τράισκε στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου που μετά τον τόσο απάνθρωπο Γαλλο Γερμανικό πόλεμο διδάσκοντας  τους φοιτητές του είπε ό,τι: «εν τοις μεγάλοις ζητήμασι δεν πρέπει να ακούηται μόνο η γνώμη των ζώντων αλλά και η φωνή των νεκρών. Όμως αυτή τη φωνή πάει να την πνίξει η τρέχουσα και τρεμαλέα πολιτική του παρόντος που γίνεται αχάριστη προς τους νεκρούς στην Ευρώπη, στον κόσμο και στη χώρα μας…».

(στο επόμενο: όλο το προπαγανδιστικό –αντιεπιστημονικό ψεύδος του αμερικανικού κράτους, ιστορικός J.Bacid)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα