Ελληνόπολη αποκαλείται στην Αμερική το Τάρπον Σπρίνγκς, αφού το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της αποτελείται από Έλληνες. Από παλαιότερα στοιχεία γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες αποτελούν το 60% (έτος 1964). Η πόλη ιδρύθηκε το έτος 1905 από Έλληνες σφουγγαράδες, κυρίως Καλύμνιους, που εκφράζοντας το δραστήριο της φυλής μας “όπου γης” ίδρυσαν αμέσως το 1907 την ελληνική κοινότητα και στις 10-10-1909 θεμελίωσαν τον ναό του προστάτη τους, Αγίου Νικολάου, ξύλινο, λευκού χρώματος.
Ο σημερινός μαρμαρόκτιστος ναός ανεγέρθηκε το 1942και είναι ένας από τους ωραιότερους, πεντακόσιους περίπου, ελληνικούς ορθόδοξους ναούς στις Η.Π.Α. Είναι σταυρική βασιλική με τρούλο και τρίκλιτο το δυτικό σκέλος. Κράμα βυζαντινών και ρομαντικών στοιχείων με υπεροχή των πρώτων και έχει αρκετά υψηλό κωδωνοστάσιο. Το τέμπλο, ο δεσποτικός θρόνος και ο σολέας είναι φτιαγμένα από πεντελικό μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως και σε άλλα σημεία του ναού. Πολλές από τις 44 φορητές εικόνες του ναού φιλοτεχνήθηκαν και δωρήθηκαν από τον Νισύριο αγιογράφο Γ. Σακελλαρίδη. Στην κοινότητα λειτουργούν ελληνικό σχολείο και κατηχητικό. Οι κάτοικοι δε τηρούν πιστά τα όλα τα ελληνικά έθιμα και τις θρησκευτικές γιορτές με πρώτη αυτή των Θεοφανίων, στην οποία συνήθως παρευρίσκονται ομογενείς από όλη την Αμερική και, όπως πληροφορηθήκαμε από τα “Χ.ν.”, φέτος θα παρευρεθεί και ο Δήμαρχος μας με τη συνοδεία του για την τελετή αδελφοποίησης των δύο Δήμων. Ο ένας δήμος, ο δικός μας, που διαφεντεύει στο αιγαίο πέλαγος και ο άλλος του Τάρπον στις θάλασσες της πολιτείας της Φλόριντα.
Από παλαιό έντυπο πληροφορήθηκα ότι το 1945 η αξία της συγκομιδής σφουγγαριών από τους Έλληνες εκεί, πλησίασε τα τρία εκατομμύρια δολάρια.