Στη 2η συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου CLEAN για τις περιφέρειες χαμηλού άνθρακα, συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο Καν της Γαλλίας στις 10 και 11 Οκτωβρίου.
Το έργο CLEAN – Technologies and Open Innovation for low carbon Regions, που υλοποιείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe, στοχεύει στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα και τις δημόσιες υποδομές κατά 4% μέχρι το 2022, μέσω της τεχνολογίας, της ανοιχτής καινοτομίας και των βελτιωμένων πολιτικών χαμηλού άνθρακα στις εννέα συμμετέχουσες Περιφέρειες.
Τα κύρια αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνουν εννέα περιφερειακά σχέδια δράσης, τα οποία θα ενισχύσουν τη συνεργασία δημοσίου τομέα, ερευνητικών ιδρυμάτων και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση νέων έργων αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων και το σχεδιασμό βελτιωμένων υπηρεσιακών δομών.
Στο εναρκτήριο συνέδριο στο Καν της Νορμανδίας, περισσότεροι από 70 ειδικοί και εμπλεκόμενοι στον τομέα της ενέργειας παρακολούθησαν την παρουσίαση των καλών πρακτικών των εταίρων και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν γι’ αυτές και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία προκειμένου να τις εφαρμόσουν στην περιοχή τους.
Στο συνέδριο παρευρέθησαν από την πολιτική ηγεσία της Νορμανδίας ο Francois Xavier Priollaud, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων και από την Περιφέρεια της Νορμανδίας ο Alain Deffontaines, Διευθυντής Κτιρίων και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Κατά τη διήμερη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης παρουσίασαν στο κοινό το ενεργειακό προφίλ και τις ιδιαιτερότητες του νησιού και συζήτησαν τις σχεδιαζόμενες πολιτικές και στρατηγικές χαμηλού άνθρακα, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα στον κτιριακό τομέα. Επιπλέον, ανέλυσαν τις καλές πρακτικές που έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη, τα τεχνικά και καινοτόμα χαρακτηριστικά τους, καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς τους σε άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Παράλληλα οι εταίροι του έργου επισκέφθηκαν κατοικίες και κτιριακά συγκροτήματα τα οποία πρόσφατα αναβαθμίστηκαν ενεργειακά μέσω ειδικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν η Μαρία Αποστολάκη, συντονίστρια του έργου, η Δήμητρα Δαφνομήλη από τη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και εκ μέρους της Περιφερειακής Ομάδας Φορέων η Ειρήνη Σφακιανάκη, εκπρόσωπος του Δήμου Μαλεβιζίου και ο Ιωάννης Ασπιρτάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός με εξειδίκευση στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Το CLEAN
Το έργο CLEAN – Technologies and Open Innovation for Low Carbon Regions/ Τεχνολογίες και ανοιχτή καινοτομία για Περιφέρειες Χαμηλού Άνθρακα θα συμβάλει στην ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών για πιο έξυπνες και ενεργειακά πιο αποδοτικές Περιφέρειες, θα βελτιώσει τις πολιτικές χαμηλού άνθρακα στις συμμετέχουσες περιοχές και θα αυξήσει την ενεργειακή αποδοτικότητα στο δομημένο περιβάλλον.
Το έργο CLEAN θα λάβει οικονομική στήριξη από το πρόγραμμα συνεργασίας Interreg Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο βοηθά τις περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις να αναπτύξουν καλύτερες δημόσιες πολιτικές, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ανταλλαγής λύσεων μεταξύ των περιφερειών.
Το έργο είναι πενταετούς διάρκειας (2017-2022) με συνολικό προϋπολογισμό 1,6 εκατ. €.
Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών για την Εφαρμογή της Τεχνολογίας Επικοινωνιών ERNACT (Ιρλανδία) και στο εταιρικό σχήμα για την υλοποίηση του έργου συμμετέχουν επίσης:
Ισπανία – Fomento de San Sebastian
Ρουμανία – Δήμος Lasi
Ιταλία – Γραφείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νάπολης
Γαλλία – Συνεργασία Les 7 Vents
Σλοβενία – Αναπτυξιακό Γραφείο Περιφέρειας Savinjska
Φινλανδία – Περιφερειακό Συμβούλιο North Karelia
Ελλάδα – Περιφέρεια Κρήτης
Σουηδία – Ένωση Τοπικών Αρχών Vasternorrland
Πηγή: cretalive