Στα 2.744 ανήλθαν την Τρίτη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 18 νέα (12 συρροή κρουσμάτων σε ομάδες), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για τον Covid 19.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος και ως εκ τούτου ο αριθμός των θανόντων ανέρχεται σε 152 συνολικά στη χώρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι , εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 608 (22,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 (50,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα, 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.11 (37,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 97,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης, 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Οι ήταν γυναίκες (26,4%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 152. Οι 40 ήταν γυναίκες (26,3%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.
Θετικά είναι τα αποτελέσματα από φάρμακο που μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι διασωληνωμένοι. Η αξιολόγησή του συνεχίζεται. Η αξιολόγηση του φαρμάκου της ρεμδεσιβίρης θα γίνεται υπό αυστηρό ιατρικό έλεγχο και η χορήγησή του θα γίνεται μόνο από τα νοσοκομεία.
Ομάδα έξι νοσοκομείων του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ένα τριπλό σχήμα φαρμάκων έναντι ελαφρών και μετρίων κρουσμάτων του ιού, το οποίο φέρνει αισιόδοξα μηνύματα.
Οχτώ υποψήφια εμβόλια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φάση των κλινικών δοκιμών.
Τι πρέπει να προσέχουμε τις επόμενες ημέρες
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, «τις προηγούμενες ημέρες είδαμε μια χαλάρωση από όλους μας: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».
«Παντού πρωταγωνιστές είναι η ευθύνη και η υπεύθυνη συμπεριφορά, τηρώντας απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης όχι σαν περιορισμός ή σαν απαγορευτικό μέτρο, αλλά ως μέτρο προστασίας μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ.
– Ο εργαστηριακός έλεγχος και η καλύτερη ιχνηλάτηση των ασθενών είναι τα όπλα μας.
«Δεν πρέπει να παίρνουνε τίποτε στ’ αστεία, δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό». ξεκαθάρισε ο καθηγητής Τσιόδρας.
Ενδεικτικά, ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ πρότεινε τα εξής:
α. Να αποφεύγουμε κατά το δυνατόν τη χρήση ΜΜΜ. Αν, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, τότε απαιτείται η ορθή χρήση της μάσκας. Πρέπει να έχουμε μαζί μας αντισηπτικό. Αν δεν χρησιμοποιείται η μάσκα σωστά, τότε μόνο κακό κάνει
β. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς την υγιεινή των χεριών μας. Πρέπει να αποφεύγονται χειραψίες και αγκαλιές και επαφές με άψυχες επιφάνειες (κουμπιά, πόμολα κλπ.), η οποιες δυνητικά μπορεί να είναι μολυσμένες με τον κορωνοϊό.
γ. Να αποφεύγουμε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό, όταν βγαίνουμε έξω να περπατήσουμε. Η «λαοθάλασσα» του τελευταίου σ/κ δείχνει μια διάθεση να συγχρωτιστούμε, αλλά και μια ανευθυνότητα έναντι του ιού.
δ. Να περιοριστούμε σε ένα στενό κύκλο επαφών και να μην ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουμε να δούμε καιρό.
ε. Να επιτηρούμε την κατάσταση της υγείας μας.
Για τη διεθνή ημέρα νοσηλευτών: Σήμερα τιμούμε το 50% το προσωπικού των υγειονομικών υπηρεσιών παγκοσμίως. Χωρίς αυτούς τους αφανείς ήρωες, εμείς οι γιατροί δεν υπάρχουμε. Τους ευχαριστώ όλους.
Για τον Τουρισμό και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών: Οι μετακινήσεις και οι αφίξεις θα γίνονται με κανόνες. Οι κανόνες ενδεχομένως θα περιλαμβάνουν το καλοκαίρι και θα αφορούν την εξέταση ταξιδιωτών στις χώρες αναχώρησής τους, τη χρήση μέτρων προστασίας, αλλά και την προστασία των ευπαθών ομάδων καθώς και την τήρηση των αποστάσεων.