Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η ένταση στη Μεσόγειο

Τελευταία η ένταση στη Μεσόγειον αυξάνεται διαρκώς.
Η Τουρκία συνεχίζει την ίδιαν επιθετικήν της πολιτική και φαίνεται ότι βρήκε για μια εποχή αντιμέτωπη τη Γαλλίαν.
Ο στόλος της Τουρκίας συναντάται με το Γαλλικό στόλο, που βρίσκεται στη Μεσόγειο. Επεισόδια μπορεί να συμβούν. Ένταση υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), την Κυπριακή Δημοκρατία, η ΕΕ, όμως, εξακολουθεί να συνομιλεί με αυτήν.
Ο κ. Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερικήν πολιτικήν, επισκέφθηκεν την Άγκυραν. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δήλωσεν, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να συζητήσουν μεταξύ τους και να βρουν λύση για το θέμα των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Αν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι ακριβείς, τότε αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.
Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μπορέλ αγνοεί ένα μέλος της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία, και αναθέτει δικήν της ιδιοκτησία να αποφασισθεί από δυο άλλα Κράτη. Αυτό είναι ένα σοβαρόν ατόπημα, επιπλέον. Τί έγινε μ’ αυτήν τη δήλωση του κ. Μπορέλ; Τί λέει η ΕΕ;
Επιπλέον, άγνωστοι βομβάρδισαν Τουρκική βάση στη Λιβύη. Η Μεσόγειος φλέγεται. Το ίδιο και η χώρα μας.
Πού πάμε λοιπόν; Ο κ. Μπορέλ επανέρχεται –στην άγνοιάν του γεγονότος, ίσως – στο 1959, όπου μυστικά η Ελλάδα και η Τουρκία κάθισαν να λύσουν το Κυπριακό στη Ζυρίχη; Η πολιτική της ωμής βίας της Τουρκίας φαίνεται να φέρει καρπούς;
Ο κ. Macron δείχνει κάποτε «πυγμήν» απέναντι στην Τουρκίαν. Η Γαλλία έχει συμφέροντα στην Μεσόγειον και στη Μέσην Ανατολήν και φαίνεται ότι προτίθεται να τα υπερασπιστή, με όποιους δυνατούς τρόπους μπορεί.
Το σημαντικόν είναι ότι, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατίαν, και να μην παρεκκλίνει κατά ένα ιότα από την πολιτικήν της, η ΕΕ συνεχίζει να συνομιλεί μαζί της και να ακούγονται εκ μέρους της δηλώσεις, όπως αυτές που αποδίδονται στον κ. Μπορέλ.
Το ζήτημα της στάσης της ΕΕ προς την Τουρκίαν της σήμερον είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Εάν δεν ξεκαθαρισθεί αυτό το θέμα και κληθεί η Τουρκία σε τάξη, τότε δεν μένει άλλη επιλογή στην ΕΕ παρά να προσπαθήσει να εξευμενίσει την Τουρκία με τον ένα ή τον άλλον τρόπον.
Και είναι εδώ που αρχίζει η πολιτική του εξευμενισμού και η σειρά αυτών που θα θυσιαστούν για χάρη αυτής της πολιτικής. Θα έχομεν ένα δεύτερο Μόναχον; Μόνον που αυτήν τη φοράν το θύμα δεν θα είναι η Τσεχοσλοβακία. Θα είμαστε εμείς.

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό γράφτηκεν πριν από την απόφαση από την Τουρκίαν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Πρόοδο συνιστά η συνειδητοποίηση εκ μέρους Ελλάδας και Κύπρου του μεγέθους της απειλής και των κινδύνων που αποτελεί για την νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία των κυρίων κυρίων Ερντογάν-Μπακτσελί!
    Θέλουν να αιματοκυλίσουν την Μεσόγειο με το αίμα των λαών της περιοχής αλλά και των δικών τους πολιτών!
    Μακάρι οι λαοί να το συνειδητοποιήσουν εγκαίρως!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα