Kλείστε τηλεοράσεις, υπολογιστές, κινητά και ανοίξτε βιβλία! Μπείτε και ταξιδέψτε σε κόσμους αλλαργινούς ή κοντινούς!
Ένα από αυτά τα βιβλία που μπορεί να διαβαστεί απνευστί, και η “Ενθύμηση”, της Γιούλας Κανιτσάκη!
Είχα τη χαρά να βρίσκομαι στους συντελεστές της παρουσίασής του προχθές Δευτέρα 27 τ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας!
Κάποια αποσπάσματα από τα όσα ανέφερα στην παρουσίασή του -ελαφρώς τροποποιημένα- ακολουθούν παρακάτω:
«Ενθύμηση λοιπόν, ο τίτλος του βιβλίου της Γιούλας Κανιτσάκη![…] μέσα στο βιβλίο […], οι αναμνήσεις, οι θύμησες, οι μνήμες, η αναφορά στα μνήματα, στο παρελθόν, πολλές φορές και οι σκέψεις των ηρώων που ανατρέχουν στο παρελθόν και όχι μόνο, κυριαρχούν!
Η συγγραφέας από την πρώτη κιόλας στιγμή καταφέρνει να συμπαρασύρει τον αναγνώστη στον κόσμο της, στον κόσμο των ηρώων της, στις ιστορίες ενός άνδρα και μίας γυναίκας! Τις ιστορίες του Χ. και της Ψ.
Εδώ ας σταθούμε λίγο! Γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία όχι και τόσο συνηθισμένη συνθήκη!
Οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας δεν έχουν ονόματα![…]
Παρόλο που η Γιούλα είναι φιλόλογος, […] εδώ στο πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα… μας ξαφνιάζει αφού δανείζεται από τα Μαθηματικά τα δύο σύμβολα (Χ και Ψ) για να πρωταγωνιστήσουν στην ιστορία της, και ως σύμβολα σε μια… εξίσωση! […] που ζητά τη λύση της! Θα λυθεί; Μένει να το δούμε! […]
Η γραφή της “Ενθύμησης” είναι… “εκλεπτυσμένη”, και τι εννοώ: Παρατηρείται έντονα η πολύ προσεκτική χρήση της γλώσσας! Η Γ. Κανιτσάκη (φιλόλογος γαρ), επιλέγει τρόπους και εκφράσεις, ακόμη και λέξεις, που πολλές από αυτές προέρχονται από την αρχαία ελληνική γραμματεία! Αυτή η επιλογή χρήσης της γλώσσας καθορίζει το όλο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι ήρωες! Ένα πλαίσιο… θα το χαρακτήριζα αστικής ευγένειας που επιτείνει ακόμη περισσότερο το “παιχνιδιάρικο” και χιουμοριστικό ύφος της γραφής της[…]
“Τι είναι τελικά η “Ενθύμηση”; […]
Είναι σίγουρα μια ιστορία μυστηρίου που ενέχει όμως μέσα της και τα στοιχεία μιας έρευνας, μιας ενδοσκοπικής αναζήτησης, της αναζήτησης του πραγματικού εαυτού -ισχύει και για τους δύο ήρωες- και για τον άνδρα και για τη γυναίκα!
Θέτει ερωτήματα! Κάποιες φορές δίνει και τη λύση, δίνει και τις απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα όπως για παράδειγμα “τι είναι αυτό που φέρνει την ευτυχία”! Ή “πώς μπορείς να ξεπεράσεις την απογοήτευση που νιώθεις”; […]
Ακόμη, η “Ενθύμηση” πραγματεύεται μία ιστορία αγάπης!
Ή καλύτερα μια ρομαντική ιστορία για ένα έρωτα, μια ιστορία για μία σχέση όπως βιώνεται από ένα άνδρα και μία γυναίκα! Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι οι ίδιοι οι βασικοί πρωταγωνιστές του βιβλίου, μάς δίνουν τη δική τους θεώρηση για την ιστορία!
Δηλαδή η Ψ. πιστεύει ότι πρόκειται για μία αισθηματική νουβέλα ενώ ο Χ. θεωρεί ότι είναι ένα αστυνομικό βιβλίο. Αυτές οι δύο διαφορετικές απόψεις, είναι ένα ακόμη δείγμα της διαφορετικής προσέγγισης που έχουν για το ίδιο γεγονός τα δύο φύλα! […]
Προτρέπω να διαβάσετε την “Ενθύμηση” της Γιούλας Κανιτσάκη, να την ξαναδιαβάσετε, σίγουρα θα βρείτε νέες εικόνες, νέες θεωρήσεις, νέες απαντήσεις αλλά ίσως να σας δημιουργηθούν και νέα ερωτήματα!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι και πάλι και ξανά θα απολαύσετε το ταξίδι!».