Κύριε διευθυντά
ο θεσμός του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο λόγο ύπαρξής του, δηλαδή να συνεισφέρει στην ελληνική κοινωνία ως κατ’ εξοχήν επιστημονικός φορέας επί θεμάτων ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
Οι λόγοι πολλοί και οι απόψεις ακόμη περισσότερες. Ωστόσο βασική παράμετρος μπορεί να θεωρηθεί ο πελατειακός και κομματικός χαρακτήρας που ενσωματώνεται στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας (άκρως κομματικός και πελατειακός τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων του) αντιπρόσωποι και πρόεδροι διά βίου εκλεγμένοι.
Η λειτουργία του δε μπόρεσε να ξεφύγει από τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας με χαρακτηριστικά εντάσεως παροχής υπηρεσίας (εφοπλιστικό κεφαλαίο – διαμετακομιστικό εμπόριο – τουριστική ανάπτυξη) απαξίωση της επένδυσης στην εκπαίδευση μέσω ανυπαρξίας έρευνας και μετανάστευσης των πτυχιούχων της χώρας μας -απαξίωση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής.
Σήμερα το Οικονομικό Επιμελητήριο αποσαθρωμένο λόγο απαξίωσης της γνώσης από την κατίσχυση του κεφαλαίου των πολυεθνικών, πνίγεται στην στρεβλότητα της ύπαρξής του και μεταμορφώνεται σε συστημικό συνδικαλιστικό όργανο.
Δεν αρκούσε η πνιγηρή κατάσταση που βρίσκεται, στη δική μας τοπική κοινωνία αναδείχτηκε άλλη μια πτυχή συνακόλουθη του χαρακτήρα της. Γίνεται πεδίο μάχης για την διεκδίκηση της προεδρίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που ΠΑΣΟΚ από την μια και της ΑΚΙΟΕ από την άλλη.
Έχοντας εκλέξει από τρεις αντιπροσώπους η κάθε μια παράταξη στο ΔΣ Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης, δεν κατέστει δυνατό να συγκροτήσουν ΔΣ. Σκοπός της κάθε παράταξης ήταν να έχει την προεδρία για λογαριασμό της στηριζόμενοι στη δική μας παράταξη που είχε εκλέξει μια έδρα για το ΔΣ.
Στην πρότασή μας να τα βρουν και να διοικήσει μισή θητεία η κάθε παράταξη απάντησαν με εκλογές με μοναδικό σκοπό να κερδίσει την προεδρεία κάθε παράταξη για λογαριασμό της.
Σε αυτή την λογική δεν ενδώσαμε και είναι απίθανο να ενδώσουμε και να γίνουμε ρυθμιστές, μια και στην προηγούμενη διοίκηση του ΔΣ είχαμε στηρίξει για μισή θητεία την ΠΑΣΚΟ αλλά δεν τηρήθηκαν τα συμφωνημένα. Ούτε μας ταιριάζει τελικά να παίζουμε το ρόλο του κομπάρσου.
Αντίθετα από εμάς στην υπόλοιπη μισή θητεία του ΔΣ οι προαναφερόμενες παρατάξεις συνεργάστηκαν άψογα και οι αντιλήψεις τους για τα θέματα που απασχόλησαν την διοίκηση του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ήταν σε σύμπνοια.
Οι ψηφοφορίες παίρνονταν με πλειοψηφίες 6 με 1 η 5 με 2, δηλαδή η δική μας άποψη -αντίληψη δεν είχε σχέση με τις απόψεις τους και ήταν πάντα μειοψηφική είτε στηρίζαμε το ΔΣ είτε δεν το στηρίζαμε.
Διεκδικούμε ό,τι πιστεύουμε μα παίρνουμε αυτό που μας αντιστοιχεί. Τη δύναμη που μας δίνουν οι συνάδελφοι που μας ψηφίζουν.
Η μελλοντική ευθύνη για το Επιμελητήριο θα είναι σε συνάρτηση της δύναμης που θα μας δώσουν οι συνάδελφοι στις επερχόμενες εκλογές.
Όταν ένα οικοδόμημα είναι σαθρό προσπαθείς να το στερεώσεις ή το εγκαταλείπεις να πέσει. Θα δούμε τι δύναμη θα μας δώσουν οι συνάδελφοι.
Τη δυνατότητα προκήρυξης των εκλογών την είχαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΟ & ΑΚΙΟΕ που διέθεταν από τρεις εκπροσώπους και όχι η δική μας παράταξη που είχε εκλέξει έναν αντιπρόσωπο. Όπως προκύπτει και από το πρακτικό προκήρυξης των εκλογών, η δική μας παράταξη απουσίαζε την ημέρα εκείνη από τη σύγκληση του ΔΣ.
Για την Αγωνιστική Παρέμβαση
Οικονομιλόγων, Λογιστών
Τσιριντουλακης Ανδρεας