Διαδικτυακή εκδήλωση, με τίτλο: «Σύγχρονη παιδική λογοτεχνία, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση», διοργάνωσαν προχθές η Βιβλιοθήκη της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης “Το Φως”, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, αλλά και τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΑΚ, τους ομιλητές καλωσόρισε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ και ο κ. Σέργιος Βοΐλας, Επιστημονικός Συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Κατά την έναρξη, η κα Πηνελόπη Μωραΐτου, Συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μίλησε για το πως το παιδικό ιστορικό διήγημα αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διδασκαλία της Ιστορίας, αναλύοντας τα βαθύτερα κίνητρα που αυτό δίδει στα παιδιά. Κατά την κα Μωραΐτου, το παιδικό ιστορικό διήγημα βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το παρόν ακόμη πιο υπεύθυνα, ενώ η Ιστορία είναι το αφήγημα της ζωής του ανθρώπου, που πετυχαίνει να μεταφέρει τον μικρό αναγνώστη με έναν τρόπο παραστατικό στην εκάστοτε εποχή και καταφέρνει να ενσταλάξει στις ψυχές των παιδιών, αρχές και άξιες που ενισχύουν την εθνική τους συνείδηση και υπόσταση.
Στη συνέχεια, ο Δρ Ηλίας Λιαμής, Θεολόγος – Μουσικολόγος – Συγγραφέας, παρουσίασε το θέμα: «Ορθοδοξία και Ελλάδα: Δύο πρόσωπα μιας ταυτότητας», κάνοντας λόγο για τις έννοιες του λόγου και του τόπου, μιλώντας παράλληλα για την ποιότητα ζωής, την οποία οφείλουμε να διασφαλίσουμε. Κατά τον κ. Λιαμή, χωρίς όραμα δεν υπάρχει ηρωισμός και η Εκκλησία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσα από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας, ενώ είναι σημαντικό να αποκτήσουν τα παιδιά νέα οράματα και να πορευθούν στο μέλλον.
Τον συντονισμό της Εκδήλωσης είχε ο Ιωάννης Μουντογιαννάκης, Βιβλιοθηκονόμος και Επιστημονικός Συνεργάτης της ΟΑΚ, ο οποίος έκανε αναφορά στα παιδικά ιστορικά βιβλία για το 1821. Ακολούθησε συζήτηση.
Ολόκληρη η Ημερίδα βρίσκεται αναρτημένη στο διαδικτυακό κανάλι του Ιδρύματος στο Youtube και στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2J7COjq
“Η Αδιανόητη Επανάσταση που πέτυχε”
Εξάλλου, διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Η Αδιανόητη Επανάσταση που πέτυχε» διοργανώνει η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης σήμερα Σάββατο 10 Απριλίου στις 6 το απόγευμα.
Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «Η Επανάσταση εξ επόψεως της ψυχολογίας των εξεγερθέντων, με παράλληλη προσπάθεια απόπειρας σκιαγράφησης της ψυχολογίας των ανθρώπων που ενέπνευσαν και κυρίως, πραγματοποίησαν την Επανάσταση. Ένα θέμα που δεν είναι τόσο προσιτό και συνειδητό στη σημασία του, καθώς οι ήρωες ισορροπούσαν πάνω από την άβυσσο, περπατώντας συχνά σαν μεθυσμένοι πάνω στα φθαρμένα σχοινιά της πραγματικότητας και της Ιστορίας. Πολύς λόγος έχει θησαυριστεί για τις κοινωνικο-ιστορικές προκείμενες που στάθηκαν καθοριστικές για την Επανάσταση σπάνια, όμως, γίνεται λόγος για τους φθαρτούς, αντιφατικούς και συχνά, σκοτεινούς ανθρώπους που πραγματοποίησαν το αδιανόητο!».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Κυριάκος Βλασσόπουλος, Ψυχοθεραπευτής – Ομαδικός Αναλυτής, με θέμα: «“Τότες εταραχτήκανε τα σωθικά μου, και έλεγα πως ήρθε ώρα να ξεψυχήσω” (Σολωμός): Η αγωνία του “ανθρώπινου θηρίου” στον εγκλεισμό του Μεσολογγίου», Νίκος Ι. Χουρδάκης, Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής, «“Η Αδιανόητη Επανάσταση που πέτυχε”: Απόπειρα σκιαγράφησης της ψυχολογίας των ανθρώπων που ενέπνευσαν και πραγματοποίησαν την Επανάσταση του 1821».
Χαιρετισμό θα απευθύνει o Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, ενώ τον συντονισμό της Εκδήλωσης θα έχει η Δρ Μαρία Χατζηαποστόλου, Θεολόγος – Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από το κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/2J7COjq, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη εκδήλωση, που θα έχει τη σήμανση “LIVE”.