Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Η επένδυση το καλοκαίρι φέρνει κέρδη διαρκείας

«Η σωματική άσκηση, στο ύπαιθρο, ενισχύει μια σειρά λειτουργίες του εγκέφαλου όλων των ατόμων».
Αποτελέσματα ερευνών ‘New Scientist’, 2017

«Tι άθλημα θα αρχίσετε φέτος το καλοκαίρι;». «Που θα αθλείστε;». «Πόση ώρα είναι αρκετή για σωματική άσκηση κάθε μέρα;». Δυστυχώς αυτές οι ερωτήσεις δεν ακούγονται στις παρέες, αφού η πλέον συνηθισμένη ερώτηση να είναι «Πόσα μπάνια κάνατε μέχρι σήμερα;».
Τα οφέλη της σωματικής άσκησης περιγράφονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα για την ευζωία σε ειδική έκδοση του περιοδικού “New Scientist”.
Μελετώντας το, παρατήρησα ότι αρκετές από τις συμβουλές που υποστηρίζονται από επιστημονικά πειράματα είναι συνήθειες Χανιωτών.
Στο σημερινό σημείωμα παρουσιάζω επιλεγμένες προτάσεις για σωματική δραστηριότητα παιδιών 9-11 ετών, ενήλικων και ατόμων άνω των 60 ετών.
Γενικά, το μήνυμα είναι να ενθαρρύνομε άτομα κάθε ηλικίας να αρχίσουν σωματική άσκηση φέτος το καλοκαίρι

Ατομα 60+
Αεροβικές ασκήσεις όπως ποδήλατο, τρέξιμο και γρήγορο περπάτημα είναι ιδανικές για να μας απομακρύνουν από το Αλτσχάιμερ κι άλλες μορφές άνοιας. Είναι γνωστό ότι τα άτομα που πάσχουν από ήπια γνωστική βλάβη στη μνήμη και την εκτελεστική-συντονιστική λειτουργία κινδυνεύουν από άνοια.
Οι έρευνες έδειξαν ότι ο συνδυασμός αεροβικής άσκησης -γρήγορο περπάτημα 30 λεπτών 4 φορές την εβδομάδα- με μυϊκή ενδυνάμωση βελτιώνει τις 2 λειτουργίες που ανέφερα πιο πάνω. Συγκεκριμένα βελτιώνεται η λεκτική μνήμη δηλαδή η ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε τις σωστές λέξεις και η ικανότητα λύσης προβλημάτων, σχεδιασμού και αιτιολόγησης. Να προσέξουμε όμως τις λεπτομέρειες. “Γρήγορο περπάτημα” σημαίνει να περπατάμε με τέτοια ταχύτητα ώστε να δυσκολευόμαστε να μιλάμε. Επίσης, μυϊκή ενδυνάμωση σημαίνει άρση βαρών τουλάχιστον μια μέρα την εβδομάδα.
Φίλος Χανιώτης, άνω των 60 ετών, που περπατά πάνω από 100.000 βήματα την εβδομάδα, ας θυμάται ότι το απλό περπάτημα δεν είναι αρκετό.

Παιδιά 8-11 ετών
Τα παιδιά που ασκούνται συστηματικά έχουν μια ευρύτερη ωφέλεια. Συγκεκριμένα, καθημερινή άσκηση 20 λεπτών βελτιώνει τις επιδόσεις τους στα Μαθηματικά, στην Κατανόηση κειμένων, στη συγκέντρωση και στην εκτελεστική-συντονιστική λειτουργία.
Τα ίδια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και μετά από γρήγορο τρέξιμο (σπριντ) ή σχοινάκι.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτά τα οφέλη ισχύουν όταν το παιδί συμμετέχει σε μη δομημένες δραστηριότητες. Δηλαδή, αν ένα παιδί λάβει μέρος περιστασιακά σε αγώνες ή σε ένα ομαδικό παιχνίδι δεν θα βελτιώσει τη συγκέντρωση του.
Αντίθετα, η συμμετοχή σε μια ομάδα μπάσκετ ή βόλεϊ για 5 μήνες βοηθάει τα παιδιά να βελτιώσουν τη συγκέντρωση τους και να αγνοούν διακοπές και παρεμβολές.
Γενικά, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είναι σε καλή φυσική κατάσταση αποδίδουν καλύτερα σε δοκιμασίες συγκέντρωσης και εναλλαγής εργασιών.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η κατάλληλη περίοδος παρέμβασης είναι η ηλικία 9-11 ετών αφού κρίσιμα τμήματα του εγκέφαλου τους αναπτύσσονται ακόμη. Θυμίζουν ότι η παραμικρή βελτίωση στη φυσική κατάσταση ενός παιδιού αντανακλάται με αντίστοιχη βελτίωση στις γνωστικές του λειτουργίες. Για τα οφέλη των παιδιών στη μάθηση θα αναφερθώ σε άλλο σημείωμα.
Κέρδη για κάθε ηλικία
Ολοι οι ενήλικοι κερδίζουν από ειδικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν ισορροπία, συντονισμό ποδιών και χεριών, ή με μπάλες και σχοινιά. Ασκήσεις παρόμοιες με αυτές που έκαναν όταν ήταν παιδιά όπως σκαρφάλωμα σε δένδρα, περπάτημα σε δοκό ή τρέξιμο ξυπόλητοι.
Εδώ, το μήνυμα είναι να ισορροπούμε και να σκεφτόμαστε ταυτόχρονα.
Αν μπορείτε να κάνετε σέρφινγκ – ιστιοσανίδα είναι η ιδανική άσκηση, ενώ η γιόγκα δεν φαίνεται έχει αποτελέσματα στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Τα κέρδη των ενηλίκων περιλαμβάνουν καλύτερη εικονο-χωρική επεξεργασία, δηλαδή ικανότητα να υπολογίζουν αποστάσεις και το χρόνο που χρειάζονται για να διασχίσουν με ασφάλεια ένα δρόμο. Δεύτερο μεγάλο κέρδος είναι η βελτίωση της μνήμης εργασίας τους. Εχω αναφερθεί επανειλημμένα για τη σπουδαιότητα της μνήμης εργασίας μας για κάθε νοητική εργασία που κάνομε στην εργασία και στο σπίτι.
Αν δεν έχετε άφθονο χρόνο, μην ανησυχείτε, αρκεί να κάνετε μια σύντομη εξαιρετικά έντονη άσκηση για να έχετε τα ίδια αποτελέσματα με όσους ασκούνται λίγο και μακρόχρονα.

Συμπερασματικά
Οι παρακάτω τρόποι άσκησης βελτιώνουν αντίστοιχα μια γνωστική δεξιότητα:
• Η μνήμη εργασίας βελτιώνεται με σέρφινγκ, τρέξιμο και σκαρφάλωμα δένδρων.
• Η δημιουργικότητα με χορό ή περίπατο.
• Η ικανότητα να χαλαρώνεις με γιόγκα.
• Η συγκέντρωση με μη δομημένο παιχνίδι
• Ο εγκέφαλος σας διατηρείται νεανικός με τρέξιμο.
• Η λύση προβλημάτων με ασκήσεις βαρών.
• Υπάρχουν μακροπρόθεσμα οφέλη με πολύμηνη συμμετοχή σε δομημένα ομαδικά παιχνίδια.
Τέλος, η βουλιμία σας μειώνεται με σύντομες έντονες ασκήσεις.
•Πτυχ.Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση, συγγραφέας ‘Μαθαίνω εύκολα’ ,
‘Θυμάμαι εύκολα’, ‘Μελετώ αποτελεσματικά’.
•Μέλος Γ.Σ. Ελληνικής Επιτροπής UNICEF.
•Επικοινωνία  polygnosi@otenet.gr   facebook polygnosi


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα