Το κράνος με το ουράνιο τόξο του Λιούις Χάμιλτον αλλά και γενικότερα η στάση του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντικατοπτρίζει τη μεγάλη αλλαγή στην πρόθεση της Formula 1 για την αντιμετώπιση σχετικών ζητημάτων, που στο παρελθόν τα προσπερνούσαν, σύμφωνα με τον , Ρίτσαρντ Μόρις, συνιδρυτή της Racing Pride (κίνημα, που αναπτύχθηκε για να προωθήσει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στη βιομηχανία μηχανοκίνητου αθλητισμού).
Ο Βρετανός επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, ο οποίος φόρεσε για πρώτη φορά το κράνος «Progress Pride» στο Κατάρ τον περασμένο μήνα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, θα το έχει και στη Τζέντα αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως είπε στους δημοσιογράφους.
Και οι δύο χώρες του Κόλπου φιλοξενούν τη Formula 1 για πρώτη φορά φέτος και ο οδηγός της Mercedes είπε ότι η νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας, σχετικά με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ήταν «αρκετά τρομακτικός».
Στην Σαουδική Αραβία, δικαστές έχουν καταδικάσει άτομα για «ανηθικότητα», σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου και ομοφυλοφιλικό σεξ.
Ο Μόρις, του οποίου το κίνημα Racing Pride ιδρύθηκε το 2019 για να αμφισβητήσει τα αρνητικά στερεότυπα, χαρακτήρισε εμπνευσμένες, τις ενέργειες του Χάμιλτον.
«Πιστεύω ότι φέτος υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή στη Formula 1 που βλέπουμε σε έναν αριθμό οδηγών και ομάδων όπου υπάρχει τώρα προθυμία να ασχοληθούν με αυτά τα θέματα ένταξης», είπε στο Reuters.
Η ομάδα της Aston Martin συνεργάστηκε με το Racing Pride τον περασμένο Ιούνιο, τοποθετώντας, φωτοστέφανα ουράνιου τόξου στα αυτοκίνητά της.
Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της ομάδας Σεμπάστιαν Φέτελ φόρεσε αθλητικά παπούτσια με χρώματα ουράνιου τόξου ,στην Ουγγαρία και ξανά στη Σαουδική Αραβία, όπου φόρεσε ένα μπλουζάκι «Same Love» και είχε σχέδιο στο κράνος του του με σημαία Pride.
Ο Γερμανός διοργάνωσε αγώνα καρτ για γυναίκες, στις οποίες δεν επιτρεπόταν να οδηγήσουν στη Σαουδική Αραβία μέχρι το 2018, ενόψει του γκραν πρι στη Τζέντα.
Ο Μόρις σημείωσε ότι ο Μικ Σουμάχερ, γιος του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Μάικλ, είχε επίσης φορέσει ένα μπλουζάκι Pride στη Σαουδική Αραβία την ημέρα των μέσων ενημέρωσης.
«Η εικόνα και η εκπροσώπηση δεν είναι το παν και δεν αλλάζουν τα πράγματα απαραιτήτως από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ξεκινάει συζητήσεις που πιστεύω ότι είναι σημαντικές», είπε ο Μόρις, ένας από τους λίγους ανοιχτά ομοφυλόφιλους επαγγελματίες οδηγούς αγώνων.
«Νομίζω ότι όσο περισσότερο μπορούμε να ρίξουμε φως σε αυτά τα ζητήματα και να ξεκινήσουμε αυτές τις συζητήσεις και στη συνέχεια να φέρουμε ορατή εκπροσώπηση και αυτών των μειονοτικών κοινοτήτων, τόσο περισσότερο μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους προς την ένταξη», πρόσθεσε.