Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ελληνική οικονομία

Τι είναι λοιπόν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και πόσο θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα την ελληνική οικονομία; Ποιο είναι το συνολικό ποσό χρηματοδότησης που αφορά στην ελληνική οικονομία; Πώς κατανέμεται και σε ποια χρονική περίοδο αφορά;

Ως γνωστόν η πανδημία επηρέασε σημαντικά και ουσιαστικά της οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο να βοηθήσει μακροπρόθεσμα τις οικονομίες, να μετριάσει τις σοβαρές επιπτώσεις, να τις καταστήσει πιο ανθεκτικές και να δώσει ευκαιρίες στην πράσινη αλλά και στην ψηφιακή ανάπτυξη με μετάβαση στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις.
Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης, για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέρχεται σε 723 δισ. ευρώ και επιμερίζεται αντίστοιχα, σε επιχορηγήσεις 338 δισ. και σε δάνεια 385 δισ. Σκοπός των χρηματοδοτήσεων αυτών γενικά, αλλά και ειδικότερα για τη χώρα μας είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων μετά την κρίση της πανδημίας.
Στόχος των Βρυξελλών είναι, με τους πόρους του Ταμείου αυτού που θα κατανεμηθούν σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ, να ενισχυθεί η κάθε εγχώρια οικονομία, με σωστή και ελεγχόμενη αξιοποίησή τους σε συγκεκριμένους τομείς της.
Οι πόροι αυτοί για τη χώρα μας ανέρχονται σε 31,1 δισ. ευρώ και θα δοθούν με τη μορφή επιδοτήσεων ΚΑΙ δανείων. Από το συνολικό αυτό ποσό, το 18,4 δισ. αφορά σε επιδοτήσεις. Με τον τρόπο αυτό και με τους πόρους αυτούς, θα δημιουργηθούν σημαντικά οφέλη για την οικονομία της Ελλάδας, μακροπρόθεσμα και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Οι επιδοτήσεις που αφορούν στον ιδιωτικό τομέα δημοσιεύονται σταδιακά και αφορούν τομείς της οικονομίας, όπως τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, την πράσινη βιομηχανία και πολλούς άλλους τομείς.
Το υπόλοιπο 12,7 δισ. αφορά σε δάνεια, με τη βοήθεια των οποίων σχεδιάζεται να γίνουν επενδύσεις, με τη στήριξη και την αποκλειστική χρηματοδότηση από το Τραπεζικό σύστημα και πάντως, μέσα στο πλαίσιο, που η ΕΕ έχει προσδιορίσει για το ΤΑΑ.
Τα χαμηλότοκα δάνεια των 12,7 δισ. μπορούν να δοθούν, εκτός των άλλων, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες, γεγονός, που άμεσα ενδιαφέρει αρκετούς επιχειρηματίες ξενοδόχους του νησιού μας, αφού εξασφαλίζουν ένα σταθερό χαμηλότοκο επιτόκιο, που ξεκινά από 0,35% με διάρκεια χάριτος ως και 3 έτη και διάρκεια δανείου έως και 15 χρόνια.
Η χρηματοδότηση του Ταμείου αφορά στη χρονική περίοδο από την έναρξη της πανδημίας, Φεβρουάριος 2020, αν και τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο 2026. Έχει τεθεί, λοιπόν, ένα στενό περιθώριο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί.
Για τη χώρα μας, οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που προγραμματίζονται, αποσκοπούν κυρίως σε νέες θέσεις εργασίας, στη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης με περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ψηφιακού μετασχηματισμού, τη σωστή απεικόνιση των συστημάτων της Δημόσιας Φορολογικής αρχής, των ασφαλιστικών ταμείων και της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και τις αρχές της Δικαιοσύνης.
Η βελτίωση αυτή, για να έχει αποτέλεσμα, προϋποθέτει τη συνεχή εκπαίδευση των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων με απώτερο σκοπό να προσαρμοστούν σε ένα σύγχρονο τρόπο εργασίας και ψηφιακού μετασχηματισμού.
Τα προγράμματα δίνουν ακόμη ιδιαίτερη έμφαση σε επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, στην προστασία περιβάλλοντος και ενεργειακή αναβάθμιση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικής ενέργειας, αναβάθμιση μέσων μεταφοράς κατασκευή ή εκσυγχρονισμός υπάρχουσας παραγωγικής γραμμής και σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας.
Είναι η ώρα οι υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου να ανασκουμπωθούν και να πάρουν μέρος στην προσπάθεια, από κοινού με την κυβέρνηση και στο καθορισμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Να αναδιατάξουμε παλιές νοοτροπίες και να συνεργαστούμε, μέσα στη λαίλαπα της Πανδημίας με το βλέμμα στραμμένο στο Μέλλον.
Και της Ευρώπης και της Ελλάδας και της Κρήτης μας. Κυρίως, όμως, των παιδιών μας.

* Ο Σταύρος Γ. Νικηφοράκης είναι Ορκωτός Ελεγκτής, Πρόεδρος Δ.Σ. UHY AΞΩΝ Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Πολύ κατανοητό το άρθρο σας γιά το ταμείο ανάκαμψης και σταθερότητας!
    Όμως το πρόβλημα με την χώρα μας είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος (500 δισεκατομμύρια) και το πως θα αποπληρωθεί:;
    Αυτό θα κληρονομήσουν τα παιδιά μας!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα