Φθάνουμε επιτέλους στις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016. Μετά από επικές μάχες, κυρίως στο εσωτερικό των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, στα λεγόμενα “primaries”, φάνηκαν οι δύο τελικοί μονομάχοι, η Hillary Clinton και ο Donald Trump.
Στις 8 Νοεμβρίου θα μάθουμε ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος των Η.Π.Α. για την επόμενη θητεία. Οπως έχω γράψει σε προηγούμενα άρθρα μου σ’ αυτή τη στήλη, οι Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν μεγάλη επιλογή σ’ αυτές τις εκλογές. Τι θα επιλέξουν; Από τη μια μεριά ο κ. Trump, περισσότερο γραφικός, αλλά ίσως περισσότερο προβλέψιμος.
Ενας επιχειρηματίας, που φαίνεται ότι έχει κερδίσει αρκετά λεφτά, όπως δείχνουν τα γεγονότα, παρ’ όλον που οι αντίπαλοί του του αμφισβητούν ακόμη και αυτό, λέγοντας ότι ο κ. Trump ως επιχειρηματίας δεν αντιπροσωπεύει το «Αμερικανικό όνειρο». Ανεξαρτήτως, όμως, της επιχειρηματικής του ικανότητας ή όχι, ο κ. Trump είναι τελείως ξένος στην πολιτική και έχει εξτρεμιστικές ιδέες απέναντι π.χ. στους μετανάστες, στις γυναίκες, στους έγχρωμους, στους Μεξικανούς. Η σχέση του με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι τόσο «φιλική». Από την άλλη μεριά οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έχουν την κα Hillary Clinton, σύζυγο του πρώην προέδρου κ. Bill Clinton. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που δεν γνωρίζει κάποιος ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της π.χ. στην εσωτερική πολιτική. Υπόσχεται στον κόσμο ελεύθερη παιδεία, πολλές «κοινωνικές παροχές» σε πάμπολλους τομείς.
Ο άμοιρος αμερικανικός λαός θα φορτωθεί αβάσταχτους φόρους για να πληρώσει τα όνειρα της κας Clinton. Να χτυπήσουμε τους πλουσίους, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, χρηματοδοτούν την προεκλογική της εκστρατεία και, ίσως βέβαια, το Clinton Foundation. Οσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, τι θα κάμει η κα Clinton; H γαλλική εφημερίδα Le Monde στήριξε το κύριο άρθρο της στο ότι ο κ. Trump στο τρίτο debate με την κα Clinton δεν απάντησε αν θα σεβόταν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σε περίπτωση που θα έχανε.
Η εφημερίδα αποκάλεσε αυτή τη συμπεριφορά ως απάρνηση της Δημοκρατίας (Βλ. «Trump, ou la dèmocratie en berne», («Trump ή η δημοκρατία σε πένθος»), κύριο άρθρο, Le Monde, 21 Οκτωβρίου, 2016, σελ. 23). Εγώ δεν θα στεκόμουν πολύ εδώ, μπροστά στην όλη κατάσταση. Σοβαρή, βέβαια, η αποστροφή του κ. Trump προς τις δημοκρατικές αρχές.
Εκείνο, όμως, που είναι ακόμη πιο σοβαρό, είναι πως μια κοινωνία, η κοινωνία του πιο ισχυρού ίσως κράτους του κόσμου, αναδεικνύει αυτούς τους υποψηφίους για να την κυβερνήσουν, και, κατ’ επέκταση να επηρεάσουν τις τύχες των άλλων χωρών του πλανήτη. Τις τύχες όλων μας, που δεν έχουμε κανένα λόγο στην επιλογή τους.
*Ο δρ Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων