Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024

Η επικινδυνότητα των αρωμάτων

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τα αρώματα αποτελούν βασικό στοιχείο καλλωπισμού τόσο του άντρα όσο ιδιαίτερα της γυναίκας. Το άρωμα συνδέεται άμεσα με την περιποίηση, την κοινωνική καταξίωση, τη γοητεία, την επιτυχία και τη διαμόρφωση της ρομαντικής και αισθηματικής προσωπικότητας.
Στη Μεσοποταμία πριν από 4.000 χρόνια, η Etruscan θα χρησιμοποιήσει το πρώτο άρωμα, το λιβάνι. Στην Κύπρο βρέθηκε αρωματοποιείο της ίδιας περίπου περιόδου. Στην Αίγυπτο το άρωμα αποτελούσε τελετουργικό μέσο προσέλκυσης της εύνοιας των θεών. Το Κύφι, που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών και παρασκευάζονταν με την ανάμιξη 16 διαφορετικών αρωματικών ουσιών, προσφέρονταν κάθε απόγευμα στο θεό Ρα. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι δημιούργησαν το πρώτο υγρό άρωμα με βάση το ελαιόλαδο. Είχαν αδυναμία στο άρωμα του κρίνου και του τριαντάφυλλου. Στη Μινωική Κρήτη γίνεται ονομαστική αναφορά για τους καλύτερους μυρεψούς. Οι Ρωμαίοι αρωμάτιζαν ακόμα και τα σκυλιά και τα άλογα, ενώ στις γιορτές έβαζαν στα φτερά των πουλιών αρώματα και τα άφηναν να πετούν στα δωμάτια για να ευωδιαστούν. Τόσο στον Ιουδαϊσμό όσο και στον Χριστιανισμό και Μουσουλμανισμό υπάρχουν αναφορές χρησιμοποίησης των αρωμάτων.
Η σύγχρονη αρωματοΗ επικινδυνότητα των αρωμάτων2ποιία εστιάζεται κυρίως στη Νότια Γαλλία και ιδιαίτερα στην πόλη Γκράς.
Σήμερα πολλές εταιρίες ασχολούνται με την αρωματοποιία.Υπάρχουν αφανέρωτα μυστικά παρασκευής τους.
Η απόληξη όμως είναι μία. Τα περισσότερα από τα αρώματα που κυκλοφορούν δεν είναι τόσο φυσικά, όσο θέλουν να φαίνονται. Χρησιμοποιούνται πάνω από 3000 συνθετικά αρώματα. Από αυτά τα 900, σύμφωνα με σχετικές έρευνες είναι τοξικά.
Πράγματι έχει διαπιστωθεί πως πολλές από τις συνθετικές χημικές ουσίες που περιέχουν τα αρώματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα κύτταρα μόλις απορροφηθούν από το δέρμα. Άλλες πάλι εισπνεόμενες είναι τοξικές για το αναπνευστικό και νευρικό σύστημα επηρεάζοντας ακόμα και τον εγκέφαλο. Ελλοχεύει επίσης ο κίνδυνος δημιουργίας αλλεργιών και η εκδήλωση καταθλιπτικών διαταραχών. Συχνές είναι και οι αναφορές για παρεμπόδιση του θυρεοειδούς και της παραγωγής των ορμονών, για την πρόκληση κεφαλαλγιών, παχυσαρκίας καθώς και για την προαγωγή καρκίνου. Το κακό είναι πως οι συνθετικές αυτές χημικές αρωματικές ουσίες χρησιμοποιούνται και σε άλλα καλλυντικά. Ο παρακάτω πίνακας είναι πολύ κατατοπιστικός.
H οργάνωση Greenpeace έδωσε εδώ και δύο χρόνια στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας έρευνας, όπου 36 γνωστά αρώματα ελέγχθηκαν από ένα ολλανδικό εργαστήριο (ΤΝΟ) για δύο εν δυνάμει επικίνδυνες ομάδες χημικών ουσιών: τους φθαλικούς εστέρες και τα συνθετικά musk (μόσχος). H τρέχουσα νομοθεσία δεν ορίζει ανώτατα επίπεδα για καμιά από τις ουσίες αυτές, οι οποίες περιέχονται σε καλλυντικά και πολλά άλλα προϊόντα. Σχεδόν όλα τα αρώματα που δοκιμάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας με τίτλο «Eau de toxine!!!» περιείχαν φθαλικούς εστέρες και συνθετικά musk. Οι χημικές αυτές ουσίες σπάνια αναφέρονται στις συσκευασίες. Οι καταναλωτές κατά συνέπεια αδυνατούν να τις αποφύγουν.
Ο διαιθυλικός φθαλικός εστέρας (DEP) που εντοπίστηκε σε υψηλά επίπεδα σε ορισμένα επώνυμα αρώματα, διεισδύει άμεσα στο δέρμα και εξαπλώνεται στον οργανισμό. Εκεί μετατρέπεται σε μονοαιθυλικό φθαλικό εστέρα (ΜΕΡ), που πιθανολογείται ότι επηρεάζει το DNA του σπέρματος και συμβάλλει στον περιορισμό της λειτουργίας των πνευμόνων στους άνδρες.
Όσον αφορά στα συνθετικά musk, που και αυτά εντοπίστηκαν σε υψηλά επίπεδα στα αρώματα ορισμένων οίκων διαπιστώθηκε ότι συγκεντρώνονται στους ζωντανούς ιστούς και επηρεάζουν πιθανώς τα ορμονικά συστήματα επικοινωνίας των ψαριών, των αμφίβιων και των θηλαστικών επιτείνοντας τις επιπτώσεις από την έκθεση σε άλλες τοξικές χημικές ουσίες.
Κι έχει επιλογικά απόλυτο δίκαιο η Ελέν Περιβιέ της Greenpeace να επιμένει πως «Το άρωμα πρέπει να προσφέρει απόλαυση, όταν το δωρίζεις και όταν το φοράς, όχι να είναι πηγή συσσώρευσης χημικών ουσιών στο σώμα μας».

*γεωπόνος ερευνητής, οικοτοξικολόγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα