Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η επίσκεψή μας στην οικία του Ελ. Βενιζέλου

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
«Είμαστε 15 πολύ έξυπνα και μελετηρά παιδιά! Ολα μένουμε στα Χανιά. Καταγωγή έχουμε από Ελλάδα, Αλβανία, Συρία, Γερμανία και Ρουμανία και αγαπάμε πολύ να διαβάζουμε ιστορία.
Τη φετινή σχολική χρονιά ασχοληθήκαμε με την οικία του Ελ. Βενιζέλου και δεν σας κρύβουμε ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία». Αυτά γράφουν και… μας χαιρετούν, προλογίζοντας τα φετινά “Διαπολιτισμικούλια”, την έκδοση που επιμένει χρόνια τώρα να βγάζει με το τέλος κάθε σχολικής χρονιάς η δασκάλα Ευαγγελία Φατσέα, τα παιδιά της Ε1 τάξης του 16ου Διαπολιτισμικού Δημ. Σχ. Χανίων.
Δείγματα γραφής απ’ αυτήν την έκδοση φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο. Κείμενα, διανθισμένα με σχετικό φωτογραφικό υλικό, που αποδεικνύουν περίτρανα, εκτός όλων των άλλων και το αληθές αυτού που έγραψαν τα παιδιά. Οντως ήταν μια μοναδική εμπειρία η επίσκεψη τους στην οικία – Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Καθρέφτης το γραφτό τους. Προς μίμησιν η επίσκεψη τους…
Να συνεχίσετε ν’ αγαπάτε την ιστορία, καλά μου παιδιά! Να συνεχίσεις να “βγάζεις” “Τα Διαπολιτισμικούλια” σου, καλή μου συναδέλφισσα!

Σας χαιρετώ με αγάπη
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Την Τετάρτη 7 Φεβρουάριου πήγαμε εκπαιδευτική εκδρομή στο σπίτι του Ελ. Βενιζέλου (συνοικία Χαλέπα Χανίων). Δεν είχα ξαναπάει εκεί. Πρώτα πήγαμε στον Ι.Ν. Αγ. Μαγδαληνής, όπου παίξαμε στην πολύ όμορφη αυλή.
Μας ξενάγησαν σε όλο το σπίτι του Ελ. Βενιζέλου. Πιο πολύ μου άρεσε το δωμάτιο στο οποίο ο Ελ. Βενιζέλος φιλοξενούσε τους ξένους, το αμάξι του και ο πίνακας στον οποίο εικονίζεται η γυναίκα του. Δεν υπήρχε κάτι που να μη μου άρεσε.
Αν μια φίλη μου δε θα ήθελε να πάει σε αυτό  το σπίτι-μουσείο, θα της έλεγα ότι περάσαμε τέλεια, γιατί εκτός από τα ιστορικά εκθέματα και τα προσωπικά αντικείμενα του Ελ. Βενιζέλου, στη σοφίτα υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια. […] H οικία έλαβε τη σημερινή της μορφή το 1927, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος επέστρεψε από το Παρίσι στα Χανιά. Τη μελέτη μετατροπής ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Σταυρίδη. Ο ίδιος ο Βενιζέλος επέβλεπε τις εργασίες […]
Αυτή η οικία έχει χαρακτηριστεί “στέγη της ζωής” του μεγάλου πολιτικού. Σε αυτή πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του και συνδέεται με ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της προσωπικής του ζωής και της επαναστατικής και πολιτικής του διαδρομής. […]
Το 2002 το Υπουργείο Οικονομικών αγόρασε το σπίτι και το παραχώρησε στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, που έκτοτε αποτελεί την έδρα του.

Ποιες αίθουσες μας άρεσαν πάρα πολύ

Η αίθουσα του γραφείου: Εκεί υπάρχει το ξυλόγλυπτο δρύινο γραφείο του με το μελανοδοχείο, τη λάμπα και την πολυθρόνα του.
Το σαλόνι: Εκεί υπάρχει ένας σκαλιστός καναπές, πολυθρόνες με ψάθες και μεταξωτά πουπουλένια μαξιλάρια, το πορτραίτο της πρώτης συζύτου του Ελ. Βενιζέλου, καθώς και σπουδαία έργα τέχνης.
Η τραπεζαρία: Εκεί υπάρχει ένα τεράστιο πολύχρωμο κιλίμι με γεωμετρικά σχέδια, ένα μεγάλο τραπέζι, δώδεκα καρέκλες και τέσσερις πολυθρόνες.
Στην πλατεία που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι του Ελ. Βενιζέλου υπάρχει ο ανδριάντας του σε φυσικό μέγεθος. Αυτό το έργο θεωρείται από τους ωραιότερους ανδριάντες που υπάρχουν. Τον φιλοτέχνησε ο γλύπτης Paul Troubetzkoy. Αρχικά τοποθετήθηκε μέσα στο σπίτι, σε εσοχή πριν από το γραφείο του και έμεινε εκεί μέχρι το θάνατό του.
Βγάλαμε φωτογραφία μπροστά από το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Στο σπίτι του Βενιζέλου μου άρεσε το αμάξι του, τα ματωμένα ρούχα του και η σοφίτα. Δεν υπήρχε κάτι που να μην μου άρεσε. Δεν είχαμε ξαναπάει εκεί. Θα ήθελα να ξαναπάμε μαζί με τους γονείς μας. Αν ένας φίλος μας δε θα ήθελε να πάει στο σπίτι του Βενιζέλου, θα του ελέγαμε ότι αν πάει, θα περάσει τέλεια και θα τον ενημερώναμε ότι στη σοφίτα υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά και διαδραστικά παιχνίδια.
Παρατηρήσαμε το περίστροφο που χρησιμοποίησε ο Ελ. Βενιζέλος ως επαναστάτης στο Θέρισο, αρκετά χειρόγραφά του, τις πένες με τις οποίες υπέγραψε τη Συνθήκη των Σεβρών (1920) και τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923), τα ματωμένα ρούχα του και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε (δολοφονικές απόπειρες εναντίον του, 1920 και 1933).

Συνεργάστηκαν με αλφαβητική σειρά οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες του Ε1:
Αγγελική – Ελισάβετ Μίννικ, Γεωργία Καμπουράκη, Γιάννης Παπαδογιάννης, Δημήτρης Παπαλάς, Διονύσης Μπακίου, Εύη Καρακάσι, Κάραμ Τζαράντ, Κρίστι Χοτζάι, Μαρία Νταγιάκου, Μελιντόνα Γκοντούνι, Μιχάλης Μαυροκουκουλάκης, Νίκος Βενέτης, Ορέστης Τζέρτζι, Ρεμπέκα – Αλμα Λινγκουράρ, Τάσος Γκουρλίτσας.

Ποια αντικείμενα μας έκαναν πολύ μεγάλη εντύπωση

• Η χρυσή πένα που χρησιμοποιήθηκε για την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών,
• Το ξυλόγλυπτο δρύινο γραφείο του Ελ. Βενιζέλου, το οποίο έχει δερμάτινη επικάλυψη.
• Το πορτραίτο με τη δαντελωτή ξυλόγλυπτη κορνίζα, το οποίο εικονίζει τη Μαρία Κατελούζου (η πρώτη και πολυαγαπημένη σύζυγος του Ελ. Βενιζέλου).
• Η σπάνια εικόνα με τον Αγιο Ελευθέριο ένθρονο, το οποίο είναι έργο Αγιορείτη μοναχού, η οποία αφιερώθηκε στον Ελευθέριο το 1909.
• Το λιτό μπρούντζινο κρεβάτι του Ελ. Βενιζέλου.
• Τα πορτραίτα των γονέων του Ελ. Βενιζέλου, Κυριάκου και Στυλιανής.
• Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Ελ, Βενιζέλος κατά την εναντίον του δολοφονική απόπειρα (έχει σημάδια από 66 σφαίρες).
• Η πένα που χρησιμοποιήθηκε για την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάννης,
• Δύο γραμμόφωνα εκείνης της εποχής.
• Οι ζωγραφικοί πίνακες, οι οποίοι εικονίζουν τον Ελ. Βενιζέλο.
• Τα χειρόγραφα της μετάφρασης του Θουκυδίδη από τον Ελ. Βενιζέλο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα