Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) σήμερα

Ως μέλη της ΕΕ, μια από τις 27 εναπομείνασες χώρες, θέλομε να την εμπλέκομε στις υποθέσεις μας. Στο Crans Montana έχει τη θέση του παρατηρητή.
Aς δούμε όμως, σε συντομία και σε απλή γλώσσα, ποια είναι σήμερα η κατάσταση της ΕΕ, γεγονότα γνωστά στους πολλούς:
Η ΕΕ δεν είναι μια συνομοσπονδία, ούτε, βέβαια, μια ομοσπονδία, κρατών. Αποτελείται από 27 Κράτη-Μέλη, μετά το Brexit, που έχουν όμως, γενικά τη δική τους εξωτερική πολιτική, δεν έχουν κοινή στρατιωτικήν υποδομή αλλά στηρίζονται μάλλον στο ΝΑΤΟ, ανήκουν δε σε μια κοινή αγορά, με ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και εργασίας.
Μέσα στην ίδια την ΕΕ υπάρχουν όμιλοι κρατών: οι «πιστοί» Ευρωπαίοι, που είναι τα αρχικά Κράτη-Μέλη – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και οι Χώρες του Μπενελούξ– .Υπάρχουν, επίσης, οι «φτωχές» χώρες του Νότου – Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα-, οι Σκανδιναβικές χώρες, οι Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Βρετανία – με το ένα πόδι εκτός- η Ιρλανδία και οι δυο πρώην Βρετανικές αποικίες, η Κύπρος και η Μάλτα. Η Κύπρος συνδέεται βέβαια, με την Ελλάδα.
Πολλές απ’ αυτές τις χώρες είναι «ευρωσκεπτικιστικές», και έχουν σύνολα που βλέπουν ευνοϊκά την πράξη της Βρετανίας.
Εκείνο που πραγματικά συμβαίνει στη σημερινή ΕΕ, είναι η ηγεμονία της Γερμανίας, μαζί τώρα και τη Γαλλία του κ. Μακρόν, και γκρουπς άλλων Χωρών, που συνασπίζονται κατά το ζήτημα. Η γραφειοκρατία και τα υπερβολικά έξοδα είναι κάτι που χαρακτηρίζει την ΕΕ και την κάνει μη αρεστή στα περισσότερα μέλη της. Έχει δε τώρα να αντιπαλέψει με τις ΗΠΑ υπό τον κ. Trump, με το ΗΒ, που την εγκαταλείπει και τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, που την ανταγωνίζονται.
Τα μικρά Κράτη-Μέλη, όπως η χώρα μας, δεν έχουν πολλά να πουν στους κόλπους της Ένωσης ούτε και έχουν πολλή επιρροήν. Προσπαθούν να επιζήσουν προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν ορισμένους τομείς που τους παρουσιάζονται. Δεν μπορούν, όμως, να επηρεάσουν κατά πολύ καταστάσεις, παρ’ όλον τούτο είναι χρήσιμη η παρουσία τους για τα δικά τους συμφέροντα.
Η ΕΕ για να επιζήσει πρέπει να διατηρηθεί, προς το παρόν, ως μία χαλαρή ένωση κρατών χωρίς πολλές φιλοδοξίες για μεγαλύτερη σύσφιξη των δεσμών των Κρατών-Μελών, πράγμα που θα ελάττωνε την εθνικήν τους κυριαρχία.
Λάρνακα, 28 Ιουνίου, 2017

* Ο Δρ. Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι, Γενεύης, Ελβετίας).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα