Αφορμή για το ερώτημα ήταν η πρόσφατη ημερίδα με τίτλο «Διδακτικό Έτος 2017 – 2018: Από την τάξη μας… μέχρι και την Ευρωπαϊκή Ένωση», που διοργανώθηκε από τη σχολική σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής και υλοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (18/6/18).
Τη θετική απάντηση τη φέρνει μια εικόνα: Τα παιδικά μάτια κοιτάζουν με απορία τη λάμπα που ανάβει, μόλις το δάχτυλο πατήσει τον διακόπτη… “Γιατί μπαμπά;”… Ηλικία της πρωταρχικής, αγνής απορίας.
Οι Φυσικές Επιστήμες έχουν ως αντικείμενο τον κόσμο γύρω μας: Το φως που θα ανάψει, τη σοκολάτα που θα λιώσει, τη γάτα που μοιάζει να… βγάζει φως από τα μάτια της στο σκοτάδι! Τα ερεθίσματα είναι άμεσα και το πεδίο μάθησης καθημερινό.
Αυτές οι σκέψεις οδήγησαν πριν δύο χρόνια τη σχολική σύμβουλο Π.Α. κα Κασσωτάκη Πόπη και τον τότε υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων Δ. Μαρκογιαννάκη να διοργανώσουν κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου 2016 επιμορφωτικές ημερίδες απευθυνόμενες στους/στις νηπιαγωγούς του Νομού. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει κινητικότητα και δράσεις σχετικές με τις Φυσικές Επιστήμες σε όλη τη σχολική χρονιά 2016-17 αλλά και στην επόμενη 2017-18. Εκπαιδευτικοί της Προσχολικής καθοδήγησαν τους “μικρούς δημιουργικούς επιστήμονες”, σε κατασκευές, “πειράματα”, εξερευνήσεις και ανακαλύψεις, παραμύθια και ζωγραφιές σε μία χαρούμενη διαδικασία μάθησης.
Οι δραστηριότητες αυτές καταγράφηκαν και αποτυπώθηκαν στην έντυπη έκδοση “Χαρούμενοι, Μικροί Δημιουργικοί Επιστήμονες: Οι Φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο” (Χανιά, 2018, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Χανίων, ISBN 978-618-83788-0-3).
Η έκδοση δίνει την δυνατότητα περιήγησης σε ένα παζλ παιδαγωγικών προτάσεων και ιδεών με συγκεκριμένους στόχους, οδηγίες υλοποίησης αλλά και την απαραίτητη αξιολόγηση. Ο αναγνώστης συχνά αφήνει στην άκρη το αυστηρό “επιστημονικό” κριτήριο και συμμετέχει νοητά στην παιδική ομάδα. Άλλωστε, η ελκυστική ομορφιά των Φυσικών Επιστημών βρίσκεται εκεί όπου οι απαντήσεις έχουν και λίγη… μαγεία μέσα τους!
Η όλη προσπάθεια είναι αξιέπαινη και τονίζει τη σημαντικότητα των Φυσικών Επιστημών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Όχι μόνο ως γνωστικό αντικείμενο αλλά κυρίως ως τρόπο σκέψης, δράσης και μάθησης. Στην εποχή που η πληροφορία βαφτίζεται “γνώση” και προσφέρεται ανεξέλεγκτα με το πάτημα ενός κουμπιού, που η κριτική σκέψη έχει αρχίσει να φθίνει, έννοιες όπως “πειραματίζομαι”, “ερευνώ”, “παρατηρώ”, “δημιουργώ” αποκτούν ξεχωριστή σημασία.
Το βιβλίο των Φυσικών του Δημοτικού έχει τίτλο “Ερευνώ και Ανακαλύπτω”. Αλήθεια, πόσο αυτό εφαρμόζεται σε ένα σχολείο ανταγωνισμών, εξετάσεων, “επιτυχιών” και απογοητεύσεων, που μοναδικό του στόχο έχει τις πανελλήνιες εξετάσεις;
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.