Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Η Flora του Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο

Είναι ένας από τους πιο ασυνήθεις καλλιτέχνες της αναγέννησης, γνωστός κυρίως για τις γκροτέσκ συνθέσεις του που απεικονίζουν φρούτα, λουλούδια, λαχανικά, ζώα, πουλιά, βιβλία, εργαλεία, και άλλα αντικείμενα, στη μορφή προσωπογραφίας. Ξεκίνησε να εργάζεται (1549-58) ως ζωγράφος στον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνο, ζωγραφίζοντας τα προετοιμάστηκα καρτόνια για την κατασκευή των μεγάλων γυάλινων παράθυρων του ναού,  και στην συνέχεια στο Καθεδρικό Ναό της Μόντσα και του Κόμο. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Πράγα, ως ένας από τους ευνοούμενους ζωγράφους της Αυλής των Αψβούργων (1562-87).
Στο έργο Flora (Χλωρίδα) (εικ.1) του 1591 απεικονίζεται η ρωμαϊκή θεότητα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η προσωπογραφία αποτελείται από μια εντυπωσιακή και ποικιλόμορφη σύνθεση διαφορετικών ανθέων και φυτών που συμβολίζουν την αναγέννηση της βλάστησης μετά από τους χειμερινούς μήνες και αποτελούν ιδιότητα της θεότητας.
Το πρόσωπο και ο λαιμός αποτελούνται από λευκά και ροζ λουλούδια σαν τριαντάφυλλα (Rosa spp.), γιασεμιά (Jasminum spp.) και μαργαρίτες. Τα χείλη αποτελούνται από μπουμπούκια τριανταφυλλιών σκούρο ροζ ενώ τα μάγουλα είναι δυο πανέμορφα πολυπέταλα τριαντάφυλλα ανοιχτό ροζ (Rosa x centifolia) (εικ.2). Η μύτη είναι ένα κλειστό κίτρινο κρίνο (Lilium spp.) και τα μάτια είναι δυο δίχρωμα πανσέ άσπρα και μοβ (Viola tricolor) (εικ.3).
Τα μαλλιά αποτελούνται από μια ποικιλία ανθέων πολλών διαφορετικών ειδών μεταξύ των οποίων μπορούμε να αναγνωρίζουμε: τριαντάφυλλα (Rosa spp.), βιολέτες και πανσέ (Viola spp.), καλέντουλες (Calendula officinalis), γαρύφαλλα (Dianthus spp.), πολύχρωμες μαργαρίτες, πορτοκαλί και άσπρα κρινάκια (Lilium candidum) (εικ.4), μοβ ίριδες (Iris spp.) και “δάκρυα της Παναγίας” (Convallaria majalis) (εικ.5).
Το φόρεμά της αποτελείται από άσπρο περιλαίμιο (τριαντάφυλλα, γιασεμιά, γαρύφαλλα και μαργαρίτες) με κόκκινη μπορντούρα (γαρύφαλλα) και ένα σακάκι  πράσινο χρώμα, συντεθειμένο από τα φύλλα διαφορετικών άγριων φυτών.
Σαν σκουλαρίκι μπορούμε να αναγνωρίζουμε το περίπλοκο άνθος του είδους Ακουιλέγια ή Κολομπίνα (Aquilegia vulgaris) (εικ.6), σαν φτερό στο καπέλο μια ταξιανθία σπάρτου (Spartium junceum) (εικ.7) και σαν καρφίτσα στο στήθος ένα κίτρινο κρίνο (Lilium spp.).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα