Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Η φωτεινότητα των θαλάσσιων νεφών

» Μια υποσχετική τεχνική μηχανικής αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Η φωτεινότητα των θαλάσσιων νεφών (marine cloud brightening, éclaircissement des nuages marins) γνωστή και ως διασπορά των θαλάσσιων σύννεφων (marine cloud seeding, ensemencement de nuages marins) και μηχανική θαλάσσιου νέφους (marine cloud engineering, ingénierie des nuages marins) είναι μια τεχνική μηχανικής διαχείρισης της ηλιακής ακτινοβολίας, που καθιστά τα σύννεφα φωτεινότερα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μακρότερη διάρκεια της ζωής ορισμένων νεφών και την αντανάκλαση στο διάστημα ενός μικρού κλάσματος του εισερχόμενου ηλιακού φωτός. Η διαχείριση αυτή της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να βοηθήσει στην επιθυμητή εξισορρόπηση του φυσικού φαινόμενου του θερμοκηπίου και να επιβραδύνει την εκδήλωση των ενδεχόμενων ανεπιθύμητων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η μέθοδος της φωτεινότητας των θαλάσσιων νεφών βασίζεται σε φαινόμενα που παρατηρούνται στο σημερινό κλιματολογικό σύστημα.

Πράγματι τα σωματίδια εκπομπών αναμειγνύονται στην ατμόσφαιρα με τα σύννεφα και αυξάνουν την ποσότητα του αντανακλώμενου φωτός με αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας κατά 0,5-1,5ο C. Αυτό το σημαντικό φαινόμενο «ψύξης» παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αφάνεια και δεν έχει μελετηθεί σε βάθος.

Η διαχείριση της φωτεινότητας των θαλάσσιων νεφών επιτυγχάνει το αποτέλεσμα αυτό με το «καλοκάγαθο» θαλασσινό αλάτι, που εκφορτώνεται με το σύστημα «Rayleigh Jet» στα πιο ευαίσθητα στο φαινόμενο αυτό νέφη, στους θαλάσσιους στρατοσωρείτες (marine stratocumulus, stratocumulus marin). Τα περισσότερα από τα νέφη αυτά είναι αρκετά αντανακλαστικά της ηλιακής ακτινοβολίας. Μάλιστα τα νέφη με μικρότερα σταγονίδια νερού είναι πιο αντανακλαστικά. Η αύξηση του μέτρου της διάχυσης της ηλικιακής ακτινοβολίας (albedo ) προκαλεί με τη σειρά το φαινόμενο της «ψύξης».

Η τεχνική αυτή και εκείνη της έγχυσης στρατοσφαιρικών αερολυμάτων (stratospheric aerosol injection, injection d’aérosols stratosphériques) θεωρούνται από τον επιστημονικό κόσμο ικανές να διαχειριστούν την ηλιακή ακτινοβολία, ώστε να αποτραπεί στο μέτρο του δυνατού η υπερθέρμανση του πλανήτη και κατά συνέπεια ο αρνητικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής που ήδη είναι ορατός. Η μέθοδος της έγχυσης στρατοσφαιρικών αερολυμάτων φορτώνει την ατμόσφαιρα με πρόδρομα θειικά αέρια όπως θειικό οξύ, υδρόθειο (H2S) ή διοξείδιο του θείου (SO2) με βόμβες ή αεροσκάφη και μπαλόνια. Προτείνεται επίσης και η μη σουλφιδική ένωση ο ασβεστίτης. Κατά συνέπεια θα πρέπει να μελετηθεί με ιδιαίτερη προσοχή η παρουσία αυτών των αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα.

Επίδραση των νεφών στη σκέδαση της ηλιακής ακτινοβολίας

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η τεχνική της φωτεινότητας των θαλάσσιων νεφών μπορεί να λύσει το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Είναι μια φυσική μέθοδος και φτηνή και δεν επιφορτώνει, όπως η έγχυση στρατοσφαιρικών αερολυμάτων την ατμόσφαιρα με πολλές χημικές ουσίες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες, που μέχρι σήμερα γίνονται για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και επέκεινα της κλιματικής αλλαγής. Χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά και ιδιαίτερα η μοντελοποίηση της μεθόδου, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή της ανάλογα με το κλιματικό πρόβλημα μιας περιοχής. Κι ακόμα να μελετηθούν διεξοδικά ενδεχόμενοι άλλοι κλιματικοί κίνδυνοι που θα προκύψουν από την εφαρμογή της τεχνικής αυτής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα