Στα µέσα του καλοκαιριού, µε ζέστη, αέρηδες και δυστυχώς πυρκαγιές. Όλα αυτά τα φαινόµενα υπήρχαν και θα υπάρχουν σε ξηρά και υποτροπικά κλίµατα όπως είναι ο µεσογειακός χώρος. Να συνειδητοποιήσουµε ότι όσον αφορά στα κλιµατολογικά φαινόµενα, ο άνθρωπος δεν µπορεί να τα ελέγξει. Άντε το πολύ να τα επιδεινώνει µε τις δραστηριότητες του. Με τις πυρκαγιές, παρότι η φωτιά είναι ένα φυσικό φαινόµενο µε σηµαντικό ρόλο στον οικολογικό κύκλο, θα µπορούσε να κάνει αρκετά.
Ζούµε πάλι φέτος τον πύρινο εφιάλτη σε κατοικηµένες περιοχές και συνήθως πολίτες και πολιτικοί, αναζητούµε τον ένοχο την ώρα της καταστροφής, για να επιµερίσουµε τις ευθύνες. Τα κόµµατα ως συνήθως κατηγορούν την κυβέρνηση, η οποία βεβαίως φέρει την ευθύνη για τον σχεδιασµό και τα µέσα δασοπυρόσβεσης, χωρίς να έχουν ασχοληθεί, µε το τεράστιο αυτό θέµα, που τείνει να γίνει ο πιο επικίνδυνος εχθρός της χώρας.
Πότε ασχολήθηκε η βουλή, µε την καταστροφή σηµαντικών οικοσυστηµάτων, µε τη φύλαξη και διαχείριση των δασών, την κλιµατική αλλαγή και την έλλειψη του νερου; Μαζί µε την αγορά πολεµικών αεροσκαφών και φρεγατών, θα έπρεπε να συζητούν και την επαρκή αγορά εναέριων µέσων. Να επανασχεδιαστεί από την αρχή η εκπαίδευση των επίλεκτων σωµάτων του στρατού, έχοντας το βλέµµα, όχι µόνο στον εξ Ανατολάς κίνδυνο αλλά και στους πύρινους εφιάλτες. Ακούσατε ποτέ κουβέντα στο κοινοβούλιο για την αύξηση της ποσότητας καύσιµης ύλης που συσσωρεύεται στα δάση της χώρας ή µήπως προβληµατίστηκαν ποτέ οι… “πατέρες” του έθνους για τον επαναπροσδιορισµό του µεγέθους και της πυκνότητας των ζωνών πυρασφάλειας.
Οι “πατέρες” σκέφτονται, συσκέπτονται και κυρίως φατριάζουν πώς θα υφαρπάξουν την εξουσία. Πόσο σκόπιµο είναι να πηγαίνει το µεγαλύτερο µέρος των χρηµάτων από το ταµείο ανάκαµψης στην ανέγερση τεράστιων ξενοδοχείων, που πιθανώς, όταν θα µπουν σε λειτουργία, δεν θα έχουν νερό να εξυπηρετήσουν τους πολυπόθητους επισκέπτες;
Υπάρχει βέβαια και η Ευρώπη, που προΐσταται η φίλη µας η Ούρσουλα, η οποία προτιµούσε να διαθέτει τεράστια κονδύλια για αγορές εµβολίων, τα οποία τώρα λήγουν και θα τα πετάξουµε. Μετά τα εµβόλια, έχει προτιµήσεις στην πολεµική βιοµηχανία. Σύµφωνα και µε τον γραµµατέα του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη πρέπει να παράγει περισσότερα όπλα καταστροφής… για να φάµε τον Ρώσο προφανώς. Το ότι ο µεγαλύτερος εχθρός της Μεσογείου είναι οι καταστροφικές πυρκαγιές και η λειψυδρία, δεν φαίνεται να ενδιαφέρει.
Βλέπεις το πρόβληµα το έχει πιο πολύ ο υπανάπτυκτος Νότος και όχι ο αναπτυγµένος Βορράς.
Τέλος, υπάρχουν και οι πολίτες, εµείς, που δεν έχουµε συνειδητοποιήσει τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουµε και το όνειρο µας είναι να… καταπατήσουµε και να χτίσουµε µια εξοχική κατοικία στο πευκόφυτο δάσος. Όσο για τον κίνδυνο; Μα φυσικά φταίνε τα πεύκα που είναι ευάλωτα… στις πυρκαγιές.
Να τα ξεπατώσουµε λοιπόν και να βάλουµε φυτά που δεν είναι τόσο επικίνδυνα. Το ότι το ταπεινό Pinus Pinea, είναι ένα ιθαγενές φυτό προσαρµοσµένο στον χώρο της Μεσογείου, που χρειάζεται λιγότερο νερό από την χαρουπιά ας πούµε, που είναι ιθαγενές της Υεµένης, το ότι µπορεί να αναπαραχθεί και να επιβιώσει µόνο του, χωρίς την επέµβαση του ανθρώπου, δεν φαίνεται να µας απασχολεί.