Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Οι Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές (I)

Στις 23 Απριλίου, 2017, έγινε ο πρώτος γύρος των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Tέσσερεις ήταν οι κύριοι υποψήφιοι: ο Emmanuel Macron του Κέντρου, η Marine Le Pen, του κόμματος της Ακροδεξιάς, το “Εθνικό Μέτωπον”, ο Francois Fillon, της κεντροδεξιάς, και ο Jean-Luc Melenchon της άκρας αριστεράς. Πέρασαν στο δεύτερο γύρο, που έγινε χθες 7 Μαΐου, οι Macron και Le Pen. H διαφορά δεν ήταν πολύ μεγάλη: 24% ο Macron, 21,3% η Le Pen, 20% o Fillon και 19,6% ο Melenchon. Ο Βenoit Hamon των Σοσιαλιστών πήρε μόνον 6,4%, το χαμηλότερο ποσοστόν που πήρε το κόμμα του από το 1969.
Τα παραδοσιακά δύο μεγάλα κόμματα, η κεντροδεξιά και οι Σοσιαλιστές δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο
Τι έγινε στο δεύτερο γύρο; Τα προγνωστικά -την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές- ήταν ότι θα επικρατήσει ο Macron, αλλά ξέρομε την αξίαν των προγνωστικών, που δεν είναι πάντα σίγουρα (Bλ. κατωτέρω).
Η Γαλλία δεν φαίνεται να πρέπει εκ πρώτης όψεως να είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα. Ο Macron είναι ένας νέος άνθρωπος, 39 ετών, χωρίς πολλή πείρα στην πολιτική, που ίδρυσε το κόμμα του «En Marche» πριν από ένα περίπου χρόνον. Η Frankfurter Algemeine (της 25ης Απριλίου 2017) υπενθυμίζει, παρ’ όλον τούτο, ότι ο Louis-Napoleon, μετέπειτα Νapoleon III, ψηφίσθηκε Πρόεδρος της Γαλλίας το 1848 σε ηλικία 40 ετών και ο θείος του, ο Μέγας Ναπολέων, πήρε την εξουσία το 1799 σε ηλικία 30 ετών. Αυτά, όμως, δεν αλλάζουν την κατάσταση.
Ο κ. Macron είναι ευρωπαϊστής και θα βοηθήσει τη Γαλλία στην Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν οι Βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιον 2017, όπου το κόμμα του κ. Macron δεν έχει τη δύναμη να πάρει μεγάλα ποσοστά. Ο κ. Fillon ετοιμάζεται για μεγάλο ποσοστό, οπότε μπορεί να ακολουθηθεί το γαλλικό σύστημα της «co-habitation” (συγκατοίκηση), δηλαδή να γίνει πρωθυπουργός από την κεντροδεξιά με πρόεδρο τον κ. Macron και συνεργασία μεταξύ τους. Αυτό έγινε και προηγουμένως.
Αν εκλεγεί η Le Pen πολλά ίσως ν’ αλλάξουν, αν η κα Le Pen ακολουθήσει τις εξαγγελίες της. Θα είναι οπωσδήποτε ανταγωνιστική προς την ΕΕ, ίσως κάμει δημοψήφισμα για το Frexit και θα αντιμετωπίσει άλλως πως τους μετανάστες. Μπορεί, όμως, η εξουσία να την κάμει περισσότερο μετριοπαθή.
Επομένως, η κατάσταση δεν είναι τόσον απλή. Παρόλο που πολλά σύνολα ζήτησαν να ψηφίσουν οι οπαδοί τους τον κ. Macron στον δεύτερο γύρο, εν τούτοις ορισμένοι αρνούνται να ψηφίσουν τον τελευταίο. Σε αντίθεση επίσης με το 2002, που παρόμοια κατάσταση με το Εθνικό Μέτωπο είχε παρουσιαστεί αυτή τη φορά πολλοί αντί να καταψηφίσουν το εξτρεμιστικό κόμμα της δεξιάς σκέφτονται να απόσχουν ή να θέσουν λευκή ψήφο.
Σχετικά με τους οπαδούς του κ. Fillon, όπως και οι πιστοί καθολικοί, είναι διχασμένοι σχετικά με τον δεύτερο κύκλο των εκλογών. Ενα μέρος απ’ αυτούς φαίνεται ότι θα ψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο. Από την άλλη μεριά, ακόμα και η ίδια η προεκλογική εκστρατεία του κ. Macron δεν φαίνεται να ικανοποιεί και το ίδιο του το στρατόπεδο (Βλ. Le Monde, 27 Απριλίου, 2017, σελ. 1).
Η κατάσταση είναι τόσο συγκεχυμένη, όπως φαίνεται και από τα πιο πάνω, ώστε κανείς να μην μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο νικητής στις 7 Μαΐου. Αυτό θα μας το δείξουν μόνο τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
*Ο Δρ. Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα