Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Η Γαλλική Σχολή στη Χαλέπα του σήµερα

Πρόταση αξιοποίησης του κτηρίου µέσα από διπλωµατική εργασία αποφοίτου της Αρχιτεκτονικής

 

Μια οικιστική “ώσµωση” µεταξύ της Χαλέπας των νεοκλασσικών, των πάλαι ποτέ βιοµηχανικών -πλέον τουριστικών- Ταµπακαριών και της ανάγκης για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών προτείνει µέσα από την διπλωµατική του εργασία ο Γιώργος Αγγέλου, απόφοιτος της σχολής “Αρχιτεκτόνων Μηχανικών” του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η πρόταση αυτή έχει ως επίκεντρο τις εγκαταστάσεις της πρώην “Γαλλικής Σχολής” που για µια δεκαετία παρέµεναν αναξιοποίητες.

Η διπλωµατική εργασία παρουσιάσθηκε προχθές και έγινε αποδεκτή µε ευνοϊκά σχόλια.
Γιατί επέλεξε όµως τη “Γαλλική Σχολή” ως πεδίο ανάπτυξης της εργασίας του, είναι το ερώτηµα µας στον κ. Αγγέλου. «Πρώτον γιατί είναι ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου που είχε µείνει αναξιοποίητη για χρόνια!» απαντάει ο φοιτητής, συµπληρώνοντας πως παρότι τον Οκτώβρη του 2023 στον χώρο εγκαταστάθηκε το “Tuc Innovation Lab” ένα ανοικτό εργαστήριο δηµιουργίας καινοτόµων πρωτοτύπων και πάλι ένα µεγάλο µέρος της “Γαλλικής Σχολής” παραµένει µη προσβάσιµο για τον πολύ κόσµο.

«Το δεύτερο και πιστεύω ότι είναι και το σηµαντικότερο είναι ότι υπάρχει τροµακτική έλλειψη σε κατοικίας, πολύ σοβαρό πρόβληµα στέγασης ! Για µένα είναι σπουδαίο οι φοιτητές όχι να βρίσκονται απλά δίπλα στο campus και να δηµιουργούν ένα “ ανεξάρτητο χωριό” µακριά από την τοπική κοινωνία. Αντίθετα να συνδιαλέγονται και να δηµιουργούνται συνθήκες κοινωνικής σύνδεσης ειδικά µε σηµεία που αποκτούν αµιγώς τουριστικό χαρακτήρα καθώς η περιοχή εκεί (Ταµπακαριά) µετατρέπεται σε τουριστική µε “boutique hotel” και Arbnb. Η φοιτητική εστία λειτουργεί ως αντιστάθµισµα ώστε να ξαναζωντανέψει ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας που διατηρούσε η “ Γαλλική Σχολή” στη συλλογική συνείδηση» εξηγεί ο κ. Αγγέλου.
Η πρόταση του αποφοίτου αναπτύσσεται κυρίως στο βόρειο µέρος της “Γαλλικής Σχολής” που είναι αθέατο στον πολύ κόσµο.

«Στην µπροστινή αυλή, (νότιο τµήµα) που φαίνεται από την οδό Ελ. Βενιζέλου προβλέπεται µια ανάπλαση µε πράσινο και η δηµιουργία όδευσης µε πεζόδροµο που θα συνδέει το βόρειο µε το νότιο τµήµα, θα καταλήγει στα Ταµπακαριά περνώντας µέσα από τις φοιτητικές εστίες δηµιουργώντας συνθήκες -όχι αποµόνωσης και γκετοποίησης των φοιτητών- κοινωνικής αλληλεπίδρασης» δηλώνει ο απόφοιτος.
Οι φοιτητικές εστίες αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα. Το ένα στο ύψος της “Γαλλικής Σχολής” µε κτήρια αριστερά και δεξιά του βόρειου οικοπέδου και µια δηµόσια πλατεία προσβάσιµη στον καθένα και ένα δεύτερο επίπεδο µε ένα “ξεµπάζωµα” της αυλής ώστε οι εστίες σε αυτό να µην είναι υπόγειες αλλά να διατηρούν φωτισµό και αερισµό.

«Επιθυµώ τη δηµιουργία ενός αστικού κενού στο ίδιο ίδιο επίπεδο µε τη “Γαλλική Σχολή” ώστε η πρόσβαση να είναι βατή» λέει ο φοιτητής. Στο ερώτηµα και των καθηγητών του ότι φαίνεται το βόρειο µέρος να είναι αρκετά “φορτωµένο” από τα 140 δωµάτια έκταση 20 τ.µ. το καθένα ο κ. Αγγέλου παρατηρεί πως «ίσως η περιοχή να φαίνεται “µπουκωµένη” στη µακέτα που ήταν µισή και δεν απεικόνιζε όλη την εργασία. Όµως η έκταση δεν είναι δεσµευτική για µένα. Πολύ πιο πολύ εύκολα αφαιρείς πράγµατα από το να προσθέτεις» καταλήγει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Το Πολυτεχνείο Κρητης πρέπει να αξιοποιήσει το κτίριο της Γαλλικης Σχολης που στεγαζε το καθολικο ταγμα του Σαν Ζοζεφ……οπως κ η Δημοτικη Αρχη πρέπει να προχωρησει στην πεζοδρομηση της Σκρα ωστε να αναδειχθει το επιβλητικό κτίριο του νεου Αρχαιολογικου Μουσειου που μαζι με το Μουσειο-οικια του Ελ.Βενιζελου κ με μια ανακατασκευη της Βιλας Σβαρτς κ χρηση απο τον Δημο Χανιων να αποτελουν εστιες πολιτισμου ωστε να αναβιωσει η Χαλεπα στην μορφη των αρχων του 19ου αιωνα!!!!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα