Η Γερμανία ολοκλήρωσε τη διαδικασία αποχώρησης των ενόπλων δυνάμεών της από το Αφγανιστάν, η οποία είχε αρχίσει τον Μάιο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη δική του απόσυρση ως την 11η Σεπτεμβρίου το αργότερο.
«Έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια ανάπτυξης, οι τελευταίοι στρατιώτες της Bundeswehr (…) εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν απόψε (σ.σ. χθες Τρίτη). Βρίσκονται τώρα στον δρόμο της επιστροφής», εξήγησε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό κεφάλαιο που κλείνει» στη διάρκεια του οποίου η Μπούντεσβερ «έδωσε τα διαπιστευτήρια του αξιόμαχού της».
Επρόκειτο για αποστολή στη διάρκεια της οποίας «μέλη των ένοπλων δυνάμεών μας τραυματίστηκαν στα σώματα και στην ψυχή τους», «άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», «αναγκαστήκαμε θα θρηνήσουμε πεσόντες», σύμφωνα με την ίδια.
Στην διάρκεια της ανάπτυξης του γερμανικού στρατού στο Αφγανιστάν, από το 2001, σκοτώθηκαν 59 μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Γερμανίας – εκ των οποίων 35 σε μάχες ή επιθέσεις του εχθρού -, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Επρόκειτο για την πρώτη φορά που ο γερμανικός στρατός ενεπλάκη σε ένοπλη σύρραξη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι τελευταίοι γερμανοί στρατιωτικοί παραλήφθηκαν από τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη στο στρατόπεδο εκστρατείας Μάρμαλ, στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Επρόκειτο για δύο γερμανικά μεταγωγικά A400M και δύο αμερικανικά C17. Σε αυτά επιβιβάστηκαν και τα μέλη των γερμανικών Ειδικών Δυνάμεων που είχαν σταλεί στη χώρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των στρατιωτικών που αποχωρούσαν. Αναμένονται στη Γερμανία σήμερα.
Ως την έναρξη της αποχώρησης τον Μάιο, η γερμανική αποστολή Αφγανιστάν διατηρούσε κάπου 1.100 στρατιωτικούς οι οποίοι επιχειρούσαν εντός των ορίων της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) και της Resolute Support.
Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις επιτάχυναν πολύ τη διαδικασία, μιμούμενες αυτές των ΗΠΑ, που ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε να εγκαταλείψουν τη χώρα της Ασίας έπειτα από είκοσι χρόνια.
Οι ΗΠΑ – που συνεισφέρουν τους περισσότερους στρατιώτες – αρχικά σχεδίαζαν να τους αποσύρουν πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, όταν θα συμπληρωθεί η 20ή επέτειος των τρομοκρατικών ενεργειών στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο.
Η Ουάσινγκτον ωστόσο ασκεί πλέον πίεση προκειμένου τα ξένα στρατεύματα να έχουν αποχωρήσει πριν από την 4η Ιουλίου, ημέρα της αμερικανικής εθνικής εορτής.
Ως εδώ οι χώρες που είχαν αναλάβει τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις στο Αφγανιστάν από τη σκοπιά της ανάπτυξης δυνάμεων ήταν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία. Αυτές οι πέντε χώρες είχαν αναπτύξει τους 6.000 από τους 9.592 στρατιωτικούς των 36 χωρών μελών του NATO και εταίρων τους, όπως η Ουκρανία (10 στρατιωτικοί) στο πλαίσιο της Resolute Support.
Οι Ταλιμπάν, οι ισλαμιστές μαχητές το καθεστώς των οποίων ανατράπηκε με την εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2001, συνεχίζουν τον πόλεμο κι έχουν καταλάβει ξανά μεγάλο μέρος της χώρας, παρά την ειρηνευτική διαδικασία.