Σιγόκαιγε η φωτιά γύρω απ’ τον δ/τή της Τ.τ.Ε. κ. Στουρνάρα απ’ την αρχή, όταν αντικατέστησε τον κ. Προβόπουλο. Φούντωσε τελευταίως εξαιτίας ενός e-mail που κυκλοφόρησε απ’ το γραφείο του. Ο κ. Στουρνάρας διορίστηκε δ/τής της Τ.τ.Ε. μερικούς μήνες πριν παραιτηθεί η κυβέρνηση Σαμαρά και δεν έχει απαντηθεί βάσει ποίων κριτηρίων έγινε αυτή η τοποθέτηση. Στην Κουμουνδούρου είχαν αντιδράσει, αλλά περίμεναν να χειριστούν αυτό τον διορισμό, όταν ερχόντουσαν στα πράγματα. Επαναλάμβαναν ότι μπορεί να αντιπαρέρχοντο αυτή την κατάσταση, εφ’ όσον ο κεντρικός τραπεζίτης ήθελε σεβαστεί τον ρόλο του. Φαινόταν ότι θα επήρχετο σύγκρουση. Ομως ο ίδιος αντέδρασε, στηριζόμενος στο 5ετές συμβόλαιό του, το οποίο, έλεγε, «δεν σπάει εύκολα» και ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
Προσφάτως ο κ. Τσίπρας, στην ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή, μεταξύ των άλλων μηνυμάτων που έστειλε προς πάσαν κατεύθυνση, έστειλε και μια προειδοποίηση προς τον κ. Στουρνάρα. Είχε προηγηθεί το διαρρεύσαν e-mail απ’ το γραφείο του (6-5-15) απ’ τα στοιχεία του οποίου εμφανιζόταν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος να φυλλορροεί. Ανεφέρετο στη φυγή καταθέσεων δεκάδων δισ. € στο εξωτερικό, στην πτώση αξιών στο Χρηματιστήριο και ρέπος, στις παγωμένες πιστώσεις του Ε.Σ.Π.Α., στη μείωση της ρευστότητας, στην αδυναμία υπολογισμού των χρεωγράφων, που έχουν στα χέρια τους ξένοι επενδυτές, στην απαξίωση των ακινήτων κ.ά. Η διάψευση, που έγινε, μάλλον χειροτέρεψε τα πράγματα.
Παρά ταύτα ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπ’ όψιν του, ορθώς, τη σοβαρότητα της καταστάσεως, ένεκα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, δεν θέλησε να οξύνει το πρόβλημα, αντιμετωπίζοντας τον τραπεζίτη με ηπιότητα, προτρέποντάς τον να τηρήσει εθνική γραμμή. «Εγώ», είπε, «δεν θα σε αλλάξω, αλλά στο Δ.Σ. της Ε.Κ.Τ. οφείλεις να τηρήσεις εθνική γραμμή». Είναι δε γνωστό ποιες δυσκολίες διατρέχει κανείς να θέσει θέμα δ/τού της Τ.τ.Ε., διότι υπάγεται και στη δικαιοδοσία των ισχυρών της Ε.Κ.Τ.
Αν δεν “έσκαγε” αυτό το e-mail, κατά λάθος, από επιπολαιότητα ή εσκεμμένα, δεν ξέρουμε πώς θα εξελίσσετο η συνεργασία της κυβέρνησης με τον κ. Στουρνάρα, αν θα συνέχιζε να τον ανέχεται ή αν θα μετήρχετο θεμιτά μέσα για την αντικατάστασή του. Εκ του καταστατικού της Τ.τ.Ε. ο δ/τής «είναι υποχρεωμένος να στηρίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης». Συνεργάζεται με την κυβέρνηση, υλοποιεί τους στόχους της, είναι υποστηρικτής του νομίσματος, χαίρει ιδιαίτερη εκτίμησης του λαού και τυγχάνει της αποδοχής των ισχυρών του τραπεζικού συστήματος. Κατά κανόνα δεν διορίζονται σ’ αυτή τη θέση άνθρωποι που κουβαλάνε μαζί τους συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις και πρακτικές που άσκησαν προηγουμένως. Στα τραπεζικά χρονικά δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο ένας υπ. Οικονομικών να διορισθεί δ/τής στην Τ.τ.Ε., ευθύς ως παραιτηθείς απ’ το Υπουργείο του.
Με το e-mail, που κυκλοφόρησε, γίνεται φανερό ότι υποστηρίζεται το έργο που ακολουθήθηκε κατά την προηγούμενη θητεία του απ’ την παράταξή του. Τα αναφερόμενα στο e-mail ήταν λίγο ως πολύ γνωστά και εκ τούτου συμπεραίνεται ότι κάπου τα πράγματα καταντούν σχολαστικά με κακόβουλη διάθεση. Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιες θεωρήσεις δεν βοηθούν την υπόθεση της χώρας.
Η κυβέρνηση, προς το παρόν, πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της να πληροφορείται, αν ο κ. Στουρνάρας στα συμβούλια που συμμετέχει στην Ε.Κ.Τ., εξαντλεί τη δραστηριότητά του στον μεγαλύτερο βαθμό υπέρ των εθνικών συμφερόντων.
Ας λάβει δε υπ’ όψιν του τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και την ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο περί παραιτήσεως του δ/τή της Τ.τ.Ε., η οποία θεωρώ πως δεν είναι τυχαία.