Κύριε διευθυντά
με αφορμή δημοσίευμα της εγκρίτου εφημερίδας σας, της 26ης Ιουλίου 2018 και τη δήλωση του νυν προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χανίων …«γλίστρες υπάρχουν στο Κολυμπάρι, στον Τερσανά και στο Παλιό Λιμάνι απέναντι από το Νεώριο Μόρο»…., θέλω να σας ενημερώσω σχετικά με τη “γλίστρα” και την προβλήτα στον Τερσανά ότι: Μετά τον ακρωτηριασμό 12χρονου αγοριού στο Καστελόριζο από 70χρονο με σκάφος, 20 μέτρα από την παραλία, ο Ναυτικός Ομιλος Χανίων και όλοι οι λουόμενοι στον Τερσανά συνειδητοποιήσαμε ότι κινδυνεύουν ΚΥΡΙΩΣ τα παιδιά και τα άτομα με κινητικά προβλήματα, που ευρίσκουν, όπως όλοι μας, ένα μικρό παράδεισο στον Τερσανά λόγω του αβαθούς της παραλίας, της άμεσης πρόσβασης σε αυτήν και της φυσικής σκιάς των αλμυρικιών, από ολίγους λεγόμενους “σκαφάτους” καθώς :
• Ανεβοκατεβαίνουν στην γλίστρα πλάι ακριβώς στους λουόμενους, δεν τηρούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες του Λιμεναρχείου, δημιουργώντας επικίνδυνες δίνες, αναθυμιάσεις, ρύπανση. Οι διαπληκτισμοί καθημερινή απόλαυση των λουομένων.
• Ερχονται διάφορα δεκάμετρα σκάφη, επαγγελματικά (χωρίς αναγραφόμενα στοιχεία), μόνο για το γεύμα των ολίγων πελατών τους σε παρακείμενη ταβέρνα.
• Ελλιμενίζονται σκάφη στον ορμίσκο, 20 μέτρα από την παραλία.
Σας επισημαίνω ότι έχει εκδοθεί το υπ’ αρ. 01/14.09.2011 πρωτόκολλο κατεδάφισης της Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων. Εχει έρθει συνεργείο (μετά από διαγωνισμό) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για κατεδάφιση των παράνομων και επικίνδυνων κατασκευών στον Τερσανά την 28.12.2012 για πρώτη φορά (την 18.12.2015 για δεύτερη φορά), όπου διαμαρτυρώμενοι και καλά ενημερωμένοι “πολίτες” απείλησαν τον εργολάβο ο οποίος έφυγε. Η γλίστρα αποκαταστάθηκε στο σημείο που είχε προλάβει το συνεργείο να γκρεμίσει. Από ποιούς;
Το Λιμενικό Ταμείο Χανίων ενώ με έγγραφό του υπ’ αρ. 2636/17.9.2010 προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων δηλώνει αναρμοδιότητα για οποιαδήποτε συμμετοχή του στην απομάκρυνση των παράνομων και επικίνδυνων κατασκευών στον αιγιαλό του Τερσανά και οριοθέτηση διαύλου, καθόσον στον Τερσανά ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΟΣ. Έκτοτε όμως έχουν αναλάβει όλοι οι πρόεδροι του Λιμενικού Ταμείου Χανίων την με κάθε τρόπο ακύρωση της κατεδάφισης των παρανομιών στον Τερσανά.
Το Λιμενικό Ταμείο Χανίων έχει δικηγόρους προφανώς και την οικονομική ευχέρεια για να αποτρέπει με διάφορους τρόπους την αποκαθήλωση των επικίνδυνων παρανομιών, στοιχεία που στερούνται οι λουόμενοι.
Οι λουόμενοι δεν έχουμε παρά την αρωγή του Συνήγορου του Πολίτη και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Η αρωγή τους όμως είναι συμβουλευτική, όχι εκτελεστική. Στην διάθεσή σας οι γνωμοδοτήσεις προς το Λιμενικό Ταμείο Χανίων των εν λόγω ανεξάρτητων αρχών.
Σας παραθέτω επίσης μέρος μόνο του συμπεράσματος εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαντολλογικής Πολιτικής προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Κατά συνέπεια ο κλειστός αυτός όρμος του Τερσανά δεν μπορεί για λόγους ασφαλείας να λειτουργεί ταυτόχρονα ως λιμένας ή καταφύγιο σκαφών και ως χώρος φιλοξενίας λουομένων, καθώς επιπλέον οι περιορισμένες διαστάσεις του δεν επιτρέπουν την οριοθέτηση διακριτής θαλάσσιας ζώνης για τη λειτουργία λιμένα ή καταφυγίου και επαρκή χώρου οριοθετημένου με σημαντήρες για τους λουόμενους. Στο πλαίσιο του Θεσμοθετημένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, ο κόλπος του Τερσανά δεν περιλαμβάνεται στις υφιστάμενες ή προτεινόμενες λιμενικές εγκαταστάσεις. Επίσης δεν περιλαμβάνεται στις υφιστάμενες ή προτεινόμενες λιμενικές εγκαταστάσεις της προτεινόμενης αναθεώρησης του Χωροταξικού Σχεδίου Κρήτης της πρότασης για απόφαση. Σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 2 του ν.4014/2011 η περιβαντολλογικοί όροι θα πρέπει να είναι συμβατοί με την ισχύουσα περιβαντολλογική ή άλλη νομοθεσία και το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό».
Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι ο αιγιαλός είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ, όχι ιδιοκτησία ορισμένων.
Στη διάθεσή σας ο πλήρης φάκελος της πολύχρονης αυτής υπόθεσης.
Με τιμή,
Τρισεύγενη Σταματάκη