Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η γραφειοκρατία “φρενάρει” τις οικοδομές στα Χανιά

■ Η υποστελέχωση της Αρχαιολογίας καθυστερεί την έγκριση αδειών

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών ν. Χανίων, Γιάννης Βόρδος

Καθυστερήσεις στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών παρατηρούνται σε παλιά και νέα πόλη, λόγω του υποχρεωτικού ελέγχου όλων των υποθέσεων από την Αρχαιολογία και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής τη στιγμή που η υπηρεσία αντιμετωπίζει, όπως και πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες, πρόβλημα υποστελέχωσης.
Μάλιστα, για τον λόγο αυτό ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ν. Χανίων σε συνεργασία με το ΤΕΕ-ΤΔΚ εκτιμούν ότι θα πρέπει να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο ώστε να μην χρειάζεται η Αρχαιολογία να δίνει αναγκαστικά την έγκρισή της όταν πρόκειται για περιπτώσεις που δεν απαιτείται μορφολογικός έλεγχος και δεν προβλέπονται εκσκαφές θεμελίων, προκειμένου να μειωθεί ο γραφειοκρατικός φόρτος της Υπηρεσίας και η κωλυσιεργία.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ν. Χανίων Γιάννης Βόρδος, μιλώντας στα “Χ.ν.”, επεσήμανε ότι το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός πως, όπως είναι διατυπωμένος ο σχετικός νόμος, απαιτείται από την Αρχαιολογία υποχρεωτικός έλεγχος όλων των υποθέσεων που βρίσκονται μέσα σε αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ζώνες ακόμα κι αν δεν γίνονται εκσκαφές θεμελίων. «Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για τυπικές υποθέσεις που όμως παίρνουν χρόνο για να χρεωθούν στην Υπηρεσία, να ελεγχθούν κ.λπ. με συνέπεια να παρατηρείται μια καθυστέρηση», επεσήμανε σχετικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο τμήμα της πόλης των Χανίων έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, πρόκειται για την περιοχή που περικλείεται από τον ποταμό Κλαδισό (ανατολικά) έως τη Μανούσου Κούνδουρου (δυτικά) και από τις οδού Γογονή και Αλ. Παναγούλη (νότια) έως το βόρειο παραλιακό μέτωπο. Σε όλη αυτή τη ζώνη που προσδιορίστηκε επίσημα το 2011 με ΦΕΚ υπάρχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για περιοχές που είχαν χωροθετηθεί στην αρχαιότητα τα νεκροταφεία, ενώ αναπτύχθηκαν και ρωμαϊκές και ελληνιστικές φάσεις της πόλης των Χανίων.
Ο έλεγχος βέβαια από την Αρχαιολογία διεξάγονταν και πριν το 2011 καθώς ήταν γνωστό το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής.
Ωστόσο, η διαφορά με το σήμερα είναι ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει αποψιλωθεί από προσωπικό με συνέπεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στο μεγάλο φόρτο εργασίας που έχει. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι ότι για όλο τον Νομό Χανίων διαθέτει μόλις έναν αρχιτέκτονα…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα