Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, συνυπέγραψαν μαζί με άλλες 11 ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, κοινό κείμενο δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών μεταναστριών και προσφύγων.
H πρωτοβουλία αυτή περιγράφει συγκεκριμένες δράσεις για τη βελτίωση της πρόληψης και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, την πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, καθώς και την προώθηση της κοινωνικής συμμετοχής και της χειραφέτησης των γυναικών
…Το 2016 η Oxfam και το UNFPA οργάνωσαν και πραγματοποίησαν στην Ελλάδα, από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας στις 18 Μαρτίου, τις αξιολογήσεις που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων, την έμφυλη βία και τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ τα βασικά πορίσματα και οι συστάσεις παρουσιάστηκαν σε ένα ενημερωτικό έγγραφο σχετικά με την κατάσταση των μεταναστριών και γυναικών προσφύγων στην Ελλάδα. Το ενημερωτικό έγγραφο συστάθηκε τον Νοέμβριο 2016 κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης για τα Δικαιώματα των Γυναικών, στο πλαίσιο της οποίας εκφράστηκε η δέσμευση να μεταφραστούν οι συστάσεις του εγγράφου σε μία Έκκληση για Δράση για την Προώθηση των Δικαιωμάτων των Γυναικών στην Ανταπόκριση στην Ελλάδα το 2017.
Η Έκκληση για Δράση προτίθεται, μέσω της συλλογικής δράσης των υπογεγραμμένων φορέων, να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα των φύλων γίνονται αντιληπτά και αντιμετωπίζονται στην ανταπόκριση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
Εμείς, οι υπογεγραμμένοι, δεσμευόμαστε μέσω της παρούσας Έκκλησης για Δράση, να δραστηριοποιούμαστε, να υποστηρίζουμε και να εφαρμόζουμε τις παρακάτω συστάσεις σε προτεραιότητα, στο πλαίσιο όλων των σφαιρών επιρροής μας και των δικών μας δραστηριοτήτων. Η δέσμευσή μας να δρούμε και να λογοδοτούμε για τις δράσεις μας είναι αυτή που μας ενώνει στην παρούσα Έκκληση για Δράση.
Eκκληση για Δράση
1) Βελτίωση της πρόληψης και της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας ως παρέμβασης που σώζει ζωές.
➢ Ανάπτυξη κι εφαρμογή μέτρων για την εξασφάλιση πρακτικών ξενώνων, συστημάτων υδροδότησης, αποχετευτικών υποδομών και υγιεινής (WASH), καθώς και για τον σχεδιασμό των δομών, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι της έμφυλης βίας σε όλες τις δομές, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα συμπεριλαμβανομένων των Κατευθυντήριων Γραμμών IASC για την Ενσωμάτωση Παρεμβάσεων που σχετίζονται με την Έμφυλη Βία στην Ανθρωπιστική Δράση [IASC Guidelines for Integrating Gender-based Violence Interventions in Humanitarian Action (Εγχειρίδιο Sphere)].
➢ Διαβεβαίωση ότι μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών έμφυλης βίας εντάσσονται στην ταυτοποίηση, τον σχεδιασμό και την κατανομή των δομών σε αστικά περιβάλλοντα.
➢ Αύξηση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, ώστε να διαβεβαιωθεί ότι σε όλες τις δομές υπάρχουν διαθέσιμες υπηρεσίες διαχείρισης υποθέσεων έμφυλης βίας και ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν πρόσβαση σε επαρκείς νομικές, ψυχολογικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, ασφάλειας και ασφαλών ξενώνων, τόσο στις δομές όσο και κατά την παραπομπή της υπόθεσης.
➢Εξασφαλισμένη πρόσβαση για τα θύματα βιασμών σε υπηρεσίες κλινικής αντιμετώπισης σε όλες τις δομές, υποστηρίζοντας τους παρέχοντες υπηρεσίες υγείας με τα απαιτούμενα φάρμακα, προϊόντα και την απαραίτητη κατάρτιση ώστε να προσφέρουν φροντίδα που θα επικεντρώνεται στις ανάγκες του θύματος.
➢Αύξηση της παρουσίας δυνάμεων ασφαλείας με ισορροπημένη εκπροσώπηση και από τα δύο φύλα, που θα έχουν εκπαιδευθεί και ευαισθητοποιηθεί κατάλληλα σχετικά με ζητήματα έμφυλης βίας, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια στις δομές. Παρακολούθηση και εντοπισμός απειλών κατά της ασφάλειας.
2) Αύξηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.
➢ Αύξηση των απαραίτητων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων ώστε να εξασφαλισθεί η παροχή υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας σε όλες τις δομές. Ενίσχυση των δυνατοτήτων του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των προσφύγων και των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένης της εξασφαλισμένης διαθεσιμότητας γυναικών γυναικολόγων και ιατρών που θα προσφέρουν υπηρεσίες, τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στα δημόσια νοσοκομεία.
➢ Διαβεβαίωση ότι γυναίκες διαπολιτισμικοί μεσολαβητές και διερμηνείς είναι διαθέσιμες για να προσφέρουν υπηρεσίες συνοδείας και διερμηνείας στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που αναζητούν υπηρεσίες υγείας σε εγκαταστάσεις εντός και εκτός δομών.
➢ Παροχή εύρους επιλογών αντισύλληψης ώστε να καλυφθεί η ζήτηση. Προσφορά δωρεάν προφυλακτικών, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις δομές, σε σημεία όπου θα μπορούν να έχουν ιδιωτική πρόσβαση τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες.
➢ Διαβεβαίωση ότι υπάρχει διαθέσιμος προστατευμένος χώρος και θέσεις για να κάθονται οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες κατά τη διάρκεια της διανομής τροφίμων αν υπάρχει μεγάλη αναμονή, ή καθιέρωση σειρών προτεραιότητας όποτε αυτό καθίσταται απαραίτητο.
➢ Παροχή συμπληρωμάτων διατροφής ή επιπλέον τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας στις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, συνεισφέροντας είτε σε είδος είτε μέσω πληρωμής.
➢ Παροχή ασφαλών και κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής για παιδιά 6-23 μηνών (πληρωμή/σε είδος), συνοδευόμενα από πρακτικές οδηγίες και επίδειξη σχετικά με το πώς να τα προετοιμάζουν.
3) Προώθηση της συμμετοχής και της χειραφέτησης των γυναικών.
➢ Προσφορά υπηρεσιών παιδικής φροντίδας και οργανωμένων δραστηριοτήτων για παιδιά κατά τη διάρκεια της εφαρμογής προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών που είναι επιφορτισμένες με ευθύνες φροντίδας παιδιών.
➢ Επέκταση των δραστηριοτήτων χειραφέτησης των γυναικών ώστε οι γυναίκες να καταφέρουν να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
➢ Δημιουργία περισσότερων ασφαλών χώρων (safe spaces) για γυναίκες και κέντρων που ενισχύουν την κοινωνική υποστήριξη και συνοχή μεταξύ των γυναικών.
➢ Εξασφάλιση στενής παρακολούθησης προγραμμάτων χρηματικών βοηθημάτων, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι γυναίκες έχουν ίση πρόσβαση και έλεγχο στα χρηματικά βοηθήματα, προκειμένου να ενισχυθεί η φωνή και η δυνατότητα λήψης αποφάσεων των γυναικών σε επίπεδο οικογένειας και κοινότητας. Κατάλληλη προσαρμογή των προγραμμάτων.
➢ Παροχή υποστήριξης κατά τη δημιουργία και τη λειτουργία κοινοτικών δομών, όπως συμβουλίων ή επιτροπών, ώστε να ταυτοποιούνται προβλήματα της κοινότητας, να πραγματοποιούνται δραστηριότητες προάσπισης και να υλοποιούνται πρωτοβουλίες με βάση την κοινότητα. Εξασφάλιση της συμμετοχής των γυναικών σε επιτροπές της κοινότητας και/ή σε αποκλειστικά γυναικείες επιτροπές. Εξασφάλιση ότι οι επιτροπές γυναικών και ανδρών έχουν ίσες δυνατότητες άσκησης επιρροής σε πολιτικές και προγραμματισμούς.
➢ Επίσπευση των υποθέσεων οικογενειακής επανένωσης και εξασφάλιση ότι οι μηχανισμοί νομικών διαδικασιών και προστασίας είναι ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά τα ζητήματα φύλου και σέβονται τους οικογενειακούς δεσμούς.
Oι οργανώσεις που υπογράφουν
1. Oxfan
2. Unfpa
3. Save of children
4. Solidarity now
5. Light House relief
6. Amurtel
7. UNHCR
8. Action aid
9. Care
10. Diotima
11. Γιατροί του Κόσμου
12. Faros
Βοήθησε και εσύ για την αγορά εμβολίων..
Κάνε μια δωρεά…
ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Χρόνος Αναφοράς: 06/02/2017-10/02/2017
Ελλάδα: 29
Αλβανία: 5
Βουλγαρία: 11
Ρουμανία: 3
Πακιστάν: 3
Μπαγκλαντες: 1
Συρία: 6
Ιράν: 6
Σουδάν: 1
Μαρόκο: 14
Αλγερία: 5
Τυνησία: 1
Σύνολο ασθενών: 85