Η τρίτη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση άλλων 4,5 εκατομμυρίων οχημάτων παγκοσμίως εξαιτίας των ελαττωματικών αερόσακων της προμηθεύτριάς της εταιρίας, της επίσης ιαπωνικής Takata.
Συνολικά 24,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα έχουν ανακληθεί για τον ίδιο λόγο μόνο από τη Honda, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από την υπόθεση αυτή.
“Στο πλαίσιο των ερευνών τις οποίες κάθε αυτοκινητοβιομηχανία πραγματοποιεί στα αυτοκίνητά της που ήδη κυκλοφορούν, εντοπίσαμε μια βλάβη στον μηχανισμό που φουσκώνει τον αερόσακο, γεγονός μας έκανε να ανησυχήσουμε και να ζητήσουμε αυτή την “προληπτική ανάκληση”, εξήγησε ο όμιλος του Τόκιο. Μόνο για την Ιαπωνία, το μέτρο αφορά 1,63 εκατομμύρια αυτοκίνητα.
Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Honda Τακαχίρο Χατσίγκο δήλωσε την Δευτέρα, κατά την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, ότι “έχει αναθεωρήσει το σύστημα ελέγχου της ποιότητας” επαναλαμβάνοντας τη συγνώμη της εταιρίας για τις κατά σειρά ανακλήσεις των οχημάτων.
Η αυτοκινητοβιομηχανία, πρώτος πελάτης της Takata, υπολόγισε πρόσφατα σε 44,8 δισεκατομμύρια γεν (περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ) τα έξοδα που προέκυψαν από το πρόβλημα αυτό και χρειάστηκε συνεπώς να αναθεωρήσει τα αποτελέσματά της για το 2014/15, σημειώνοντας σαφή επιδείνωση των ετήσιων κερδών της.
Δεκάδες εκατομμύρια αυτοκίνητα στον κόσμο (από τα οποία περισσότερα από 30 εκατομμύρια στις ΗΠΑ) έχουν ανακληθεί ώστε να ανακατασταθεί σε αυτά ο ελαττωματικός εξοπλισμός που ευθύνεται μέχρι σήμερα για τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και την πρόκληση πολλών ατυχημάτων.
Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota έχει ανακαλέσει 12 εκατομμύρια οχήματα από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το πρόβλημα και η Nissan περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια.
Ο μηχανισμός που φουσκώνει τον αερόσακο μπορεί να εκραγεί κάτω από ορισμένες συνθήκες (υγρασία, θερμότητα, παλαιότητα…) εκτοξεύοντας μεταλλικά και πλαστικά θραύσματα πάνω στον οδηγό ή τον επιβάτη.
Η Takata είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου ότι αναζητούσε ακόμη τη “βασική αιτία” της βλάβης αυτής. Η κατασκευάστρια εταιρία δεσμεύτηκε να τροποποιήσει τον σχεδιασμό των αεροσάκων και προσπαθεί να αλλάξει το χημικό συνθετικό που χρησιμοποιείται, το νιτρικό αμμώνιο, το οποίο συχνά ενοχοποιείται για το πρόβλημα.