Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Οι Η.Π.Α και οι Διεθνείς Oργανισμοί

Στις 19 Ιουνίου 2018 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούσαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη διότι, κατ’ αυτές, το Συμβούλιο «ήταν υπερασπιστής των παραβιαζόντων τα ανθρώπινα δικαιώματα» και άκρως μεροληπτικό εναντίον του Ισραήλ (βλ. Steven Feldstein “The Steep Costs of America’s Exit from the U.N. Human Rights Council”, World Politics Review, June 22, 2018).
Oι ΗΠΑ έχουν ήδη αποχωρήσει από την UNESCO και επίσης κάτω από τον κ. Trump, από την Συμφωνία του Παρισιού για τη κλιματολογική αλλαγή και επίσης από τη Συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα του Ιράν. Oπως λέγουν πολιτικοί αναλυτές, όταν ο κ. Trump διαφωνεί με τη πολιτική ενός διεθνούς οργανισμού ή συνθήκης προτιμά να αποχωρήσει παρά να προσπαθήσει να επιβάλει τις δικές του θέσεις.
Η απομονωτική αυτή πολιτική θυμίζει την άρνηση των ΗΠΑ να εισέλθουν στην Κοινωνίαν των Εθνών, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και τη πολιτική της απομόνωσης μεταξύ των δύο πολέμων.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ, της σημερινής μεγαλύτερης Δύναμης του Δυτικού κόσμου, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αποτελεί πραγματικό πλήγμα για την κατάσταση των Διεθνών σχέσεων σήμερα.
Παρόλα τα τυχόν μειονεκτήματά του το Συμβούλιο που είναι όργανο της Γενικής Συνέλευσης και συνεδριάζει καθημερινά είναι χρήσιμο για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο κόσμο.
Οι ΗΠΑ παραπονούνται ότι έχει στους κόλπους του μεγάλους αρνητές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η Δημοκρατία του Κονγκό, ή ακόμα, ισχυρίζονται, η Ρωσία, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Με το να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι ΗΠΑ δεν θα έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν ο,τιδήποτε που συμβαίνει σ’ αυτό. Επίσης η αποχώρηση τους δεν θα επηρεάσει βέβαια την ύπαρξη του Συμβουλίου. Παρόλο που μπορεί κάποιος να πει ο,τιδήποτε εναντίον του Συμβουλίου, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι χρήσιμο όπως π.χ. για ορισμένες αφρικανικές χώρες ως στην υπόθεση του Burundi.
Η απομόνωση δεν είναι λύση. Ο κόσμος περιμένει από τις Μεγάλες Δυνάμεις ηγεσία και όχι άρνηση.
Σ’ ένα έτος που θα γιορτάσουμε τα 70 χρόνια της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1948, την οποία Διακήρυξη συνέγραψε μαζί με τον Γάλλο Rene Cassin, η Αμερικανίδα Eleanor Roosevelt, που παραμένει ένας θρύλος στο τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι λυπηρόν η Αμερικανική Υπερδύναμη να αποχωρεί από το Συμβούλιον.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα