“Θνήσκουσα” είναι η υγεία στο νομό Ρεθύμνου τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια φροντίδα, με τα αγαθά της περίθαλψης και των ποιοτικών υπηρεσιών υγείας να τείνουν να γίνουν πολυτέλεια.
Σύμφωνα με την Ρεθυμνιώτικη ιστοσελίδα Goodnet, τη μερίδα του λέοντος στην τοπική ενημέρωση αναφορικά με τα προβλήματα έχει το νοσοκομείο, ως το μοναδικό στον νομό, ωστόσο και τα Κέντρα Υγείας που παρέχουν υπηρεσίες σε χιλιάδες κατοίκους της ενδοχώρας αλλά και τους επισκέπτες κατά τη θερινή περίοδο, λειτουργούν αποδυναμωμένα, με πολλές ελλείψεις.
Με έλλειψη γιατρών, οδηγών ασθενοφόρων, λοιπού προσωπικού, υλικών καλούνται να λειτουργούν καθημερινά τα Κέντρα Υγείας, με τους γιατρούς να φοβούνται μην αποδυναμωθούν και άλλο με τυχόν μετακινήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου του υπουργείου υγείας για το ΕΣΥ, κάτι που θα τα οδηγήσει σε μαρασμό και τους πολίτες σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία.
Σε αναλυτικό κείμενό τους, οι γενικοί και οικογενειακοί γιατροί του νομού, όπως υπογράφουν, που υπηρετούν στα Κ.Υ. περιγράφουν τη σημερινή κατάσταση ενώ παραθέτουν και στατιστικά στοιχεία του 2014 για την επισκεψιμότητα στα Κ.Υ., τους ασθενείς που εξετάστηκαν, τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν και αποδεικνύουν τις ανάγκες που καλύπτουν τα Κ.Υ.
Αναλυτικά η επιστολή:
“Ρέθυμνο 2015! Η υγεία, το πιο ευαίσθητο ανθρώπινο αγαθό και η πιο σημαντική κοινωνική παράμετρος, εφόσον η ζωή αποτελεί την υπέρτατη ανθρώπινη αξία, είναι κυριολεκτικά θνήσκουσα στον νομό μας. Καμιά Υπατία, κανένας φορέας δεν ήταν τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ικανός να προσφέρει ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις στα χρόνια θέματά της, ενώ η κοινωνία μαστίζεται από σύγχυση και ανασφάλεια όσον αφορά τη διαχείριση της καθημερινότητας των προβλημάτων που αφορούν την υγεία της.
Όλοι αναφέρονται και ασχολούνται με το νοσοκομείο, που πράγματι αποτελεί την υγειονομική …ναυαρχίδα του νομού μας, που χρόνια τώρα ταλανίζεται από σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και αναμφισβήτητα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να λειτουργεί εύρυθμα για να στηρίξει αποτελεσματικά την τοπική κοινωνία, και να προσφέρει αξιοπρεπείς υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.
Όμως είναι αδιαπραγμάτευτο εξίσου, να προσφέρονται υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον πληθυσμό της περιφέρειας του νομού, εφόσον όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ισότιμοι και χαίρουν των ίδιων δικαιωμάτων, στα δημόσια αγαθά, αλλά και υποχρεώσεων, ανεξαρτήτως των κοινωνικών τους χαρακτηριστικών.
Ο πληθυσμός της περιφέρειας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: αγροτικός, συνήθως φτωχός και με ανεπαρκή εκπαίδευση, απομονωμένος, με πολλούς υπερήλικες, με απουσία στηρικτικού περιβάλλοντος πολλές φορές, χωρίς μέσα μετακίνησης, άνθρωποι που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις στοιχειώδεις απαιτήσεις της ζωής, αλλά… μην σας φαίνεται περίεργο… που δεν γνωρίζουν πώς να κινηθούν και να εξυπηρετηθούν σε θέματα υγείας στην πόλη… Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ηθική επιταγή να στηριχτούν στοιχειωδώς αυτοί οι άνθρωποι.
Επιπρόσθετα τα καλοκαίρια επιβαρυνόμαστε από μεγάλο όγκο τουριστών στο νότιο Ρέθυμνο και στην βόρεια ακτογραμμή ενώ επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη και πολλοί Κρήτες εξ Αθηνών.
Αυτούς ως επί το πλείστον εξυπηρετούμε τόσα χρόνια ως γενικοί και οικογενειακοί γιατροί, όλοι εμείς που επιλέξαμε να ειδικευτούμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μόνο τα επείγοντα και τα βαρύτερα περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω διερεύνηση παραπέμπονται στο νοσοκομείο, δηλαδή πράττουμε ένα είδος διαλογής, επίσης, έτσι ώστε το Νοσοκομείο να μην πλημμυρίζει από ανθρώπους που μπορούμε να θεραπεύσουμε με τα πράγματι πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, σε απαράδεκτες πολλές φορές συνθήκες εργασίας. (Λείπουν νοσηλευτές, λείπουν ιατροί κατά περιόδους και κατά τόπους, οι γιατροί πολύ συχνά εκτελούν και χρέη νοσηλευτή, τραυματιοφορέα, βγάζουν ακτινογραφίες, εξετάσεις κ.ά., ενώ χαρακτηριστική ήταν η αναστολή λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων στο Πέραμα, από έλλειψη ιατρών, λείπουν δε, οδηγοί ασθενοφόρων, λοιπό προσωπικό, υλικά, που μερικές φορές πληρώνουμε εμείς, γιατί …ντρεπόμαστε να λέμε ότι δεν έχουμε οξυζενέ ή hansplast, φάρμακα, παλιά μηχανήματα, έλλειψη εργαστηριακής υποστήριξης στις εφημερίες… και πολλά άλλα…).
Παρά ταύτα αγωνιζόμαστε καθημερινά και αγόγγυστα, πολλές φορές αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι από την περιρρέουσα κατάσταση στην υγεία, για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας σε επιστημονικό αλλά κυρίως σε ανθρώπινο επίπεδο αφού διαμορφώνονται στενές διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ μας…
Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι εδώ και ένα χρόνο, περικόπτονται συστηματικά τα ήδη εξευτελιστικά ποσά που αντιστοιχούν στις εφημερίες που εκτελούμε. Στα κέντρα υγείας πραγματοποιούμε μόνο ενεργείς εφημερίες (από 5 έως 8 κάθε μήνα),δηλαδή μένουμε μέσα στο κέντρο υγείας, από 24 έως 32 ώρες συνεχόμενης υπηρεσίας, έχοντας την πλήρη ευθύνη της περιοχής ευθύνης των κέντρων υγείας, ενώ συχνά κάνουμε επισκέψεις κατ’ οίκον, με ιδία έξοδα συχνά, κάνουμε διακομιδές επειγόντων περιστατικών με το ασθενοφόρο, που πολλές φορές έρχεται από διπλανό κέντρο υγείας, εφόσον δεν επαρκούν οι οδηγοί…
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Επειδή, στη σημερινή εποχή, τα συστήματα διαχείρισης υπηρεσιών, μεταξύ άλλων και της υγείας, παρουσιάζουν εμμονές (και δικαιολογημένα κάποιες φορές), με τους αριθμούς, σας αναφέρουμε τα στατιστικά δεδομένα των 2 μεγαλύτερων κέντρων υγείας του Περάματος και του Σπηλίου, για το έτος 2014.
Το Κέντρο Υγείας Περάματος καλύπτει πληθυσμό άνω των 15000 ανθρώπων, πάνω από 45 χωριά και οικισμούς. Ασθενείς που εξετάστηκαν 26000 περίπου. Έγιναν 28.000 μικροβιολογικές εξετάσεις, και 14000 κατ’ οίκον επισκέψεις, με 7 μόνιμους ιατρούς, μια παιδίατρο, και αγροτικούς ιατρούς που τους πλαισιώνουν, κατά καιρούς, αλλά όχι σε σταθερή βάση. Επίσης εξυπηρετούνται και χωριά του άνω Μυλοπόταμου, ενώ καλύπτονται και τουριστικές περιοχές όπως το Πάνορμο, το Μπαλί και ο ΒΟΑΚ. Τέλος διενεργούνται προγράμματα εμβολιασμών και προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνους και άλλα νοσήματα.
Το Κέντρο Υγείας Σπηλίου με πληθυσμό κάλυψης περίπου 25000, και με πληθυσμό που αυξάνεται σημαντικά λόγω του τουριστικού νοτίου Ρεθύμνου, έχει 10 μόνιμους ιατρούς, οι μισοί εκ των οποίων καλύπτουν περιφερειακά ιατρεία και του Δυτικού Ρεθύμνου, και αγροτικούς ή άλλους μη μόνιμους περιστασιακά ιατρούς, που καλύπτουν ανάγκες και σε άλλα κέντρα υγείας (ΚΥ ΑΓ ΦΩΤΕΙΝΗΣ, ΚΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ) και μια εξαιρετική παιδίατρο. Έχει επισκεψιμότητα 25500 άτομα, μικροβιολογικές εξετάσεις που εκτελέστηκαν 12000, ενώ στη βραχεία νοσηλεία, δηλαδή σε παρακολούθηση μέχρι 24 ώρες, νοσηλεύτηκαν περί τους 1300 ασθενείς, ενώ διεκομίσθησαν 230 ασθενείς. Τα στοιχεία είναι κοινοποιημένα στην ιστοσελίδα της 7 ΥΠΕ, για όποιον θέλει να ανατρέξει και να ενημερωθεί πληρέστερα. Επίσης και στο ΚΥ Σπηλίου πραγματοποιούνται και προγράμματα εμβολιασμών, άλλοι τύποι προσυμπτωματικού ελέγχου καθώς και προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο τραχήλου, από τη δραστήρια μαία του.
Το κέντρο Υγείας ΑΓ ΦΩΤΕΙΝΗΣ αντιμετωπίζει επίσης, διαχρονικά, σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, με μόνο 4 μόνιμους ιατρούς, ενώ το ασθενοφόρο της Αγίας Φωτεινής καλύπτει και 11 βάρδιες του Κ.Υ. Σπηλίου, ενώ καλύπτεται εφημεριακά, συχνά, από το Κ.Υ. Σπηλίου.
Φανταστείτε λοιπόν, τι θα γινόταν όλος αυτός ο κόσμος της περιφέρειας, εάν δεν υπήρχαν τα κέντρα υγείας, και τα περιφερειακά ιατρεία, να τον εξυπηρετούν επαρκώς. Η ροή στην πόλη και τους φορείς υγείας (ΓΝΝΡ-ΠΕΔΥ) της πόλης θα ήταν ανεξέλεγκτη και οι άνθρωποι θα υφίσταντο τεράστια ταλαιπωρία. Επιπλέον η αναχαίτιση του πληθυσμού προς το νοσοκομείο και η προσπάθεια αποσυμφόρησής του, από τους ιατρούς των ΚΥ είναι προφανής.
Η αποδιοργάνωση και αποδυνάμωση των κέντρων Υγείας με μετακινήσεις προσωπικού, θα τα οδηγήσει σε πλήρη μαρασμό, θα επιδεινώσει την ταλαιπωρία των πολιτών, και θα χαθούν τα μοναδικά σημεία αναφοράς που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες της περιφέρειας του νομού. Τα μπαλώματα, οι αλχημείες στην υγεία, χωρίς σχεδιασμό, και προγραμματισμό, και χωρίς σεβασμό στους όρους και τους κανόνες που την διέπουν θα είναι καταστροφική.
Αυτό συνοπτικά είναι το έργο που επιτελείται στις δομές υγείας της περιφέρειας. Ας αξιολογηθεί από εσάς τους ιδίους, αναγνώστες αυτού του άρθρου, και ευχόμαστε να εκτιμηθεί στοιχειωδώς η πραγματικά αμερόληπτη, φιλότιμη και βασισμένη σε ανθρωπιστικά θεμέλια και ιδεώδη, προσπάθεια που κάνουμε, να κρατήσουμε ζωντανούς και να χαρίζουμε ένα χαμόγελο ευχαρίστησης και ικανοποίησης στους πατεράδες και στις μανάδες σας. Η επιβράβευσή μας τελικά, είναι το ευχαριστώ τους, που ακούμε πολύ συχνά από τα χείλη τους!!!
ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ Η ΔΟΞΑ, ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ, και εμείς αθεράπευτα ρομαντικοί έτσι φανταζόμαστε το λειτούργημά μας, τιμημένο και πάνω από όλα, ανθρώπινο και ευπρεπές. Ο Ρεθύμνιος υπουργός Υγείας, και φίλος μας κ. Ξανθός, γνωρίζουμε όλοι, ότι και γνώση έχει και ευαισθησίες έχει, στα θέματα της υγείας, και ευελπιστούμε ότι θα μας στηρίξει ουσιαστικά και θα δημιουργηθεί επιτέλους ένα πιο αποτελεσματικό, ποιοτικό και σύγχρονο δίκτυο πρωτοβάθμιων υπηρεσιών».