Χαρά και ευλογία η αναστροφή μας με αγιασμένες πνευματοφόρες και πνευματοτρόφες ψυχές. Και είναι πολλές και με διαφόρους τρόπους και ευκαιρίες η αναστροφή και επικοινωνία μας αυτή. Μάλιστα, με τα σημερινά επιτεύγματα της τεχνολογίας, αυτό καθίσταται ευκολότερο.
Μια απ’ αυτές τις ευκαιρίες είναι και ο γραπτός λόγος είτε σε άρθρο είτε σε βιβλίο. Ετσι, ευρίσκομαι στην ευλογημένη συγκυρία να επικοινωνήσω και πάλι με την πνευματική δεξαμενή, τον πολυγραφότατο πνευματικό ποιμένα και διδάσκαλο και ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Δίβρης Φθιώτιδος και ιδρυτή αυτής, πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη π. Αρσένιο Κατερέλο, πνευματικό παιδί του γέροντος Αγίου Παϊσίου του Αγειορείτου. Και, το μέσο της επικοινωνίας μας είναι το νέο του βιβλίο “Η υγιής και η νόθος πνευματικότης”, στο οποίο φτωχικά και σημειολογικά θα αναφερθώ με το γραφτό μου αυτό.
Πρόκειται για ένα φλέγον θέμα, γιατί πολλάκις νοθεύουμε την πνευματικότητα, ακόμα και σ’ αυτόν τον χώρο της Εκκλησίας, αλλά και σε Μοναστήρια, όπως σημειώνει ο πανοσιολογιώτατος συγγραφέας.
Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι μία σχετική ραδιοφωνική συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης με τον γεν. αρχιερατικό επίτροπό της π. Δανιήλ Κωνστάνταρο.
Ηδη, από τον πρόλογο ο π. Αρσένιος μάς εισάγει στην έννοια και το μεγαλείο της υγιούς πνευματικότητας τονίζοντας την πεμπτουσία “ει ζώμεν Πνεύματι, πνεύματι και στοιχώμεν” (Γαλάτ. 5, 25).
Δυστυχώς, ενώ «η κάθε καλοπροαίρετη ψυχή αισθάνεται την αλήθεια και επισημαίνει τους χώρους και τα πρόσωπα που εκφράζουν την υγιή πνευματικότητα, αντιθέτως υφίσταται και ο κίνδυνος που οδηγεί τον άνθρωπο στην πλάνη, την κακοδοξία, την αίρεση και τη νόθο πνευματικότητα».
Και θα εξηγήσει στη συνέχεια: «Αυτό συμβαίνει όταν απουσιάζει το κριτήριο της αληθείας και όταν βασίζεται κανείς σε νοθευμένες εμπειρίες, ερμηνείες και φρονήματα ανθρώπων, οι οποίοι, παρά το ορθόδοξο κάλυμμα που φέρουν περί την Αλήθειαν -και την εφαρμογήν της- ηστόχησαν» (Β’ Τιμόθ. 2, 18).
Τρομερό, επικίνδυνο και ψυχοκτόνο η πλάνη, γι’ αυτό και ο Χριστός μάς επισημαίνει τον κίνδυνό της: «βλέπετε μη τις υμάς πλανήση» (Ματθ. 24, 4).
Δυστυχώς, όπως τονίζεται και από τον εκλεκτό συγγραφέα: «Στα αρνητικά της εποχής μας οπωσδήποτε επισημαίνεται και η νόθος πνευματική κατάσταση, που ολοένα και περισσότερο βλέπουμε να εισχωρεί στον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο. Και τούτο, διότι δεν υφίσταται η δέουσα προσοχή στις Ευαγγελικές επιταγές και στις Πατερικές ερμηνείες και διδασκαλίες. Οταν μάλιστα πρόσωπα, που λόγω θέσεως, θα έπρεπε να ορθοτομούν, αυτά μεταδίδουν ξένες και νοθευμένες διδασκαλίες στο ποίμνιο, τότε ισχύει δυστυχώς και πάλι ο λόγος του Κυρίου “τυφλός δε τυφλόν σαν οδηγή, αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται” (Ματθ. 15, 14).
Μάλιστα, σε ορισμένες βέβαια περιπτώσεις, η νόθευση της Ορθοδόξου διδασκαλίας και ζωής εισέρχεται τόσο λεπτά και τόσο ύπουλα, “ώστε πλανήσαι, ει δυνατόν, και τους εκλεκτούς” (Ματθ. 24, 24).
Μέσα από τις εύστοχες και τεκμηριωμένες ερωταποκρίσεις, που αποκαλύπτουν και ερμηνεύουν το θέμα, επισημάνθηκαν τα πνευματικά οφέλη της υγιούς πνευματικότητος, που είναι πολλά και ανεκτίμητα. Αυτή, άλλωστε η υγιής πνευματικότης είναι ο δρόμος προς την κάθαρση, τον εξαγιασμό και τη θέωση, που αποτελεί τον κατ’ εξοχήν προορισμό του ανθρώπου». Και, μην ξεχνάμε πως η αγωνία και το θέλημα του Θεού είναι ο αγιασμός ημών, όπως μας το υπενθυμίζει ο Απόστολος Παύλος: «Τούτο γαρ εστί θέλημα του Θεού, ο αγιασμός υμών» (Α’ Θεσσαλ. 4, 3). Με όποια όμως πλάνη, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Ετσι, χωρίς την υγιή πνευματικότητα, ζούμε την αιώνια καταστροφή μας. Και είναι πολλοί οι ενσυνείδητοι και ασυνείδητοι λεγόμενοι “Χριστιανοί” και Γεροντάδες (εξομολόγοι) και Γερόντισσες και “χαρισματικοί” και “διορατικοί” σκέτοι πλάνητες και “αυθεντίες” που αντικαθιστούν τη δικαιοσύνη του Θεού με τα δικά τους “αυθεντικά” κριτήρια! Δυστυχώς, έχουμε πολλούς και στο ράσο. Το θέμα είναι πλατύ και σοβαρό και αρκετά αναπτύσσεται στο βιβλίο αυτό.
Παραλλήλως επισημαίνονται και ορισμένα στοιχεία, τα οποία όντως, ως θανατηφόρα μικρόβια, ύπουλα επιφέρουν κρυφές και πνευματικές ασθένειες στο σώμα της Εκκλησίας. Η οποία, Εκκλησία, θα πρέπει να συμμορφώνει και να αποκαθιστά στην υγιή Ορθόδοξη Πνευματικότητα και τάξη αυτούς τους “φωτισμένους” Γεροντάδες και μη και να ενημερώνει και να αποκαλύπτει τη σώζουσα υγιή πνευματικότητα στο ποίμνιο.
Ο σεβαστός συγγραφέας έχει και πλούσιο ορθόδοξο πνευματικό οπλοστάσιο και οσιακή πνευματική βιωτή, αλλά και τεκμηριωμένη παρρησία ορθοτομών τον λόγο της Αληθείας.
Το βιβλίο αυτό πρέπει να γίνει κτήμα όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών και την πρώτη ευθύνη γι’ αυτό και χρέος της το έχει η Διοικούσα Εκκλησία. Ο π. Αρσένιος επιτελεί όντως “έργον Ευαγγελιστού” (Β’ Τιμόθ. 4, 5) και είναι μάχιμος στα κάστρα της υγιούς Ορθοδοξίας. Ταπεινά τον συγχαίρουμε για το έργο του ευχόμενοι την εκ Θεού δύναμη διά την επί έτη πολλά συνέχειά του.
*θεολόγος – τ. λυκειάρχης