Η οικονομική κρίση στη χώρα μας έφερε μαζί της την τοξικότητα των συντροφικών σχέσεων, που εκφράζεται με την απροθυμία δέσμευσης των ανθρώπων, έχει αλλοιώσει κατά κάποιο τρόπο το θεσμό του πυρήνα της οικογένειας, ενώ παράλληλα παρατηρείται και μια αύξηση των διαζυγίων στη Ελλάδα σε ποσοστό 40% .
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε μιλώντας “Χ.Ν.” ο Eπίκουρος Kαθηγητής Kοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγίου Ευστράτιος Παπάνης, στο περιθώριο εκδήλωσης πoυ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο ιστορικό καφέ “Κήπος” με θέμα «Τοξικές ερωτικές σχέσεις και συντροφικότητα». Στο κοινό μίλησαν επίσης οι ψυχολόγοι Γιώργος Παραδείση και Φωτεινή Αρβανίτη.
Ο κ. Παπάνης υπογράμμισε ακόμα ότι «τα όποια προβλήματα σε μια σχέση πριν αυτά να είναι αργά και καταλήξουν στο διαζύγιο , μπορούν να αποφευχθούν με την επίσκεψη του ζευγαριού σε κάποιους ειδικούς. Αναγνωρίζοντας το πρόβημα που υπάρχει στις σχέσεις των ανθρώπων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα ξεκινήσει στα Χανιά προγράμματα συμβουλευτικής».
Από την πλευρά του ο ψυχολόγος Γιώργος Παραδείσης τόνισε ότι « λέμε ότι μια σχέση βρίσκεται σε τοξικά επίπεδα, όταν έχει αρχίσει να φθείρει και τα δύο μέλης της και αυτά να έχουν αρχίσει να αισθάνονται περισσότερο εγκλωβισμένα, παρά ευτυχισμένα και χαρούμενα, ενώ βρίσκουν πολύ δύσκολη την προσπάθεια να την βελτιώσουν η να απεγκλωβιστούν από αυτή τη σχέση.Δυστυχώς αυτά τα ζευγάρια δεν είναι ικανά από μόνα τους να βρουν τρόπους να ξεφύγουν από ένα τέτοιο φαύλο κύκλο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο ερχόμαστε εμείς να παρέμβουμε και να προσπαθήσουμε να τους εξηγήσουμε με πιο τρόπο εκείνοι οι ίδιοι μπορούν να “χτίζουν” την σχέση τους, ώστε να μη φτάσει σε αδιέξοδο».
Στα “Χ.Ν.”μίλησε και η ψυχολόγος Φωτεινή Αρβανίτη η οποία επεσήμανε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά μιας τοξικής σχέσης, τα οποία είναι όπως τόνισε « οι καλές και ευχάριστες στιγμές που απολαμβάνεις με τον/την σύντοφό σου, είναι λίγες ή ανύπαρκτες. Δεν έχεις ελευθερία να κάνεις αυτό που θέλεις γιατί έχει την τάση να είναι χειριστικός-ή απενάντι σου να σε ελέγχει το τι κάνεις διαρκώς. Όπως και αν αρχίσει η συζήτηση/διαμάχη μαζί τους πάντα καταλήγει εναντίον σου. Ο/Η σύντροφός σου εκφράζει έντονη ζήλια και κτητικότητα απενάντι σου. Νιώθεις διαρκώς ανεπαρκής, ότι ποτέ δεν κάνεις τίποτα σωστά κι ότι είναι αδύνατο να τους ικανοποιείς.Το βρίσκεις δύσκολο να είσαι ο ευατό σου όταν είσαι μαζί του/της μιας και είναι πιθανόν να κριθείς.Σου ζητά να απαλλάξεις πράγματα για να ικανοποιήσεις τις δικές του επιθυμίες».
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στα πλαίσια του Προγράμματος Ψυχική και Κοινοτική Υγεία (προπονητική ζωής)