Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Η οικονομική κρίση επηρεάζει τους γάμους

«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια», όπως λέει ο λαός, αλλά και σημαντικές μεταβολές μέσα στην κοινωνία με άμεσο αντίκτυπο στην οικογενειακή ζωή, τόσο σε ό,τι αφορά τη μεγάλη απόφαση του γάμου ή ενός σύμφωνου συμβίωσης, της τεκνοποίησης αλλά και των διαζυγίων που την τελευταία επταετία φαίνεται πως έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Αναμφίβολα, η οικονομική κρίση εντείνει τα προβλήματα, οδηγεί όμως και σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες, αλλά να διατηρηθούν χαμηλές οι δαπάνες. Και στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου οι μεταβολές είναι αισθητές τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο, όταν φτάνει η ώρα τα ζευγάρια να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ληξιαρχείου του Δήμου Ρεθύμνου το 2016 «έκλεισε» με μικρή μείωση στα διαζύγια και τους γάμους, αύξηση των γεννήσεων αλλά και σύναψης σύμφωνων συμβίωσης στο Ρέθυμνο… Ποια είναι όμως τα κύρια χαρακτηριστικά που οδηγούν τα ζευγάρια σε συγκεκριμένες επιλογές;

ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
Αυξητικές, με αργό όμως ρυθμό, είναι οι τάσεις που παρατηρούνται στη σύναψη συμφώνων συμβίωσης στο Ρέθυμνο, μετά τη σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε την περυσινή χρονιά και διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες για ομοφυλόφιλα και ετερόφυλα ζευγάρια. Το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ληξιαρχείου του δήμου Ρεθύμνου, έγιναν συνολικά 14 σύμφωνα συμβίωσης αυξημένα κατά δύο σε σχέση με το 2015.
Όπως επεσήμανε η συμβολαιογράφος και μέλος του ΔΣ συμβολαιογράφων Κρήτης κ. Αναστασία Δρανδάκη, το σύμφωνο συμβίωσης είναι μια απλή διαδικασία που περιλαμβάνει όλες τις διασφαλίσεις σε ένα ζευγάρι εξομοιώνοντάς τα, στο σκέλος των δικαιωμάτων, με ζευγάρια που έχουν τελέσει πολιτικό και θρησκευτικό γάμο. Στο Ρέθυμνο πάντως, ο κυριότερος λόγος που τα ζευγάρια έχουν προχωρήσει σε σύναψη συμφώνου συμβίωσης είναι ο περιορισμός των δαπανών, αφού το κόστος δεν ξεπερνά τα 80 ευρώ. Παράλληλα, τα περισσότερα ζευγάρια που καταλήγουν στα γραφεία των συμβολαιογράφων το κάνουν λόγω μιας εγκυμοσύνης, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των παιδιών, χωρίς να απαιτηθεί να καταφύγουν στη διαδικασία αναγνώρισης τέκνου γεννημένου εκτός γάμου.
«Τα περισσότερα ζευγάρια στο Ρέθυμνο που αποφασίζουν να κάνουν σύμφωνο συμβίωσης το κάνουν κυρίως για λόγους δαπανών, καθώς είναι μια απλή διαδικασία που δεν περιλαμβάνει το τελετουργικό σκέλος» τόνισε η κ. Δρανδάκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ληξιαρχείου, οι θρησκευτικοί και πολιτικοί γάμοι που τελέστηκαν το 2016 στο Ρέθυμνο, ήταν 264, μειωμένοι κατά 50 σε σχέση με το 2015. Στο μεταξύ, ενώ οι γάμοι μειώθηκαν το 2016, αυξήθηκαν σε σχέση με το 2015 οι γεννήσεις που ανήλθαν στις 523, περισσότερες κατά 20 από το προηγούμενο έτος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα