Με τα γεγονότα της Τουρκίας της 15ης Ιουλίου 2016 είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο το όνομα του αυτο-εξόριστου ιμάμη Fethullah Gülen.
Ο Ερντογάν από την πρώτη μέρα μιλούσε για πραξικόπημα Gülen και ζητά από τότε την έκδοσή του από τις Η.Π.Α., όπου διαμένει από το 1999. Ποιος είναι, όμως, αυτός ο Gülen και γιατί τόσο λυσσαλέα πολεμά την ύπαρξή του ο πρόεδρος της Τουρκίας;
Ο ιμάμης Gülen είναι ένας συντηρητικός Τούρκος, πιστός και φανατικός μουσουλμάνος. Ενας μουσουλμάνος που πιστεύει στον ολοκληρωτικό εξισλαμισμό της χώρας του και επιστροφή στις παραδόσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτές είναι επίσης λίγο – πολύ οι ιδέες του Ερντογάν κι έτσι οι δύο άνδρες ήσαν για χρόνια φίλοι πολεμώντας τις τουρκικές elites και το κεμαλικό κατεστημένο.
Το 2012 η σύγκρουση μεταξύ τους επήλθε, η οποία συνεχίζεται σφοδρότερη με την πάροδο του χρόνου. Γιατί, όμως, ο Ερντογάν πολεμά την αδελφότητα του Gülen τόσο λυσσαλέα; Ο Gülen εισήλθε σ’ όλους τους τομείς της τουρκικής κοινωνίας, διάβρωσε την αστυνομία, την εισαγγελία, το δικαστικό σώμα, και τα Μ.Μ.Ε. Το όλο θέμα του Gülen και της οργάνωσής του το αναφέρει λεπτομερώς η γαλλική Le Monde της 14-15 Αυγούστου 2016 (Βλ. – M. Jego et Mare Semo, “Turquie, Erdogan-Gülen, le sultan contre l’ imam” – “Τουρκία, Ερντογάν – Gülen, ο σουλτάνος εναντίον του ιμάμη”, σελ 14-15 και σελ. 16).
Τόση είναι η εισχώρηση της οργάνωσης του ιμάμη στην τουρκική κοινωνία, που μερικοί την παρομοιάζουν με το Opus Dei (οπ. παρ.). Αυτός είναι ο λόγος, που ο Ερντογάν από την καταστολή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, προέβη σε μαζικές συλλήψεις χιλιάδων πολιτών απ’ όλα τα στρώματα της κοινωνίας με την κατηγορία ότι είναι οπαδοί του Gülen. Το AKP και οι φίλοι του προέδρου ισχυρίζονται ότι η οργάνωση του ιμάμη στηρίζεται από τις Η.Π.Α., το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., τη Γαλλία, το Η.Β. και τη διεθνή μασονία.
Το τουρκικό καθεστώς επιμένει στην έκδοσή του από τις Η.Π.Α. Οι τελευταίες λένε ότι μελετούν την υπόθεση.
Εν τω μεταξύ η μάχη μεταξύ του σουλτάνου και του ιμάμη συνεχίζεται. Κι’ αυτό φέρνει ακόμη σε περισσότερο δύσκολη θέση την Τουρκία, που βρίσκεται σε μια κατάσταση που μοιάζει περισσότερο με εμφύλιο πόλεμο.
*Ο δρ Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων