Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Η ισχύς εν τη ενώσει για την προστασία ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών

Ομάδα Εργασίας για τη βιοποικιλότητα σε Γραμβούσα – Λαφονήσι – Φαλάσαρνα

Ομάδα Εργασίας για «την άμεση προστασία και διατήρηση των περιοχών προστασίας της βιοποικιλότητας Γραμβούσας (Μπάλο), Λαφονησίου και Φαλάσαρνων της Δυτικής Κρήτης» συνέστησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος με απόφαση του υφυπουργού κ. Γ. Αμυρά.

Στόχος της ομάδας είναι να παρακολουθήσει την εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις τρεις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές.
Η ομάδα εργασίας θα συνεδριάζει έξι φορές το χρόνο και θα παρακολουθεί όλες τις εγκεκριμένες κανονιστικές πράξεις και σχέδια δράσης, την υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων και μέτρων διατήρησης και διασφαλίζει τις επιχειρησιακές συνθήκες για την έγκαιρη υλοποίησή τους.
Στην ομάδα μετέχουν 8 άτομα, ενώ ορίστηκαν και οι αναπληρωτές τους, αυτοί είναι:
• Μητσόπουλος Ιωάννης, ΠΕ Γεωτεχνικών (Δασολόγος), Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του ΟΦΥΠΕΚΑ, με αναπληρωτή τον Αντώνιο Μπαρνιά, ΠΕ Γεωτεχνικών (Δασολόγος), Προϊστάμενο της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης.
• Χαρίκλεια Καργιολάκη, ΠΕ Γεωτεχνικών (Δασολόγος PhD), Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με αναπληρώτρια την Αγγελική Μαρτίνου, ΠΕ Μηχανικών (Χημικός Μηχανικός PhD), Προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
• Βεγλιρής Εμμανουήλ, ΠΕ Γεωτεχνικών, Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης, με αναπληρώτρια την Κασσελάκη Αιμιλία, ΤΕ Γεωπόνων, υπάλληλο της ίδιας υπηρεσίας.
• Από τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου, ο Εμμανουήλ Κοτρωνάκης, Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Καντάνου-Σελίνου, με αναπληρωτή τον Αντώνιο Περράκη, Δήμαρχο Καντάνου-Σελίνου.
• Από τον Δήμο Κισσάμου, ο Κουκουράκης Κωνσταντίνος, μέλος της ομάδας συμβούλων του Δήμου Κισσάμου για τα περιβαλλοντικά και χωροταξικά θέματα, με αναπληρωτή τον Μυλωνάκη Γεώργιο, Δήμαρχο Κισσάμου.
• Από την Διεύθυνση Δασών Χανίων του ΥΠΕΝ, ο Δημήτριος Σοπιάδης, ΠΕ Γεωτεχνικών (Δασολόγος) υπάλληλος της Διεύθυνσης Δασών Χανίων του ΥΠΕΝ, με αναπληρωτή τον Ζαχαρία Γκούσκο, ΠΕ Μηχανικών (Περιβάλλοντος), υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.
• Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο Πέτρος Λυμπεράκης, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) Πανεπιστημίου Κρήτης, έφορος θηλαστικών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης -Πανεπιστημίου Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ), με αναπληρωτή τον Μιχάλη Προμπονά, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης, Εργαστήριο Οικολογίας-Περιβάλλοντος ΜΦΙΚ-ΠΚ.
• Από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, η Φουρναράκη Χριστίνη, Δρ. Βιολόγος, με αναπληρωτή τον Χορευτάκη Μιχαήλ, Βιολόγο (MSc).
Συντονιστής της Ομάδας ορίζεται ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του ΟΦΥΠΕΚΑ, με αναπληρώτρια του την Χαρίκλεια Καργιολάκη.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ο Γιώργος Αμυράς, βρέθηκε εν τω μεταξύ χθες στον Δήμο Αγίου Βασιλείου και συμμετείχε σε σύσκεψη για την διαχείριση της ευρύτερης περιοχής του Φοινικόδασους Πρέβελη.Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, η διαβούλευση με τους δημότες και τους φορείς ήταν αναγκαία, προκειμένου να υποβληθούν ολοκληρωμένες προτάσεις.
Όπως δήλωσε ο κ. Αμυράε, η παρουσία του στην περιοχή δείχνει το έντονο ενδιαφέρον τόσο του υπουργείου όσο και της κυβέρνησης «για την προστασία του Πρέβελη, της ευρύτερης περιοχή του Φοινικοδάσους, του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού και για το λόγο αυτό θα συζητήσουμε με την τοπική κοινωνία, την τοπική κοινότητα πώς θα αναπτύξουμε, θα αναδείξουμε, θα προστατεύσουμε τις συγκεκριμένες περιοχές».
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σύμφωνα με τον υφυπουργό, για όλα αυτά τα θέματα το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει έτοιμο σχέδιο και χρηματοδότηση και συνάμα, με την περίπτωση του φαραγγιού της Σαμαριάς στα Χανιά, ένα πολύ καλό και υγιές παράδειγμα, όπως είπε, θα γίνει ό, τι είναι απαραίτητο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος. «Αυτό που πέτυχαν με το φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά, που φέτος είχαμε ιστορικό ρεκόρ επισκεψιμότητας με όρους όμως βιωσιμότητας και διαχείριση αειφορίας, το ίδιο θα κάνουμε και εδώ στον ‘Αγιο Βασίλειο και για αυτό μας ενδιαφέρει να ακούσουμε τις προτάσεις της τοπικής κοινότητας», είπε ο κ. Αμυράς.
Μιλώντας για το σχέδιο, είπε ότι περιλαμβάνει πρώτα από όλα «την προστασία κάθε περιοχής στον ‘Αγιο Βασίλειο, κάθε τοπίου φυσικού ενδιαφέροντος, επίσης αναδάσωση της καμένης περιοχής στην Πρέβελη, 300 στρεμμάτων, εκεί που η φύση δεν κατάφερε να επανέλθει και εκεί θα κάνουμε αναδασώσεις. Παρεμβάσεις παράλληλα στην περίφραξη του φαραγγιού Κουρταλιώτης και συγκεκριμένα στα σημεία όπου απουσιάζει ή έχει καταστραφεί, ενώ σημαντικό είναι το θέμα που θα συζητηθεί μεταξύ μας, την τοπική κοινωνία, την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, για τη δυνατότητα εισιτηρίου εισόδου, μέτρο σημαντικό αφού τα έσοδα θα πηγαίνουν όλα στο φαράγγι και στον δήμο. Θα είναι δηλαδή ανταποδοτικό έτσι ώστε να μπει μία τάξη και να υπάρχει σεβασμός και τάξη των αξιοθέατων και των μνημείων της φύσης».
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων και έργων στην περιοχή, ο κ. Αμυράς ενημέρωσε πως υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι, «οι οποίοι είναι δεσμευμένοι από τους πόρους δράσεις προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, μιας και μιλάμε για προστατευόμενες περιοχές και περιοχές Natura. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτή η περιοχή της Κρήτης, διότι και από άποψης βιοποικιλότητας, έχει εξαιρετικά στοιχεία με μεγάλη σημασία όπως κι από άποψη τουρισμού». Στο πλέγμα δράσεων και έργων έχει τεθεί και η πυροπροστασία μετά και τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η πυροπροστασία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα για όλη την περιοχή, όπως επίσης και στο πρόγραμμα για τους καθαρισμούς μέσω ΑΝΤΙNERO που αφορά προληπτικούς καθαρισμούς και αντιπυρικούς σχεδιασμούς, έτσι ώστε να δέσουμε την προστασία και έναντι κινδύνου φωτιάς, όπως είπε.
«Σημαντικό είναι να γίνουν τα πράγματα γρήγορα, όχι όμως να γίνουν βιαστικά. Θέλω ταχύτητα, αλλά θέλω και τη λεπτομέρεια να είναι προσεγμένη. Έτσι, αν είναι έτοιμη η τοπική κοινότητα, βεβαίως θα είμαστε και εμείς και γρήγορα θα ανταποκριθούμε με γρήγορους χρόνους» σημείωσε. Πρόσθεσε δε, «το εκλογικό τερέν δεν θα επηρεάσει καθόλου όλη αυτή τη διαδικασία και όλη αυτή την προσπάθεια, διότι εδώ μιλάμε για μία περιοχή προστατευόμενη, μεγάλου κάλλους με αξία τουριστική και βιοποικιλότητα, με τεράστια οφέλη για την κοινωνία την τοπική. Έχουμε δεν έχουμε εκλογές αυτά θα τα προστατεύσουμε και θα τα αναδείξουμε».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη, οι προτάσεις και η αποδοχή από πλευράς του υπουργείου αφορούν: «Ένταξη της περιοχής από το Κουρταλιώτικο Φαράγγι μέχρι τη Λίμνη Πρέβελη στο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών δασών Antinero τόσο για την άνετη πρόσβαση των επισκεπτών, αλλά κυρίως για την προστασία του δάσους από πυρκαγιές.
Χρηματοδότηση μελέτης πυρόσβεσης προϋπολογισμού 130.000 ευρώ η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή δεξαμενής, δίκτυο μεταφοράς νερού, τρεις πυροσβεστικές φωλιές, τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών και προμήθεια εξοπλισμού όπως τροχήλατη βενζιναντλία. Και το καθεστώς διαχείρισης βασισμένο στο μοντέλο του φαραγγιού της Σαμαριάς με ελεγχόμενη είσοδο και μικρό αντίτιμο (οι δημότες μας καθώς και οι δημότες των όμορων δήμων θα απαλλάσσονται) ώστε τα έσοδα να διατίθενται στη προστασία του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, αλλά και την ανάδειξη ενός μοναδικού φυσικού τοπίου. Ενώ αν υπάρχει οικονομικό πλεόνασμα αυτό θα διατίθεται στον Δήμο Αγίου Βασιλείου».
Όπως είπε ο δήμαρχος, ο υφυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά σε όλες τις προτάσεις. Ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει από πόρους του υπουργείου το έργο που προβλέπει η μελέτη πυρόσβεσης και συμφώνησε με την πρόταση της δημοτικής αρχής να ενταχθούν στο πρόγραμμα Antinero και τα δάση του Αγίου Ιωάννη και του Κισσού.

ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Άγιο Βασίλειο, ο κ. Αμυράς, ο οποίος επισκέφθηκε και την περιοχή στην Πρέβελη, αναφέρθηκε και στους δασικούς χάρτες, λέγοντας ότι «επιτέλους η χώρα μετά από 200 χρόνια από τη σύσταση της ως κράτους απέκτησε αξιόπιστους κυρωμένους δασικούς χάρτες. Ήμασταν η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, η Ελλάδα που δεν διέθετε δασικούς χάρτες. Σήμερα όμως μπορούμε να πούμε ότι έχουμε έτοιμους δασικούς χάρτες, αξιόπιστους, περίπου για το 95% της επικράτειας. Το δεύτερο σκέλος της προσπάθειας μας είναι να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιτροπές εξέτασης των ενστάσεων των πολιτών και σε αυτό δίνουμε όλο μας το βάρος. Για το λόγο αυτό υπάρχει και μία νομοθετική διάταξη μέσω της οποίας θα υπάρξει ο διπλασιασμός της αμοιβής των μελών των επιτροπών ελέγχου ενστάσεων, ώστε να έχουν ένα κίνητρο. Εξηγώ ότι σε αυτές τις επιτροπές συμμετέχει ένας νομικός, ένας μηχανικός και ένας δασολόγος και είδαμε σε αρκετές περιπτώσεις ότι οι δικηγόροι παραιτούνταν όπως και οι αναπληρωτές τους, διότι θεωρούσαν ότι υπάρχει πολύς φόρτος εργασίας με χαμηλή αποζημίωση. Αυτή την κατάσταση θα διορθώσουμε». Επίσης ο κ. Αμυράς είπε πως οι δασικοί χάρτες ανέδειξαν κάποια προβλήματα που ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί εδώ και δεκαετίες, τα οποία ανέδειξαν και έλυσαν με επιμονή και μεθοδικότητα. «Ένα από αυτά ήταν το πρόβλημα με τους ασπάλαθους και δεδομένου ότι από μόνος του ο ασπάλαθος δεν μπορούσε να οδηγήσει ένα χωράφι, μία έκταση στη δασική νομοθεσία, αλλά δυστυχώς αυτό συνέβαινε, λύσαμε αυτό το θέμα με υπουργική απόφαση που υπέγραψα πριν από αρκετό καιρό μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών. Επίσης ένα μεγάλο θέμα ήταν αυτό των δασωμένων εκτάσεων σε αγρούς, χωράφια δηλαδή που είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, που ενώ ήταν χωράφια αγροτικά, εμφανίζονταν ως δασικά. Και αυτό το λύσαμε όπως επίσης απελευθερώσαμε την ιδιοκτησία στην Κρήτη δεδομένου ότι στο νησί, δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας Δημοσίου, παρ’ όλα αυτά όμως το ελληνικό Δημόσιο έκανε αγωγές στους ιδιοκτήτες γης λέγοντάς τους ότι είναι δικό μου και έστελνε τους ιδιοκτήτες να φέρουν τίτλους ιδιοκτησίας από το 1860. Το λύσαμε το πρόβλημα και έτσι, αν το Δημόσιο διεκδικεί την δική σου έκταση, πρέπει το Δημόσιο να φέρει τίτλους ιδιοκτησίας».
Το παζλ των δασικών χαρτών ολοκληρώνεται με τη νομοθέτηση που θα φέρουν στο υπουργείο για τα εκχερσωμένα χωράφια που καλλιεργούνται εδώ και 70, 80 χρόνια που δεν έχουν τίτλους και πράξεις ιδιοκτησίας στα χέρια τους οι καλλιεργητές. «Για αυτό νομοθετούμε τα πάντα σε σχέση με τους δασικούς χάρτες οι οποίοι έχουν γίνει σύμφωνα με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας και βεβαίως με σεβασμό και προς το δάσος αλλά και προς τη δυνατότητα που πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης για να αξιοποιήσει την περιουσία του. Σχετικά με το τίμημα που θα πληρώσουν ιδιοκτήτες γης για τα εκχερσωμένα χωράφια, αυτό θα το αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις οικονομοτεχνικές μελέτες που θα γίνουν, έτσι ώστε να συνεχίσουν οι αγρότες να τα καλλιεργούν παίρνοντας και τις επιδοτήσεις. Εμείς έχουμε έτοιμες τις μελέτες, συζητάμε με το Συμβούλιο της Επικρατείας και εκείνο θα μας κατευθύνει. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως ως υπουργείο και κυβέρνηση σεβόμαστε την πρωτογενή παραγωγή, τον μόχθο των ανθρώπων, θέλουμε να καλλιεργούν τη γη και αυτή να είναι ελεύθερη από βάρη και ομηρίες του παρελθόντος» τόνισε ο κ. Αμυράς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα