Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024

Η Ιστορία διδάσκει…

«Όποιος ξεχνά την Ιστορία είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει», υπενθύμισε ο Φιλόλογος– Συγγραφέας Χαράλαμπος Γ. Μελισσάρης στο περιθώριο της παρουσίασης του μυθιστορήματος του « Κι όμως ….! Οι παράλληλες τέμνονται…» που αναφέρεται στην Καταστροφή της Σμύρνης και παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στα Χανιά.
Mε την εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΜ, ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 95 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος
Μιλώντας στα «Χανιώτικα νέα», ο κ. Μελισσάρης επεσήμανε ότι: «ένα από τα πρόσωπα που αναφέρονται στο μυθιστόρημα είναι στην ουσία ο εξ αγχιστείας πατέρας μου, δηλαδή ο πεθερός μου ο οποίος είχε ζήσει μέχρι τα 17 του χρόνια στην Σμύρνη. Μάλιστα ο πατέρας του πεθερού μου ήταν σημαίνων πρόσωπο της ελληνικής κοινότητας της Σμύρνης. Το ’21 ένας Τούρκος φίλος του που ήταν υψηλά ιστάμενος, του είπε: ” Φύγε, γιατί επίκειται σφαγή”. Και έφυγε… Ο πεθερός μου, μου μιλούσε συχνά για τον εκπατρισμό του που τον θεωρούσε σαν θάνατο. Απέφευγε όμως να μου πει λεπτομέρειες, διότι πονούσε. Ήταν πολύ πληγωμένος. Παρόλα αυτά εγώ σιγά σιγά εγώ μάζευα πληροφορίες. Έτσι πριν από μερικά χρόνια πήγα ένα ταξίδι στην Σμύρνη και στο βιβλίο λέω ότι συνάντησα εκεί κάποιους ανθρώπους, που όμως τις ιστορίες των προγόνων τους τις ήξερα και τις έκανα μυθιστόρημα».
« Το μυθιστόρημα αυτό αποβλέπει στην βιωματική γνώση, στην ευαισθητοποίηση της ψυχής η οποία γίνεται πατριωτισμός. Και στις μέρες μας που διατρέχουμε τόσους κινδύνους, ολόγυρα, και περισσότερο εξ Ανατολών, οι νέοι πρέπει να έχουν υπόψιν αυτές τις βιωματικές γνώσεις». Για τον τίτλο του μυθιστορήματος ο ίδιος σημείωσε ότι «αναφέρεται στις παράλληλες ζωές που κάπου συναντιώνται» κατέληξε ο συγγραφέας.
Το μυθιστόρημα παρουσίασε η Φιλόλογος, Αντιπρόεδρος της ΙΛΑΕΚ κα Αρχόντισσα Ναναδάκη – Παπαδερού, ο οποίο έκανε λόγο για ένα διαφορετικό βιβλίο για την Μικρασιατική Καταστροφή καθώς σε αυτό « διηγούνται την Ιστορία οι απόγονοι των παθόντων της εποχής εκείνης. Οι ιστορίες αυτές έχουν πολύ πόνο, πολύ πίκρα, πολύ δυστυχία. Ωστόσο το βιβλίο είναι τόσο καλογραμμένο που συνεχώς θες να διαβάζεις για να δεις τι θα γίνει παρακάτω στη συνέχεια».
Όπως ανέφερε η κα Ναναδάκη- Παπαδερού, οι αναγνώστες που είναι νεότεροι σε ηλικία, μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου μαθαίνουν: « γιατί χάθηκε η Μικρασία, για τις αγριότητες των Τούρκων και συγκεκριμένα στην αγριότητα που έδειξαν οι Τσέτες που έσφαζαν και κατακρεουργούσαν ακόμη και μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Μια αγριότητα που κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί. Εκείνο όμως που θαυμάζεις είναι οι αντοχές των παθόντων Μικρασιατών, πόσο πάλεψαν, πώς αντιμετώπισαν αυτήν την κατάσταση και πως προχώρησαν την ζωή τους δημιουργώντας και καταφέρνοντας τόσα πράγματα με την απίστευτη δύναμη της θέλησης τους. Από το μηδέν, κυριολεκτικά, έφτασαν σε ένα σημείο θαυμαστό. Θα θελα αυτό το βιβλίο να το διάβαζαν οι νέοι ώστε να μην απογοητεύονται με την πρώτη ατυχία. Να ξέρουν πως εάν παλέψεις, θα τα καταφέρεις».
Συντονίστριες της εκδήλωσης ήταν οι: Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη Πρόεδρος Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων « Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ», Μαρία Τζανακάκη – Μελισσάρη Ιατρός, Περιφερειακή Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάϊμερ & Συναφών Διαταραχών. Ανάγνωση κειμένων : Ρόζα Μοτάκη, Δικηγόρο. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από Μέλη της Χορωδίας της Αδελφότητας Μικρασιατών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα