Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

“Η ιστορία της Μέσης Εκπαίδευσης στην Κρήτη”

Ιστορικά σχολεία της Κρήτης, της Κύπρου, αλλά και νεοϊδρυθέντα στα Χανιά, στο πλαίσιο της ανάδειξης του ρόλου της κρητικής εκπαίδευσης στα δρώμενα της χώρας μας, θα λάβουν μέρος με  εργασίες τους στο τριήμερο μαθητικό συνέδριο με θέμα “Η Ιστορία της Μέσης Εκπαίδευσης στην Κρήτη”.
Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου θα λειτουργεί στο φουαγιέ του Κέντρου μέρος της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με τίτλο “Το άγνωστο «μέτωπο» των Βαλκανικών Πολέμων: Η διοικητική ενσωμάτωση των Νέων Χωρών”. Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων  από αύριο μέχρι και την Τρίτη 12 Μαΐου.
Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε χθες, ο διευθυντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων  Μανούσος Μαραγκάκης υπογράμμισε ότι «όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας της B/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, προσωπικό, μαθητές, γονείς, προκειμένου να σχεδιάσουμε το αύριο τόσο το ατομικό όσο και το συλλογικό, οφείλουμε να σταθούμε στο σήμερα και να κοιτάξουμε κριτικά το χθες. Η ιστορία της εκπαιδευτικής μας περιφέρειας ήταν πρωτοποριακή στο ξεκίνημά της και παρά τη διοικητική μας ενσωμάτωση – ένωση η κρητική εκπαίδευση επηρέασε, παρά επηρεάστηκε από την εκπαιδευτική πολιτική του Βασιλείου». Ο κ. Μαραγκάκης σημείωσε ακόμα ότι «πρόσωπα, θεσμοί, ρόλοι, κτήρια, σχέσεις ανθρώπων, σχέσεις διοικούντων με διοικουμένους, συνθέτουν το παζλ των αξιόλογων παρουσιάσεων και εκδηλώσεων μέσα από τις οποίες πολλά έχουμε να διδαχθούμε. Η ιστορία της εκπαίδευσης και κάθε νέα οπτική της προσθέτει πολλά στην ολιστική και ποιοτική προσέγγιση του αύριο της σχολικής ζωής». «Στο μαθητικό συνέδριο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τους εκπαιδευτικούς που ακούραστα και διακριτικά στήριξαν την προσπάθεια των μαθητών μας. Στήριξαν το δικαίωμα των παιδιών να έχουν βήμα και λόγο και να αναζητούν τη δημιουργική ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα και την υποχρέωση. Τα παιδιά χρειάζονται το καλό παράδειγμα ή το σενάριο προκειμένου να αναπτύξουν πολλαπλούς ρόλους, ώστε να μεταβάλουν το δημόσιο κτήριο σε κοιτίδα διά βίου μάθησης και πολιτισμού της γειτονιάς και του χωριού», κατέληξε ο κ. Μαραγκάκης.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας – Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Περιφέρειας Κρήτης Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε ότι «ως Περιφέρεια αγκαλιάζουμε αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση της Διεύθυνσης Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία καθώς και άλλους αξιόλογους φορείς,  η οποία έχει σκοπό να αναδείξει την ιστορία της εκπαίδευσης στην Κρήτη και πώς αυτή επηρέασε την εκπαίδευση συνολικά σε εθνικό επίπεδο. Ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια η οποία έχει σαν στόχο να προάγει τον διάλογο μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα».
H υπεύθυνη του Τμήματος Εκθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ενεπεκίδου αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στη σημαντική αυτή έκθεση καθώς και στο υλικό, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην πόλη μας, τονίζοντας ότι «με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους, η έκθεση προβάλλει το άγνωστο “μέτωπο” της διοικητικής ενσωμάτωσης, ξεκινώντας από την ιστορική αναδρομή στα στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας 1912 – 1922 και αναπτύσσεται μέσα από τα θέματα που απασχόλησαν τον διοικητικό μηχανισμό, όπως την καταγραφή των πληθυσμών, τη στελέχωση της διοίκησης, την πολιτική, την εκπαίδευση, την οικονομία και την περίθαλψη των προσφύγων. Επίσης την ιστορία των Νέων Χωρών, δηλαδή της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, της Σάμου και της Κρήτης που εναρμονίστηκαν επιτέλους με την εθνική». Η κα Ενεπεκίδου  υπογράμμισε ότι «στην έκθεση που θα λειτουργήσει έχουμε συγκεντρώσει μέρος του υλικού της έκθεσης που αφορά μόνο την Κρήτη, μέσα από φωτογραφίες, εφημερίδες, διοικητικές αποφάσεις και επίσημη αλληλογραφία, επιστολικά δελτάρια, πίνακες, χάρτες κ.ά.».
Ο  Γιώργος Σταθακόπουλος από το Τμήμα Εκθέσεων της Βουλής πρόσθεσε ότι «η έκθεση, εκτός από τον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, έχει μεταφερθεί μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα και τώρα στα Χανιά, δηλαδή σε πόλεις που αποτέλεσαν τις  λεγόμενες “Νέες Χώρες” κατά την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό της Ελλάδας».

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αύριο, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί μια προσυνεδριακή εκδήλωση, η οποία θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς επισήμων, μουσική εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Χανίων καθώς και ομιλία της μαθήτριας της Β’ τάξης Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Χανίων Μαρίας Μανωλικάκη. Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Μαΐου, στις 9 π.μ., με κεντρικό ομιλητή τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής του  Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Χουρδάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα