Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η ιστορία της ρεθεμνιώτικης εκπαίδευσης και οι ερευνητές της

Το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης από την ίδρυσή του το 1999 ερευνά την ιστορία της ρεθεμνιώτικης εκπαίδευσης και αναδεικνύει όσους τίμησαν την εκπαιδευτική έδρα. Εφέτος ήρθε η σειρά της τίμησης όσων έψαξαν τις ρίζες της και δημοσίευσαν τα πορίσματα των ερευνών τους.
Γι’ αυτό και διοργάνωσε σχετική εκδήλωση την Τετάρτη  στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα βιβλίο αναφοράς που μόλις κυκλοφόρησε, με τον τίτλο «Η εκπαίδευση στο Ρέθυμνο (1795-1940). Σχολικό και διδακτηριακό δίκτυο». Το βιβλίο αυτό στηρίζεται στη διδακτορική διατριβή του Επιμελητή του Μουσείου Χάρη Στρατιδάκη. Το παρουσίασαν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης Νίκος Παπαδογιαννάκης, η ιστορικός Αγγελική Βλαχοπούλου και ο πρώην Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης Γιάννης Παπιομύτογλου. Συντονίστρια της παρουσίασης ήταν η Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης τιμήθηκε  ο αείμνηστος καθηγητής Πανεπιστημίου Νικόλαος Δρανδάκης (1915-2004),  για την θεμελιώδη δημοσίευσή του «Ειδήσεις περί των σχολείων Ρεθύμνης κατά το δεύτερον τέταρτον του 19ου αιώνος» αλλά και για σειρά άλλων δημοσιεύσεων, σχετικών με την εκπαίδευση του Ρεθύμνου. Η δεύτερη που τιμήθηκε στην εκδήλωση είναι η συνταξιούχος γυμνασιάρχης και συγγραφέας Μαριέττα Ασημομύτη-Εκκεκάκη, για τη συμβολή της στην έρευνα της ιστορίας της εκπαίδευσης μέσω των βιβλίων «Από την Ιστορία του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Ρεθύμνου» και «Η Γαλλική Σχολή Καλογραιών στη Χαλέπα Χανίων (1852-1983)», στην οποία και πήραν ανώτερη μόρφωση δεκάδες Ρεθεμνιωτοπούλες.
Ο τρίτος τιμώμενος ήταν ο συνταξιούχος δάσκαλος και διευθυντής σχολείου Γεώργιος Τσιγδινός, για την αποφασιστική του συμβολή στην ανάδειξη της εκπαιδευτικής ιστορίας της μονής Αγίου Πνεύματος Αγίου Βασιλείου, μέσω αφενός του βιβλίου του «Η Μονή και η Σχολή του Αγίου Πνεύματος στον Κισσό Αγίου Βασιλείου», που έχει σημειώσει δύο εκδόσεις, και αφετέρου των αγώνων του για αναστήλωση των εγκαταστάσεών της.
Συντονιστής της τιμητικής εκδήλωσης ήταν το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σχολικού Μουσείου και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου Βασίλης Βαμβακάς, ενώ το έργο του Μουσείου παρουσίασε εν συντομία ο Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Γιώργος Κανακάκης. Συντονιστής του δεύτερου μέρους της εκδήλωσης ήταν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σχολικού Μουσείου και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου Βασίλης Βαμβακάς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα