Τα εγκαίνια του Ναού της Νησίδος – «Φοβερά οδύσσεια πανηγυριστών» γράφει η εφηµερίδα «Ελεύθερο Βήµα» στο φύλλο της 27ης Απριλίου του 1913.
Το φθινόπωρο του 1912 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κυβερνήτης τότε της Ελλάδος έστειλε στην Κρήτη ως γενικό διοικητή το Στέφανο ∆ραγούµη και στις 12 Οκτωβρίου του 1912 ανέλαβε τη διοίκηση του νησιού, όχι ως αρµοστής, αλλά εν ονόµατι του Βασιλέως των Ελλήνων εως και τον Ιούνιο του 1913.
Ο Στέφανος ∆ραγούµης ήταν παντρεµένος µε την Ελίζα Κοντογιαννάκη που είχε καταγωγή από τα Σφακιά και απέκτησε µαζί της 11 παιδιά, µεταξύ των οποίων και ο Ίων ∆ραγούµης που έπαιξε σηµαντικό ρόλο στην πολιτική ιστορία της χώρας. Η Ναταλία, σύζυγος του Παύλου Μελά, είχε στενή σχέση µε την αδελφή της Ζωή, η οποία έµενε µαζί µε τον πατέρα της Στέφανο ∆ραγούµη στα Χανιά και κατά παραγγελία της φτιάχτηκε η εν λόγω σηµαία. Την 23 Απριλίου 1913 ορίζεται η µέρα των εγκαινίων του Ναού που υπάρχει στο νησάκι Σούδα. Ο Στέφανος ∆ραγούµης τότε αποφασίζει να µετονοµάσει το ναό από Άγιο Νικόλαο σε Άγιο Γεώργιο, τιµώντας έτσι τη µνήµη του Βασιλιά Γεωργίου και να τελέσει µνηµόσυνο την ίδια µέρα των εγκαινίων. Για όλα αυτά είχε βγει επίσηµο πρόγραµµα στο οποίο όµως δεν αναφερόταν ότι είχε αποφασισθεί η ανύψωση της σηµαίας του Αγίου Γεωργίου στο σηµείο όπου πριν κυµάτιζε η Οθωµανική σηµαία.
Από την προηγούµενη το βράδυ πολύς κόσµος από το Ακρωτήρι και τον Αποκόρωνα έφτασε στο νησάκι Σούδα για να παρευρεθεί στην µεγάλη γιορτή. Επίσης, από την προηγούµενη βρισκόταν εκεί ο Επίσκοπος Αγαθάγγελος Νινολάκης µε την ακολουθία του και µια διµοιρία στρατιωτών για την απόδοση των τιµών. Το πρωί της 23ης Απριλίου, ηµέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, ξεκίνησε µαζί µε άλλες λέµβους και η λέµβος του Γενικού ∆ιοικητή Στέφανου ∆ραγούµη µε την Ζωή ∆ραγούµη και τους λοιπούς επισήµους για το νησάκι της Σούδας. Ξαφνικά ενώ ο καιρός ήταν γαλήνιος, άγρια καταιγίδα ξέσπασε, ενώ η λέµβος των επισήµων βρισκόταν ήδη στα µέσα της διαδροµής. Με πολύ µεγάλη δυσκολία οι ναύτες κατάφεραν να προσεγγίσουν ακτή του Ακρωτηρίου κοντά στο σηµείο Λίµνη και να αποβιβάσουν εκεί τους επισήµους σε κακή κατάσταση.
Κατά το µεσηµέρι ο καιρός φάνηκε να καλυτερεύει και µια µικρή βάρκα έφυγε από τις Καλύβες για να παραλάβει 11 άτοµα που βρίσκονταν στο νησάκι Σούδα από την προηγούµενη. Όλα πήγαιναν καλά στην επιστροφή µέχρι τη θέση Σκάλα, θέση µεταξύ Καλαµιού και Σούδας και µόλις 20 µέτρα από την ακτή δυνατός άνεµος άρχισε να φυσάει, η βάρκα γέµισε πολύ γρήγορα νερό και ήταν βέβαιο ότι θα βυθιστεί. Ενώ οι 11 επιβάτες παρακαλούσαν για βοήθεια, ένας γενναίος οθωµανός ο Αλί Τετές µε κίνδυνο της ζωής του προσπάθησε να σώσει 5 από τους 11 επιβάτες. Το βράδυ της ίδιας µέρας το ατµόπλοιο Ιουλία πάει µετά από διαταγή στο νησάκι Σούδα για να µεταφέρει τον κόσµο. Περίπου 350 άτοµα επέστρεψαν, όµως και πάλι ο άνεµος δυνάµωσε και το πλοίο αναγκάστηκε να προσαράξει σε ακτή του Ακρωτηρίου. Όσοι απέµειναν στο νησάκι µαζί µε τον Επίσκοπο και την συνοδεία του δεν επιχείρησαν να φύγουν την ίδια µέρα. Παρόλα αυτά µέσα σε κλίµα πένθους και θλίψης ο Επίσκοπος τέλεσε τα εγκαίνια του Ναού στο όνοµα του Αγίου Γεωργίου και δεήθηκε υπέρ της ψυχής του Βασιλέως Γεωργίου.
Οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους εκείνη την µοιραία µέρα ήταν οι εξής: Μανουσάκης ∆ηµήτριος ετών 18, Λιοδάκης Χαράλαµπος, Λιοδάκη Κυριακή, Κατσανικάκης ∆ηµήτριος ετών 9, Καστρινάκη Παρασκευή ετών 30, Μανανεδάκη Χριστίνα ενός έτους. Όσοι επέστρεψαν από τη γιορτή αλλά και όλος ο κόσµος συµφώνησαν ότι όσα έγιναν ήταν θαύµα και οφείλονταν στην οργή του Αγίου Νικολάου που δεν επιθυµούσε να µετονοµασθεί ο Ναός του. Έπειτα όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν το Ναό από λειτουργία την ηµέρα του Αγίου Νικολάου βρήκαν µεγάλο κακό. Μετά το τραγικό γεγονός ο Ναός δεν λειτουργήθηκε ποτέ ξανά σαν Άγιος Γεώργιος αλλά παραµένει εώς και σήµερα Άγιος Νικόλαος. Απέναντι στην τοποθεσία που ονοµάζεται Λίµνη εορταζόταν επίσηµα η γιορτή του Αγίου Γεωργίου και οι πιστοί κατέβαζαν µε µεγαλοπρέπεια κάθε χρόνο την εν λόγω σηµαία από το χωριό των Στερνών.
Η έρευνα επάνω στην ιστορία της σηµαίας έχει γίνει από την Ρόζα Τζιγκουνάκη το έτος 2009 µε αφορµή την εύρεση της.