Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η ιστορική μνήμη

Ο Λαός που δεν έχει ιστορική μνήμη, δεν έχει μέλλον. Αυτό μάθαμε στα δημόσια σχολεία μας.
Υπάρχουν ιστορικές μνήμες, που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα και που αποτελούν εθνικές επετείους, όπως ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821, ο θρίαμβος των Βαλκανικών πολέμων το 1912, η αντίσταση του λαού μας το 1940.
Υπάρχουν όμως και ιστορικές μνήμες, που αναφέρονται σε βαρυσήμαντα πολιτικά γεγονότα, που σημάδεψαν την πολιτική μας ιστορία, όπως είναι οι πολιτικές δολοφονίες ή και οι απόπειρες πολιτικών δολοφονιών. Πολιτικές δολοφονίες όπως του κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια το 1831, του αγωνιστή της Δημοκρατίας Μανδηλαρά το 1967 από την Χούντα και η δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης βουλευτή Γρ. Λαμπράκη το 1963 από το παρακράτος της δήθεν «εθνικοφροσύνης»!
Αυτές οι δολοφονίες δεν έχουν βέβαια το ίδιο ιστορικό βάρος, αλλά έμειναν στην ιστορική μας μνήμη. Επίσης οι απόπειρες της δολοφονίας του Ε. Βενιζέλου το 1920 και το 1933, από οπαδούς του Λαϊκού κόμματος αποτελούν σημαντικά ιστορικά γεγονότα.
Η δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη έγινε τον Μάη του 1963 και συγκλόνισε την Ελλάδα. Ο βουλευτής Λαμπράκης αποτελούσε στόχο του παλατιού και του παρακράτους, με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί το 1963.
Αυτή η δολοφονία, όχι μόνο έφερε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αλλά ξεσκέπασε και την ύπαρξη ενός παρακράτους που λειτουργούσε παράλληλα με το κράτος. Στις τάξεις αυτού του παρακράτους συσπειρώθηκε ότι αντιδραστικό, αντιδημοκρατικό και φασιστικό στοιχείο υπήρχε εκείνη την εποχή!
Αυτό το παρακράτος που μεθόδευσε και δολοφόνησε τον Γρ. Λαμπράκη, στηρίχθηκε στην «εθνικόφρονα» άκρα Δεξιά, στο παλάτι, στους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς, στους δοσίλογους της κατοχής (όπως ο κατηγορούμενος Ξ. Γιοσμάς στη δίκη Λαμπράκη) αλλά και στον μηχανισμό της μετέπειτα Χούντας του 1967. Η Χούντα που κατέλυσε τις δημοκρατικές ελευθερίες του Λαού μας, δεν ξέχασε όλους αυτούς που οργάνωσαν, εκτέλεσαν ή συγκάλυψαν την δολοφονία Λαμπράκη.
Οι δράστες της δολοφονίας Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης θα αμνηστευθούν από την Χούντα!
Οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής που αναμείχθηκαν στην οργάνωση και συγκάλυψη της δολοφονίας Λαμπράκη ανταμείφθηκαν από την Χούντα, αφού απαλείφθηκε από το μητρώο τους, με βασιλικό διάταγμα, ακόμη και το μέτρο της ολιγόμηνης αργίας που τους είχε επιβληθεί!
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κ. Κόλλιας που καταγγέλθηκε από το κόμμα της Ε.Κ, για συγκάλυψη, θα ορκισθεί πρώτος πρωθυπουργός της Χούντας!
Ο σύνδεσμος κράτους και παρακράτους στην Θεσ/νίκη γενικός γραμματέας του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος το 1963 Ι. Χολέβας, θα τοποθετηθεί υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην κυβέρνηση της Χούντας!
Ο πρόεδρος των ενόρκων της δίκης Λαμπράκη, που αθώωσαν τους αξιωματούχους της Χωροφυλακής Βύρων Αντωνιάδης, θα τοποθετηθεί Δήμαρχος Θεσ/νίκης από την Χούντα!
Μία τρανή απόδειξη ότι οι δικτατορίες όχι μόνο δεν γίνονται τυχαία, αλλά και ότι οι συνεργάτες τους, βρίσκονται πριν την επιβολή τους και όχι μετά απ’ αυτή.
Με την δολοφονία Λαμπράκη η κυβέρνηση Καραμανλή κατέρρευσε, ο δε Καραμανλής αναρωτήθηκε
«Ποιος κυβερνά τον τόπο;»
Μια ιστορική δήλωση που αποδεικνύει ότι είναι διαφορετικό να πάρεις την κυβέρνηση και διαφορετικό να πάρεις την εξουσία!
Ένας προβληματισμός που δυστυχώς θα αιωρείται αέναα, στην πολιτική ζωή της χώρας.
Την δολοφονία Λαμπράκη καταδίκασαν όλοι οι πολιτικοί της Ε.Κ. και μάλιστα θεώρησαν σαν ηθικό αυτουργό, την τότε  κυβέρνηση.
Τέτοιες δηλώσεις έκαναν ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και ο πατέρας του σημερινού αρχηγού της Ν.Δ.
Σήμερα λοιπόν μετά από 55 χρόνια, από την δολοφονία, ο Λαός μας (εξαιρουμένων των οπαδών της Χρυσής αυγής και της σκληρής Δεξιάς) έμεινε κατάπληκτος με τις δηλώσεις του αρχηγού της Ν.Δ., σχετικά με την δολοφονία Λαμπράκη.
Μίλησε ειρωνικά για το τρίκυκλο της δολοφονίας Λαμπράκη, λέγοντας ότι σήμερα ζούμε στην εποχή των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και όχι των τρικύκλων του 1963!
Διακήρυξε ότι αυτό το γεγονός δεν αφορά τους σημερινούς νέους, γιατί ήσαν … αγέννητοι το 1963!
Και τελικά δεν αφορά και τον ίδιο, γιατί γεννήθηκε το 1968 και όχι το … 1963!
Αυτές οι δηλώσεις ενός πολιτικού αρχηγού που θα πρέπει πάνω απ’ όλα να σέβεται τις ιστορικές μνήμες, άφησαν άναυδους τους Έλληνες Δημοκράτες αλλά και ενισχύουν την αρχή ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να μιλούν λιγότερο!
Αφού λοιπόν ο αρχηγός της Ν.Δ. μας λέει ότι η πολιτική ιστορία της Χώρας ξεκινά το … 1968, με το έτος της γέννησής του, θα πρέπει σύμφωνα με την Μητσοτάκεια ιστορική ανάλυση, να εξαφανισθούν άμεσα τα παρακάτω ιστορικά στοιχεία, που αφορούν σημαντικά πολιτικά γεγονότα, αφού οι σημερινοί νέοι κι αυτός μαζί τότε που συνέβησαν ήσαν … αγέννητοι.
1)    Να καλυφθούν άμεσα οι τρύπες από τις σφαίρες στην εκκλησία του Ναυπλίου και που προήλθαν από την δολοφονία του Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια, γιατί μας θυμίζουν την «φαγωμάρα» της φυλής μας, αλλά και γιατί το 1831 ήταν … αγέννητος!
2) Να αποσυρθεί η Packard του Ελ. Βενιζέλου με τις 66 τρύπες, από την απόπειρα της δολοφονίας του Ελ. Βενιζέλου, γιατί είναι μοντέλο του … 1929 και το 1933 ο αρχηγός της Ν.Δ. ήταν … αγέννητος!
3)    Να αποσυρθεί από το ίδρυμα «Ε. Βενιζέλος» η ματωμένη φανέλα του Βενιζέλου, από την απόπειρα της δολοφονίας του στο Παρίσι, γιατί μας θυμίζει τον Εθνικό διχασμό και το Λαϊκό κόμμα, και γιατί το 1920 ήταν … αγέννητος!
Πιστεύω ότι δεν έγιναν τυχαία αυτές οι δηλώσεις του αρχηγού της Ν.Δ. Επί δεκαετίες προσπαθεί η σκληρή Δεξιά να μας πείσει ότι δεν έγινε η δολοφονία, αλλ’ ότι ήταν ένα τροχαίο ατύχημα με το τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη.
Ο αρχηγός της Ν.Δ. φαίνεται ότι είναι δέσμιος αυτής της ακροδεξιάς κατεύθυνσης. Κάνει λάθος αν πιστεύει ότι ικανοποιώντας αυτή την αντιδραστική τάση του κόμματός του, οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα τον ακολουθήσουν.
Οι κεντρώοι ψηφοφόροι έχουν και ιστορική μνήμη και αγώνες για την δημοκρατική ανέλιξη της Χώρας. Οι Γκοτζαμάνηδες και οι υμνητές της δικτατορίας δεν έχουν σχέση με τον δημοκρατικό κεντρώο χώρο.
Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να θέλει ο Λαός μας να ξεχάσει ιστορικά γεγονότα όπως η δολοφονία του Λαμπράκη, αλλά και όλους τους δημοκρατικούς αγώνες για την διεύρυνση της Δημοκρατίας. Αυτά όμως δεν μπορούν να ξεχασθούν, γιατί υπάρχει ιστορική μνήμη.
Εμείς που ζήσαμε τέτοιους δημοκρατικούς αγώνες οφείλουμε να τους διδάξουμε στα παιδιά μας, γιατί αυτοί οι αγώνες θα αποτελέσουν τους δείκτες πάνω στους οποίους θα πρέπει να στοιχηθεί το μέλλον των παιδιών μας.
Πάνω στους αγώνες για την ειρήνη, για την Δημοκρατία, για την εθνική ανεξαρτησία.
Ο δημοσιογράφος Γ. Μπέρτσος (ένας από τους δημοσιογράφους που ξεσκέπασαν το παρακράτος της δολοφονίας) ρώτησε τον Καραμανλή, γιατί δεν έκανε αναψηλάφηση της δίκης Λαμπράκη, για να τιμωρηθούν όσοι βρίσκονται εν ζωή και ο Καραμανλής του είπε: «Τα ισόβια στους πραξικοπηματίες είναι ισόβια και αφορούν και αυτό το έγκλημα».
Αυτά δήλωσε ο ιδρυτής της Ν.Δ. και που δυστυχώς η σημερινή Ν.Δ. δεν έχει καμιά ομοιότητα με την Ν.Δ. του ιδρυτή της.
Ο Κ. Καραμανλής έδωσε αγώνα για να την απεγκλωβίσει από την σκληρή Δεξιά.
Ο σημερινός αρχηγός δίνει αγώνα για να γίνει αποδεκτός από την σκληρή Δεξιά. Αυτές οι δηλώσεις του για την δολοφονία Λαμπράκη, προς τα εκεί στοχεύουν!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα