Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Η καραντίνα δεν “έδιωξε” τη ρύπανση στη Μεσόγειο

Αύξηση του διοξειδίου άνθρακα στη Λεκάνη της Μεσογείου τον Μάρτιο του 2020 παρά τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων, κατέγραψε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (ΕΠΕΧΗΔΙ) του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι σχετικές μετρήσεις έγιναν από τον σταθμό του εργαστηρίου στη Φινοκαλιά Λασιθίου και δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την ημέρα Περιβάλλοντος.
Σε ανακοίνωσή του το Εργαστήριο κάνει λόγο για «νέα μέγιστη παρατηρούμενη μηνιαία τιμή για το CO2 στη λεκάνη της Μεσογείου για το μήνα Μάρτιο του 2020 στα 418,9 μέρη στο εκατομμύριο όπως καταγράφηκε στο σταθμό περιβαλλοντικών ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Φινοκαλιά Λασιθίου (εικόνα). Η τιμή των 418,9 μέρη στο εκατομμύριο αποτελεί τη μέγιστη μηνιαία που έχει καταγραφεί από το 2002 οπότε και ξεκίνησαν οι παρατηρήσεις ατμοσφαιρικού υποβάθρου στο Φινοκαλιά, που συνθέτουν και τη μεγαλύτερη χρονοσειρά για όλη την ανατολική Μεσόγειο».
Το εργαστήριο τονίζει πως παρά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω των περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι συγκεντρώσεις του CO2 συνέχισαν την ανοδική τους τάση. «Η παρατήρηση αυτή είναι συνέπεια του μεγάλου χρόνου ζωής του στην ατμόσφαιρα (περίπου ένας αιώνας) και των μηχανισμών ανάδρασης (πχ αποθήκευση στα θάλασσα και επανεκπομπή με μείωση των συγκεντρώσεων). Αποτελεί επιπλέον μια υπενθύμιση ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη δεν προκύπτουν από στιγμιαίες αλλαγές αλλά αποτελούν προϊόν διαρκούς προσπάθειας και δέσμευσης προς ένα βιώσιμο μέλλον.
Σημειώνεται πως το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (ΕΠΕΧΗΔΙ) του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί σε συνεχή βάση από το 1993 το σταθμό περιβαλλοντικών ερευνών στο Φινοκαλιά Λασιθίου (http://finokalia.chemistry.uoc.gr/ 35o20’Β, 25o40’Α). Ο σταθμός αυτός θεωρείται λόγω της θέσης του ως αντιπροσωπευτικός για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και για αυτό έχει γίνει σημείο αναφοράς στην περιοχή, έχοντας προσελκύσει τα τελευταία 25 χρόνια έντονο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε θέματα σύστασης και ποιότητας της ατμόσφαιρας και μελέτης του κλίματος. Αποτελεί κεντρικό σταθμό της ευρωπαϊκής υποδομής ACTRIS και της εθνικής ερευνητικής υποδομής (ΠΑΝΑΚΕΙΑ/ PANACEA), που αποτελεί την πανελλαδική υποδομή για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και κλιματικής αλλαγής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα