Δεκέμβριος με Χριστούγεννα, μία ντουζίνα ονομαστικές γιορτές και φυσικά πολλούς “γλυκούς πειρασμούς”. Φέτος η εορταστική περίοδος θα είναι πολύ ιδιαίτερη και για τα ζαχαροπλαστεία της πόλης.
Παρά τις δυσκολίες, τις ιδιαίτερες συνθήκες, τα μέτρα περιορισμού, οι Χανιώτες επαγγελματίες δεν πτοούνται και προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε ο κόσμος να ξεφύγει έστω και για λίγο από τις δυσκολίες, αντιμετωπίζοντας την πανδημία… όσο πιο γλυκά μπορεί. Τα “Χ.ν.” κατέγραψαν ενδεικτικά δηλώσεις από τρία καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σε κεντρικά σημεία της πόλης.
«Μεγάλες οι δυσκολίες αλλά αντέχουμε!»
«Δεν κάνουμε πίσω, θα πολεμήσουμε! Είναι μια κακή κατάσταση για όλο τον κόσμο αλλά προσπαθούμε και θα κρατηθούμε! Γιατί απασχολούμε 75 ανθρώπους, που πρέπει να ζήσουν αξιοπρεπώς» μας λέει ο κ. Βασίλης Ταμπακόπουλος της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων “Μοντέρνο”. Παρά τις δυσκολίες το “Μοντέρνο” έχει κάνει την προετοιμασία του με τα παραδοσιακά γλυκά της εποχής σε όλες τις εκδόσεις τους: Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, αλλά και τα γνωστά “πανετόνε” του “Μοντέρνο” που παρασκευάζονται από το 1980 με συνταγή του κ. Ταμπακόπουλου.
Ο κ. Βασίλης έχει ζήσει πάνω από 50 Χριστούγεννα μέσα στο ζαχαροπλαστείο και αντιλαμβάνεται πως τα φετινά θα είναι κάτι παραπάνω από… ιδιαίτερα για όλους. «Όλοι περιμέναμε από τις γιορτές! Ο κόσμος για να χαρεί, να δει λίγο φως, περιμένουν και τα καταστήματα για να βγάλουν κάποια πάγια έξοδα και τους επόμενους μήνες Ιανουάριο- Φεβρουάριο που είναι πάντα δύσκολοι. Φέτος χάσαμε και πολλές γιορτές όπως αυτές του Νοεμβρίου με τις Κατερίνες, του Δεκεμβρίου με τον Αγ. Νικόλαο, όπως χάσαμε και το καλοκαίρι και το περασμένο Πάσχα! Επομένως η αλήθεια είναι πως κρεμόμαστε από μια κλωστή όλοι εξαιτίας του κορωνοϊού που ήλθε αμέσως μετά μια δύσκολη 10ετία των μνημονίων» τονίζει.
Έχοντας περάσει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη η χριστουγεννιάτικη αγορά έχει αρχίσει να κινείται, να φεύγουν τα γλυκά για άμεση κατανάλωση ή για δώρα. «Έχουμε μια πτώση 45-50% σε σύγκριση με πέρυσι, τους τζίρους του 2019 και του 2018 ας τους ξεχάσουμε! Όμως δεν πτοούμαστε και μέσα από την καρδιά μας όλοι εδώ οι άνθρωποι του “Μοντέρνο” κάνουμε ότι μπορούμε. Μοναδικό μας μέλημα η εξυπηρέτηση των πελατών μας, για αυτό και φέτος κάνουμε και delivery μέχρι και το Καστέλι Κισάμου. Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα» καταλήγει.
«Ο κόσμος ψάχνει τοπικά ποιοτικά γλυκά»
«Αυτές τις μέρες πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, είμαστε 15 ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και σίγουρα η κίνηση δεν μοιάζει με τις προηγούμενες χρονιές αλλά όσο πλησιάζουν οι μέρες, τόσο ο κόσμος αρχίζει και ξεθαρρεύει, ψωνίζει και αναμένουμε την τελευταία εβδομάδα να τονωθεί ακόμα περισσότερο η κίνηση, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο» μας λέει ο Βαγγέλης Λαμπάκης που μας υποδέχεται στο νεότερο μέλος της οικογένειας των «Κρητικών εργαστηρίων» στην οδό Κισσάμου. «Ανοίξαμε μέσα στην πρώτη καραντίνα, στις 24 Μαρτίου! Εμείς είχαμε έτοιμο το κατάστημα, γεμάτο προϊόντα, είχαμε προσλάβει νέες κοπέλες γεμάτες όρεξη για δουλειά. Τρομάξαμε αλλά με το χειροκρότημα των φίλων και συνεργατών πήραμε την απόφαση να κάνουμε ένα βήμα μέσα σε όλη αυτή τη μιζέρια που ζούσαμε εκείνη την περίοδο. Ο κόσμος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα, είδαμε αμέσως κίνηση.» μας λέει. «Αυτές τις μέρες ο κόσμος έρχεται και δοκιμάζει τα γλυκά μας και φέτος θα έχουμε στεβιομακάρονα ένα νέο προϊόν, που θα σταθεί δίπλα στα περίφημα πλέον μελομακάρονα με χαροπούμελο και τα παραδοσιακά μελομακάρονα» συμπληρώνει ο κ. Λαμπάκης.
Όπως εκτιμά, φέτος «περιμένουμε και δεν θα μας εκπλήξει να δούμε τον κόσμο να ψωνίζει περισσότερο για τα σπίτια του. Μια και η εστίαση είναι κλειστή και οι έξοδοι θα μηδενιστούν, δεν θα έχουμε δηλαδή το ρεβεγιόν εκτός έδρας, θεωρώ ότι οι οικογένειες θα καταναλώσουν ποιοτικότερα προϊόντα μέσα στα σπίτι. Εξάλλου για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι οι ποιότητα και βλέπουμε ότι όντως ο κόσμος χρόνο με τον χρόνο αναζητεί τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα» καταλήγει.
«Ο κόσμος θα το πάρει το γλυκό του»
«Εφόσον ο κόσμος δεν μπορεί να βγει να πάει σε μια ταβέρνα με την οικογένειά του, θα βγει τουλάχιστον να πάρει το γλυκό του να το ευχαριστηθεί!» μας λέει η Ελένη Φωτάκη από τα “Όνειρα γλυκά”.
«Εμείς είμαστε αμιγώς ζαχαροπλαστείο, δηλαδή μόνο γλυκό. Επειδή λοιπόν αφενός είμαστε εξειδικευμένοι, αφετέρου προσέχουμε πολύ την ποιότητά μας, ο κόσμος επειδή είμαστε και σε μια περίοδο που δεν έχει και πού να ξοδέψει τα χρήματά του (με την έννοια ότι η εστίαση είναι κλειστή) το γλυκό του θα το πάρει» τονίζει: «Δεν μπορώ να πω ότι δεν προλαβαίνουμε τις παραγγελίες, αλλά σίγουρα δεν είμαστε στη δραματική κατάσταση που είναι οι είναι οι άλλοι κλάδοι, όπως η εστίαση» συμπληρώνει.
Το ζαχαροπλαστείο δεν έχει κλείσει καθόλου στην διάρκεια της πανδημίας «κι επειδή δεν έχουμε είδη όπως τυρόπιτες, ψωμιά, κουλούρι κλπ δεν έχουμε χάσει αυτό το κομμάτι του τζίρου, το οποίο έχει χαθεί λόγω του ότι δεν κυκλοφορεί ο κόσμος.» σημειώνεται και προσθέτει πως «σίγουρα χάσαμε μέρος των χονδρικών πωλήσεων που δίναμε σε κάποια μαγαζιά παγωτό ας πούμε και βέβαια το καλοκαίρι χάθηκαν οι κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά δεν μπορούμε να πούμε κι ότι είμαστε τραγικά χαμένοι από αυτήν την ιστορία».
Την συναντήσαμε στο εργαστήρι του ζαχαροπλαστείου, μέσα σε έναν «πυρετό» προετοιμασιών ενόψει γιορτών: «Τώρα ενόψει Χριστουγέννων αυξάνουμε τα είδη, απλά προσαρμόζουμε τα μεγέθη, δηλαδή δεν κάνουμε μεγάλα γλυκά, κάνουμε περισσότερα μικρά, εφόσον απαγορεύονται οι συναθροίσεις» τονίζει και εξηγεί: «Δηλαδή ο κόσμος δεν θα πάρει τούρτα, θα πάρει όμως παστούλες να φάει οικογενειακά. Αυτό παρατηρούμε ως τώρα και τώρα τις γιορτές περιμένουμε να έχει κίνηση αλλά πάλι στο ίδιο μοτίβο».
«Βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα ότι ο κόσμος φτιάχνει πολλά γλυκά στο σπίτι του αλλά, όπως και να το κάνουμε… τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του ζαχαροπλαστείου. Ήδη έχουμε δώσει και μελομακάρονα και πανετόνε. Εντάξει τα πανετόνε δεν μπορείς να τα φτιάξεις σπίτι σου… εδώ εμείς και παιδευόμαστε!» μας λέει (αν και για το τελευταίο δεν μας πείθει).