Στην Κρήτη γυρίσαμε την πλάτη στην κρητική διατροφή γεγονός που σε συνδυασμό με το κάπνισμα και την καθιστική ζωή επιβαρύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της καρδιάς μας. Το γεγονός αυτό επισημαίνει στα “Χ.ν.” ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του ΠαΓΝΗ Γεώργιος Κοχιαδάκης, με αφορμή το συνέδριο με τίτλο “Cardio Kreta 2022” που ξεκινά σήμερα στο Κολυμπάρι.
Kοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο καθηγητής κ. Κοχιαδάκης αναφέρεται στους στόχους του σημαντικού συνεδρίου που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός για την ιατρική κοινότητα.
Όπως εξηγεί στα “Χανιώτικα νέα”, «σκοπός του συνεδρίου είναι η εκπαίδευση σε σύγχρονα θέματα της μη επεμβατικής καρδιολογίας φέρνοντας σε επαφή τους συναδέλφους καρδιολόγους της Κρήτης από τα νοσοκομεία, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Η αλληλεπίδραση, η εκπαίδευση και συνεργασία των καρδιολόγων του νησιού από όλους τους χώρους αποτελεί πάντα έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της πανεπιστημιακής κλινικής
Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετέχουν και θα παρουσιάσουν ενδιαφέροντα θέματα, μεγάλο μέρος των συναδέλφων της Κρήτης ενώ θα συμμετέχουν πολλοί και σημαντικοί συνάδελφοι καρδιολόγοι από όλη την Ελλάδα. Επιπλέον προσκαλέσαμε και θα συμμετέχουν και γνωστοί καρδιολόγοι του εξωτερικού με τους οποίους έχουμε εξαιρετικές συνεργασίες. Απώτερος στόχος του συνεδρίου είναι η διάχυση της γνώσης και η ενίσχυση των συνεργασιών στην Καρδιαγγειακή Ιατρική που αποτελεί από τις πιο ταχέως εξελισσόμενες ειδικότητες».
Στην ερώτησή μας για την ανάγκη διαρκούς κατάρτισης των καρδιολόγων ο καθηγητής τονίζει πως «η συνεχής κατάρτιση και εκπαίδευση των καρδιολόγων έχει εξαιρετική σημασία και για εμάς στην πανεπιστημιακή κλινική, θεωρείται ανέκαθεν, αξίωμα. Το γνωστικό αντικείμενο της καρδιολογίας αναπτύσσεται ταχύτατα με ολοένα και περισσότερες εξειδικεύσεις. Η συνεχής ενημέρωση για νέες προσεγγίσεις και εξελίξεις στις διαγνωστικές, προγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους είναι αναγκαία Η διοργάνωση τέτοιων συνεδρίων με ξεκάθαρο εκπαιδευτικό προσανατολισμό βοηθάει πάρα πολύ σε αυτή τη κατεύθυνση».
ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ρωτάμε τον διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής του ΠαΓΝΗ αν ο τρόπος ζωής είναι ο βασικός υπεύθυνος για το ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν και στο νησί μας μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας.
Όπως μας εξηγεί, «ο τρόπος ζωής παίζει κυρίαρχο ρόλο στην εκδήλωση σοβαρών καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δυστυχώς στην Κρήτη έχουμε εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, καπνίζουμε, κάνουμε καθιστική ζωή. Επίσης οι περίοδοι της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας δυσκόλεψαν και απέτρεψαν για διαφορετικούς λόγους τη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το κόστος των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε θανάτους και αναπηρίες είναι μεγάλο και είναι κρίμα διότι προλαμβάνεται αν κανείς τροποποιήσει τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου».
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Επισημάνουμε στον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ότι πολλοί συμπολίτες μας φοβούνται την επίσκεψη στον καρδιολόγο θεωρώντας γενικά, πως η υγεία της καρδιάς γενικότερα είναι μια “ακριβή” υπόθεση. Ρωτάμε αν το εξαιρετικό έργο του ΠΑΓΝΗ και άλλων νοσοκομείων της Κρήτης βοηθούν να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και μας απαντά: «Είναι ξεκάθαρο ότι είναι λάθος -για να μην πω παραπλανητικό- οι συμπολίτες μας να έχουν μια τέτοια εντύπωση. Πιστεύω ότι η νοοτροπία έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και σε αυτό έχουν συμβάλει όλες οι δημόσιες δομές του νησιού με τις οποίες συνεργαζόμασθε άψογα».
Για το κατά πόσον έχει σταματήσει να είναι επιβεβλημένο για τους Κρητικούς ένα ταξίδι στην Αθήνα για διαγωνιστικές και απεικονιστικές εξετάσεις σε ζητήματα καρδιάς, ο καθηγητής τονίζει πως «το επίπεδο δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας στο νησί μας είναι πολύ υψηλό και δεν υπάρχει κανένας λόγος πλέον να ταξιδεύει στην Αθήνα για διαγνωστικές καρδιολογικές εξετάσεις».
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, ρωτάμε τον καθηγητή αν βλέπει τους νέους επιστήμονες να έχουν διάθεση να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα ή αν συνεχίζεται η τάση φυγής στο εξωτερικό που χαρακτήρισε ιδιαίτερα τον ιατρικό κλάδο στα χρόνια της κρίσης. Ο κ. Κοχιαδάκης δίνει μια ελπιδοφόρα απάντηση: «Νομίζω ότι το κύμα φυγής έχει μετριασθεί και μάλιστα κάποιοι με σημαντικές καριέρες στο εξωτερικό έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να επιστρέψουν. Γενικότερα υπάρχει μια μεγαλύτερη αισιοδοξία στους νέους και μια πορεία ανάκαμψης.
Στο χέρι μας είναι να μην αποδειχθεί ότι είμαστε δέσμιοι σε παλιές νοοτροπίες και να αποδεσμευθούμε από στεγανά και συμπεριφορές που αποτρέπουν ανθρώπους φιλόδοξους και παραγωγικούς να μπουν στο σύστημα και να βοηθήσουν».
Το συνέδριο
Οι εργασίες του συνεδρίου που τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Ηρακλείου, ξεκινούν σήμερα στις 9:30 το πρωί σε ξενοδοχείο στο Κολυμπάρι, με τις πρωινές συνεδρίες της πρώτης μέρας να αφορούν στην Υπερηχοκαρδιογραφία (Basic echocardiography course). Το απόγευμα το συνέδριο θα ασχοληθεί με την Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς – Βασική εκπαίδευση Hands on seminars.
Αύριο Σάββατο θα γίνει το 1ο Κλινικό Φροντιστήριο Καρδιακής Ανεπάρκειας, με τις εξής θεματικές:
•Διαγνωστικοί αλγόριθμοι στην κλινική εκτίμηση του ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια
• Εστιάζοντας στην δεξιά κοιλία
•Οι νέοι ορίζοντες της θεραπείας της καρδιακής ανεπάρκειας
• Νεότερες εξελίξεις στις μυοκαρδιοπάθειες.
• Μετεκπαιδευτικά μαθήματα Αξονικής Στεφανιογραφίας προς ειδικευμένους και ειδικευμένους καρδιολόγους
•Ειδικές κλινικές οντότητες καρδιακής ανεπάρκειας
• Η καρδιακή ανεπάρκεια μέσα από κλινικά περιστατικά.
Το απόγευμα θα γίνει επίσης το 2ο Κλινικό Φροντιστήιρο Παιδικού – Εφηβικού ΗΚΓ.
Το πρωί της Κυριακής, θα γίνει συζήτηση για τις αρρυθμίες και θα ακολουθήσουν το 3ο Κλινικό Φροντιστήριο Προαθλητικού Έλεγχου και το 4ο Κλινικό Φροντιστήριο – Δευτερογενής πρόληψη.
Το μεσημέρι θα ακολουθήσει συνεδρία με θέμα: Μεγάλες κλινικές μελέτες στην καρδιακή ανεπάρκεια: Τι νέο υπάρχει.