Κόμικς, κινούμενα σχέδια, νέες τεχνολογίες, κόσμος, καλλιτέχνες και έργα, είναι μερικά από τα συστατικά του Chaniartoon, ενός φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο πια στα Χανιά και μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Η 6η διοργάνωση έκανε πρεμιέρα στις 5 Σεπτέμβρη και μέχρι τις 18 του μήνα -μεταξύ άλλων- θα παρακολουθήσουμε και θα βραβευτούν animation ταινίες, θα δούμε εκθέματα μετά μουσικής στη διαδραστική έκθεση στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, θα “βυθιστούμε” σε έναν άλλον κόσμο στη Σαμπιονάρα και θα γίνουμε μια μεγάλη παρέα το τελευταίο τριήμερο στη μεγάλη γιορτή του Artist Alley.
Αυτό το Σάββατο, στην καρδιά του Φεστιβάλ, οι “διαδρομές” μιλούν με παλιά και νέα πρόσωπα του Chaniartoon, καλλιτέχνες που εμπλουτίζουν με τα έργα τους τα πολιτιστικά Χανιά, κάνοντας τον Σεπτέμβρη και το Ενετικό Λιμάνι να γεμίζει από επισκέπτες που διψούν για αυτά.
Το φεστιβάλ, σύμφωνα με τον διευθυντή Μάριο Ιωαννίδη, αγκαλιάζεται κάθε χρόνο από περισσότερους καλλιτέχνες αλλά κι επισκέπτες.
«Η ψυχή του φεστιβάλ είναι οι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που γεμίζουν το φεστιβάλ με έργα, εικονογραφήσεις, σκίτσα αλλά και ενδιαφέρουσες ομιλίες, παρουσιάσεις και εργαστήρια.
Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι δηλώνουν συμμετοχή στο φεστιβάλ, φτάνοντας φέτος να έχουμε περισσότερες από 120 συμμετοχές από καλλιτέχνες, όχι μόνο από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Η διοργάνωση πλαισιώνεται από σημαντικές συνεργασίες με φεστιβάλ και οργανισμούς, που την εμπλουτίζουν κάθε χρόνο δημιουργικά. Γι’ αυτό ο λόγος στους καλλιτέχνες και συμμετέχοντες…».
MARIANNA FORTI
Με… φόρα από την Ιταλία
Η Ιταλίδα animator Marianna Forti ερωτεύτηκε το animation λόγω του Signor Rossi του Bruno Bozzetto, του Grisú the Dragon και του Calimero του Marco Pagot: «Οι γονείς μου με πήγαν να δω το Fantasia της Disney και τότε προβαλλόταν το making of της ταινίας πριν από αυτήν. Τότε λοιπόν, στα 5 μου χρόνια, αποφάσισα ότι ήθελα να γίνω animator ή ότι θα δουλέψω στον κόσμο του animation με κάποιον τρόπο».
Η καλλιτέχνιδα αυτή τη στιγμή διατηρεί, μαζί με τους φίλους και συνιδρυτές Emanuele και Elena, το Animago studio στη Φλωρεντία, το οποίο μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Τη ρωτάμε πώς προέκυψε το πολυβραβευμένο animation Klaus του Netflix στο ενεργητικό της και μας απαντά πως της άρεσε η εταιρία Sergio Pablos Animation από τον Tantor στον Ταρζάν αλλά και η ιδέα του για SPA animation και παρακολουθούσε το έργο Klaus από την αρχή. «Έλεγχα τον ιστότοπο του Annecy για να βρω δουλειά, είδα ότι ο Sergio Pablos ήταν εκεί και έψαχνε για ταλέντα και είπα στον εαυτό μου “τι έχω να χάσω; Τίποτα”, οπότε του έστειλα mail ζητώντας συνέντευξη ως στούντιο και μετά… συνέβη ο Klaus!» δηλώνει χαρούμενη.
Σύμφωνα με την ίδια, τα κινούμενα σχέδια στη Φλωρεντία ήταν πάντα δυνατά και τώρα ειδικά υπάρχουν πολλά μικρά στούντιο σαν το δικό της, που λειτουργούν για μεγαλύτερες εταιρίες, ακόμα και ένα μεγάλο στούντιο παραγωγής, κυρίως για σειρές, με το οποίο συνεργάζονται συχνά. «Όλοι έμαθαν ότι είναι καλύτερο να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο, φέρνοντας δουλειά για όλους, παρά να κλέψουμε ένα κομμάτι από την πίτα» σχολιάζει σχετικά.
Είναι ενθουσιασμένη για τον ερχομό της στην πόλη μας και στο φεστιβάλ στις 16 και 17 του μήνα, καθώς όπως μας λέει είναι η πρώτη της φορά εδώ και αγαπά την Ελλάδα από παιδί. «Θα ήθελα να βοηθήσω τους παθιασμένους με τα κινούμενα σχέδια ή τους σπουδαστές στα Χανιά να επιτύχουν τους στόχους και τα όνειρά τους σε αυτόν τον κόσμο, ακόμα και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. Θα ήθελα να τους αφήσω κάτι από την εμπειρία μας και, προφανώς, μερικές πρακτικές συμβουλές».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΗΣ:
«Το αγαπημένο μου φεστιβάλ!»
Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Παλαιόχωρα, ο Βασίλης Πατσουράκης δηλώνει αυτοδίδακτος σκιτσογράφος. Από παιδί θυμάται τον εαυτό του να σχεδιάζει και παρόλο που δεν ασχολείται εξ ολοκλήρου με αυτόν τον χώρο πάντα τον περιτριγυρίζει. Η πορεία του τον έκανε να κάνει και μια στάση από το
animation, ενώ αυτήν την στιγμή, όπως οι περισσότεροι σκιτσογράφοι, δεν ζει από το σκίτσο και τις εικονογραφήσεις, αν και θα το ‘θελε πολύ: «Ποιος καλλιτέχνης δεν θα ήθελε να ζει από το πάθος του; Ο κόσμος μου είναι τα κόμικς και τα κινούμενα σχέδια, διαβάζω και βλέπω τα πάντα, από Ευρώπη, Αμερική κ.λπ., αρκεί να έχουν καλή εικονογράφηση». Έχει κάνει animation για διαφήμιση σοκολάτας, αρκετά σχέδια, ένα παιχνίδι καρτών για παιδιά Δημοτικού και έχει συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια σε πολλά αξιόλογα φεστιβάλ της χώρας.
Παλιός γνώριμος καθώς είναι με το Chaniartoon, μας αφηγείται την ιστορία του με το φεστιβάλ αλλά και την πρώτη του εμφάνιση σε φεστιβαλικά δρώμενα: «Η πρώτη φορά ήταν αρκετά αμήχανη αλλά κι ωραία, ήμουν και νέος σχετικά στον χώρο και νόμιζα ότι με κοιτούν όλοι περίεργα! Στο Chaniartoon πρωτοεμφανίστηκα ως… επισκέπτης στην πρώτη έκθεση και την επόμενη χρονιά έγινα εθελοντής· από το 2019 κι έπειτα συμμετέχω στη γιορτή του Artist Alley με άλλους αγαπημένους καλλιτέχνες». Προσπαθεί πάντα πριν από κάθε φεστιβάλ να βγάζει καινούριο υλικό και τρέχει πανικόβλητος τελευταία στιγμή να τυπώσει το ένα και το άλλο. «Αυτό βέβαια, πέρα από την πλάκα, μου δίνει και μια ώθηση για να σχεδιάζω, να μην απομακρύνομαι από τον χώρο και να επικοινωνώ με τον κόσμο», λέει ο Χανιώτης καλλιτέχνης.
Αυτή τη στιγμή ετοιμάζει, όπως μας αποκαλύπτει, το πρώτο του κόμικ, σε συνεργασία με τον Θέμη Λιονέτη, το οποίο θα είναι σε αυτοέκδοση. Τον ρωτάμε από πού επηρεάζεται και μας απαντά από τα… πάντα! «Η Κρήτη κι ιδιαίτερα τα Χανιά μού δίνουν πολλές εικόνες· παρατηρώ τα πάντα κι εμπνέομαι. Όσο για το φεστιβάλ, εγώ το έχω πει ότι το Chaniartoon είναι το αγαπημένο μου! Και δεν το λέω μόνο εγώ αυτό γιατί είναι ένα φεστιβάλ με κλίμα παρεΐστικο, σχεδόν οικογενειακό». Ο ίδιος θεωρεί ότι τα Χανιά δίνουν χώρο όλο και περισσότερο στις τέχνες και κυρίως στην ένατη και αυτό τον χαροποιεί ιδιαίτερα.
Αυτό που τον ενοχλεί ορισμένες φορές είναι η υποτίμηση της δουλειάς των καλλιτεχνών ως κάτι το «εύκολο με κάτι γραμμές και χρώματα» αλλά και το γεγονός ότι στην Ελλάδα ακόμη θεωρείται ότι είναι δυο τέχνες για παιδιά, με Μίκυ Μάους και καρτούν. «Μα, ίσα-ίσα τα περισσότερα απευθύνονται σε ενήλικο κοινό». Από το περσινό Chaniartoon έχει να θυμάται το ζεστό κλίμα παρέας και το ενδιαφέρον ενός ετερόκλητου κοινού. Τώρα πια, ανυπομονεί για τις 16-18 Σεπτέμβρη και το φετινό Artist Alley με καινούρια πράγματα από τον ίδιο και τους υπόλοιπους, εξάλλου όπως λέει «είναι κάτι που δεν το ζεις κάθε μέρα, οπότε σας περιμένουμε!».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΛΑΜ
«Διαχρονική η γοητεία των παραμυθιών»
Ο Δημήτρης Μπασλάμ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού και… παραμυθά! Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη αυτοδίδακτο, που ασχολείται και ζει από το μουσικό παραμύθι· δυο τέχνες που είναι ένα πράγμα για τον ίδιο, ένα αρμονικό σύνολο που δεν σπάει σε μέρη. Ξεκίνησε από «σκυλάδικα» και σιγά-σιγά πέρασε σε μουσικές σκηνές, σε περιοδείες και σε μουσικά σχήματα. Όταν έγινε μπαμπάς, άρχισε να γράφει ιστορίες κι αποφάσισε ότι αυτό θέλει να κάνει: «Άρχισα να λέω διάφορες ιστορίες στην κόρη μου για να κοιμηθεί. Ήθελα να της γράψω ένα τραγουδάκι κι επειδή δεν μαζεύομαι όταν μιλάω και γράφω, οδηγήθηκα σε τρεις ολόκληρες ιστορίες!». Στην αρχή «έφαγε πόρτα» από τους εκδοτικούς στην Αθήνα, μέχρι που βγήκε η ιστορία του πασίγνωστου ληστή του παιδικού γέλιου, του Γαργαληστή, το 2009.
Τον ρωτάμε, γιατί ο κόσμος αγαπά τους μύθους; «Στους ανθρώπους αρέσει ο κόσμος της παρηγοριας στον οποίο τους βάζει η παραμυθία. Είναι γοητευτικοί οι μύθοι και οι αφηγήσεις και όλα καταλήγουν στο ίδιο κέντρο, στο ότι μας αρέσει να βάζουμε τον εαυτό μας σε έναν άλλο κόσμο» απαντά ο καλλιτέχνης, αστειευόμενος ότι μπορεί πολύ απλά να παραμυθιάζεται και μόνος του…
Αγαπημένα του παραμύθια και πιο προσωπικά -όπως μας λέει- που ξεχωρίζει είναι το “Πουλόβερ” και “Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου”, λόγω των παραξενιών που αποτυπώνονται κι είναι σχεδόν αυτοβιογραφικές. «Ο Γαργαληστής είναι εκτός συναγωνισμού, όχι γιατί είναι το πρώτο αλλά γιατί είναι τόσο ωραίο ότι τόσα χρόνια το ‘χουνε δει παιδάκια στο εξωτερικό που καταλαβαίνουν το 1/3, έχει παιχτεί σε πλατείες, μπαράκια και ακόμα και τώρα γίνεται χαμός για να το δούνε πάλι και για εμένα είναι το ίδιο τιμητικό τόσα χρόνια».
Κάνει παραστάσεις, γράφει μουσικές και ιστορίες και δεν θέλει να κάνει κάτι άλλο, αγαπά ακόμη και τα αγκάθια της τέχνης. Είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχει σε φεστιβάλ κόμικ και θα μιλήσει στο χανιώτικο κοινό για την τέχνη του και πώς κάνει τη μουσική μέσα στα παραμύθια. Επίσης, θα αφηγηθεί μια ιστορία μετά μουσικής ή κι όχι, αφήνοντάς μας να ανυπομονούμε για το πάντρεμα των δύο αυτών κόσμων. Ο ίδιος, πάντως, ανυπομονεί πολύ να βρεθεί πάλι στα Χανιά, στο πλαίσιο του φεστιβάλ αυτή τη φορά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΙΟΥΤΣΙΟΥΚΗΣ
«Κερδίζουν έδαφος τα κόμικς»
Από παιδί ο Σταύρος Κιουτσιούκης θυμάται τον εαυτό του να διαβάζει κόμικς: «Από μικρός μου άρεσε να πλάθω ιστορίες, να διαβάζω και να σχεδιάζω και μοιραία οδηγήθηκα σε αυτό». Στα 16-17 του επιχείρησε να γράψει δικές του ιστορίες και ως φοιτητής Φαρμακευτικής στη Θεσσαλονίκη γνώρισε την παρέα της Ένατης Διάστασης, εκδοτική πλέον, και μπήκε ενεργά σε αυτόν τον χώρο. Από τα φανζίν, τις αυτοεκδόσεις και τα 50 κομμάτια που έδινε σε ένα δισκάδικο της περιοχής του έχοντας την ανάγκη να επικοινωνήσει την τέχνη του, πλέον ζει από αυτήν· διαδικτυακές πωλήσεις, παραγγελίες, στριπάκια διαφημιστικού τύπου -που ίσως είναι κι ο πρώτος που το έκανε πράξη εδώ- κόμικς κι άλλα πολλά που είναι σίγουρος για αυτά και η δημοφιλία τους τη σύγχρονη εποχή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα social media και τα φεστιβάλ κόμικς, όπως το “δικό μας” Chaniartoon.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, ο κόσμος γνωρίζει όλο και πιο πολύ τα κόμικς και σύμφωνα με τον καλλιτέχνη φεύγει πια από τη λογική του παιδικού. Στα έργα του κυριαρχεί το ερωτικό στοιχείο, διανθισμένο με χιούμορ, ατάκες και καταστάσεις αντίστοιχες και γελώντας λέει «νόμιζα έτσι είναι ο έρωτας!». Ένιωθε ότι η θεματολογία που του ταιριάζει είναι τα χιουμοριστικά κόμικς κι έτσι ξεκίνησε. Στη συνέχεια, όμως, διέκριναν σε αυτόν ότι του ταιριάζει να εντάξει το γυναικείο στοιχείο στο κόμικ, ενώ όταν ήταν φαρμακοποιός και σκεφτόταν τι θα κάνει με τα κόμικς τον προέτρεψαν να κάνει μια… τσόντα! Οπότε ξαφνικά του άνοιξαν τα μάτια και μετά από λίγες μέρες γεννήθηκε η πρώτη ιστορία στο μυαλό του.
Οι ξεκάθαρες γραμμές κι οι ανατομίες είναι κάτι που του ταιριάζει, γι’ αυτό κι απολαμβάνει να εντάσσει στις ιστορίες του ανάλογα στοιχεία. «Euromanga» εν ολίγοις, ευρωπαϊκές επιρροές και manga δίχως να χρειαστεί κάθε φορά με λόγια να περιγράφει μια συνθήκη.
«Όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα Πατουσάκια, εκτός από τους συν-φετιχιστές, πολύ συχνά με ρωτούσαν αν πρόκειται για κάποιο δικό μου εμπορικό εύρημα και το θεωρούσα πολύ αστείο, ενώ μιλούσα για κάτι τόσο συγκεκριμένο» λέει, ενώ συμπληρώνει πως για τον ίδιο λόγο δεν έχει ομοφυλοφιλικές σκηνές στα κόμικς του, γιατί δεν θα αφορούν μετά μια προσωπική κατάθεση ψυχής.
Η Δρακουλίτσα με τα μακάβρια και ερωτικής διάθεσης σκίτσα θα έρθει στο Artist Alley του 6ου Chaniartoon σε λίγες μέρες, μαζί με νέα κι αγαπημένα δημιουργήματα του «φετιχιστή» καλλιτέχνη, όπως κι ο -αυστηρά για ερωτικούς τύπους- Καταρράκτης, της δικής του εκδοτικής zart_corps που δημιούργησε στο μυαλό του ανήλικος ακόμη. Όμως δεν θα αρκεστεί σε αυτό· ένα φαντασμαγορικό sketch battle με μεγαθήρια των κόμικς θα λάβει χώρα στην Πλατεία Κατεχάκη, με τη συμμετοχή του κόσμου. Αυτό που θέλει να πει στο χανιώτικο κοινό κλείνοντας είναι: «Επισκεφτείτε τη φάση, γνωρίστε τους δημιουργούς κι ελάτε σε επαφή με το κόμικ για στιγμές (εικονογραφημένης) φιλαναγνωσίας. Που; Μα στο Chaniartoon Festival στα Χανιά!».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ
Σάββατο
- Έκθεση στον Ιστιοπλοϊκό (09:00)
- Εργαστήριο Χαρακτικής σε συνεργασία με το Μουσείο Τυπογραφίας (10:00)
- Διαδραστικό Εργαστήριο Παραμυθιών με την Δήμητρα Βαλαβάνη (10:00)
- Κεντρική Έκθεση (11:00)
- 360 & VR FIlms (12:00)
- Μικρού μήκους ταινίες από την Αφρική (18:00)
- Συλλογικοί Βηματισμοί 2 – Συμμετοχή (18:00)
- Μικρού μήκους ταινίες από την Ωκεανία (18:30)
- Μικρού μήκους ταινίες από Ασία – μέρος Γ (19:00)
- Οι παραμυθάδες των Χανίων μας αφηγούνται… (21:00)
Κυριακή
- Έκθεση στον Ιστιοπλοϊκό (09:00)
- Κεντρική Έκθεση (11:00)
- 360 & VR FIlms (12:00)
- Μικρού μήκους ταινίες από Νότια Ευρώπη μέρος B (18:00)
- Παράσταση Καραγκιόζη με τον Νίκο Μπλαζάκη (20:00)
- Μικρού μήκους ταινίες από Δυτική Ευρώπη μέρος B (20:00)
- Μικρού μήκους ταινίες από Ανατολική Ευρώπη μέρος Β (23:00)