Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Η καταγραφή του αόρατου σε παρελθόντα χρόνο

Τα Νεφελώµατα της Βόρειας Αµερικής (NGC7000), του Πελεκάνου (IC5070) και το σκοτεινό νεφέλωµα LDN 935, εδώ µε φακό ευρέως πεδίου.

Για την καταγραφή όλων αυτών των αντικειµένων του βαθέος ουρανού, ειναι απαραίτητος ειδικός εξοπλισµός, όπως:
Ροµποτική βάση, ψυχόµενες αστροκάµερες στους -30°C ειδικά φίλτρα στο ορατό φάσµα (r g b), ειδικά φίλτρα στενού φάσµατος (narrowband) στο υδρογόνο Ha, οξυγόνο Oii και θείο siii βοηθητικά τηλεσκόπια, βοηθητικές κάµερες και µια σειρά από άλλα βοηθητικά εξαρτήµατα, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του συστήµατος. Είναι απαραίτητη φυσικά γνώση ουρανογραφίας, φωτογραφίας και ειδικού λογισµικού. Μαζί όµως µε µεράκι και υποµονή το αποτέλεσµα σε αποζηµιώνει.

Περιγραφή

Στο παρελθόν εχω ασχοληθεί σε διαφορετικές δηµοσιεύσεις µε τα Νεφελώµατα της Βόρειας Αµερικής (NGC7000) και του Πελεκάνου (IC5070). Σήµερα η δηµοσίευση περιλαµβάνει και τα δύο νεφελώµατα και επι πλέον το σκοτεινό νεφέλωµα LDN 935, αφού οι λήψεις έγιναν µε φακό ευρέως πεδίου.
Το Νεφέλωµα Βόρειας Αµερικής έχει έκταση περίπου τέσσερις φορές αυτής της πανσελήνου, αλλά επειδή έχει µικρή επιφανειακή φωτεινότητα συνηθώς δεν είναι ορατό µε γυµνό µάτι. ∆εδοµένου ότι ότι το νεφέλωµα απέχει από τη Γη περίπου 1.800 έτη φωτός, υπολόγιζεται ότι έχει διάµετρο περίπου 130 έτη φωτός. Πήρε το όνοµά του εξαιτίας της οµοιότητας του σχήµατός του µε την Βόρεια Αµερική, καθώς ένα σκοτεινό νεφέλωµα σχηµατίζει τον Κόλπο του Μεξικού και την Φλόριντα. Το νεφέλωµα της Βόρειας Αµερικής µαζί µε το νεφέλωµα του Πελεκάνου και το σκοτεινό νεφέλωµα LDN 935 θεωρούνται ότι είναι ένα νεφέλωµα και βρίσκονται στον βραχίονα του Ωριώνα.
Το νότιο τµήµα του νεφελώµατος (που αντιστοιχεί στην Κεντρική Αµερική) ονοµάζεται τείχος του Κύκνου και είναι το τµήµα στο οποίο σχηµατίζονται νέοι αστέρες. Σε αυτή την περιοχή το υπεριώδες φως από τα νέα άστρα ιονίζει το διαστρικό αέριο και το κάνει να ακτινοβολεί. Σε όλο το νεφέλωµα έχουν εντοπιστεί ύστερα από παρατηρήσεις το 2011 µε το διαστηµικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ 2.076 υποψήφια νεαρά αστέρια, περίπου 10 φορές περισσότερα από ότι πριν. Τα νεαρά αστέρια περιβάλλονται από σκόνη και έτσι δεν είναι ορατά στο ορατό φως, αλλά µπορούν να παρατηρηθούν στα υπέρυθρα µήκη κύµατος.
Το Νεφέλωµα Πελεκάνος, επίσης γνωστό ως IC 5070, βρίσκεται περίπου 2.000 έτη φωτός µακριά. Για να το βρείτε, ψάξτε βορειοανατολικά του Ντενέµπ (Deneb), το φωτεινό αστέρι στον αστερισµό του Κύκνου.
Eίναι ένα µεγάλο σε έκταση νεφέλωµα το οποίο χωρίζεται από το νεφέλωµα της Βόρειας Αµερικής -που σας παρουσίασα σε παλαιότερη δηµοσίευση- µε µια σκούρα γραµµή σκόνης, .
Η εξέχουσα κορυφογραµµή εκποµπών που εµφανίζεται σε αυτή την έντονη ουράνια φωτογραφία ονοµάζεται IC 5067. Μέρος ενός µεγαλύτερου νεφελώµατος εκποµπής µε ένα διακριτικό σχήµα, και κοινή ονοµασία Νεφέλωµα Πελεκάνος, η κορυφογραµµή εκτείνεται σε περίπου 10 έτη φωτός και ακολουθεί την καµπύλη του κεφαλιού και του λαιµού του κοσµικού πελεκάνου.

Το σκοτεινό νεφέλωµα LDN 935

Το σκοτεινό νεφέλωµα ή νεφέλωµα απορρόφησης LDN935 που σχηµατίζει τον Κόλπο του Μεξικού και την Φλόριντα, είναι ένας τύπος διαστρικού νέφους που είναι τόσο πυκνό ώστε αποκρύπτει το φως από τα αντικείµενα που βρίσκονται πίσω του, όπως τα αστέρια στο βάθος και τα νεφελώµατα εκποµπής ή ανάκλασης.

Στην αστροφωτογράφιση

Ο αστερισµός του Κύκνου που µεσουρανεί στον καλοκαιρινο ουρανο τους θερινούς µηνες , εχει αρκετα όµορφα  νεφελώµατα  και εξάπτει το ενδιαφέρον των αστροφωτογράφων .
Οπως ειναι το νεφέλωµα της Βόρειας Αµερικής µαζί µε το νεφέλωµα του Πελεκάνου και το σκοτεινό νεφέλωµα LDN 935.
Ειναι σχετικά ευκολο στην καταγραφή του µε ειδική αστροκάµερα και τα κατάλληλα φίλτρα.  Στην παρατήρηση µε ενα ερασιτεχνικο  τηλεσκόπιο   φαινεται σαν ενα αχνο σύννεφο.

Ο αστερισµός του Κύκνου 
στην Ελληνική µυθολογία

Ο Κύκνος (λατινικά: Cygnus, συντοµογραφία: Cyg) είναι αστερισµός που σηµειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεµαίο και ένας από τους 88 επίσηµους αστερισµούς που θέσπισε η ∆ιεθνής Αστρονοµική Ένωση. Ο Κύκνος βρίσκεται ολόκληρος στο Βόρειο ηµισφαίριο της ουράνιας σφαίρας πλην όµως είναι αµφιφανής (δηλαδή µόνο για κάποιο χρόνο  βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα ) στην Ελλάδα. . Ο Άρατος τον χαρακτηρίζει αιόλον, δηλαδή πτηνό που πετά γρήγορα, ένας χαρακτηρισµός που ταιριάζει στον κύκνο. Επειδή όµως το επίθετο «αιόλος» στον Σοφοκλή σηµαίνει και τον αστραφτερό, τον γυαλιστερό, τον γεµάτο αστέρια («αιόλα νυξ»), µπορεί εδώ να δικαιολογείται από τη θέση του αστερισµού µέσα στον Γαλαξία. Κατά την Ελληνιστική µάλλον εποχή συγκεκριµενοποιήθηκε ως το µυθικό πρόσωπο Κύκνος, γιος του θεού Άρη ή του Σθενέλου, αλλά και ως ο κύκνος στον οποίο µεταµορφώθηκε ο ∆ίας για να ζευγαρώσει µε τη Λήδα και να γεννηθούν οι δίδυµοι ∆ιόσκουροι Κάστορας και Πολυδεύκης καθώς και η Ωραία Ελένη που ήταν η αφορµή του Τρωικού πολέµου. “Το λαµπρότερο αστέρι του Κύκνου, ο υπεργίγαντας Ντενέµπ είναι πρώτου µεγέθους.  Είναι εξαιρετικά φωτεινό, περίπου 60.000 φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο.  Εάν ήταν τοποθετηµένο στο κέντρο του ηλιακού συστήµατός µας, ο Ντενέµπ θα έφτανε µέχρι τη Γη”.

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος µιλά για το διακύβευµα των εκλογών της Κυριακής

Ο αστερισµός του Κύκνου είναι πολύ πλούσιος σε σώµατα του δικού µας Γαλαξία: νεφελώµατα, ανοικτά αστρικά σµήνη, άλλους ενδιαφέροντες αστέρες, κλπ.. Στο µέλλον θα µας απασχολήσει ξανά ο ενδιαφέρων αυτός αστερισµός µε κάποια απο τα πανέµορφα αντικείµενα  που περικλειει. Wikipedia. physics4u.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα