Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Η καταιγίδα που η κυβέρνηση αγνοεί

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παρουσιάζει την ελληνική οικονοµία ως ένα success story, µιλώντας για ανάπτυξη, βελτίωση των οικονοµικών δεικτών και αισιόδοξες προοπτικές. Ωστόσο, το 2025 αναµένεται να αποτελέσει µία ακόµη δύσκολη χρονιά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Παρά τις προβλέψεις για αποκλιµάκωση του πληθωρισµού στο 2,4% το 2025, οι σωρευτικές ανατιµήσεις των προηγούµενων ετών έχουν επιβαρύνει δραµατικά τα νοικοκυριά. Το 2025 σύµφωνα µε τον ΙΟΒΕ, το 85% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταµίευση, γεγονός που υπογραµµίζει την οικονοµική ανασφάλεια που βιώνει η πλειονότητα των πολιτών.

Επιπλέον, η αγορά για το 2025 θα έχει πληθωριστικές προσδοκίες λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναπόφευκτη. Η αύξηση του κόστους παραγωγής αναµένεται να πυροδοτήσει νέο σπιράλ αυξήσεων στις τιµές κατανάλωσης. Η κυβέρνηση, µπροστά σε αυτό το επικείµενο οικονοµικό ντόµινο δεν έχει παρουσιάσει κανένα συνεκτικό σχέδιο για την αναχαίτιση των επικείµενων ανατιµήσεων.

Ένα ακόµη ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι για το 2025 προβλέπεται επίµονος πληθωρισµός σε υπηρεσίες, όπως η υγεία και οι µεταφορές. Η αύξηση των ασφαλίστρων υγείας ήταν ήδη αισθητή από τα προηγούµενα χρόνια, λόγω της αλλαγής του νόµου το 2020. Μετά τις αντιδράσεις, παρατηρούµε καθυστερηµένες και ελλιπείς απαντήσεις από το οικονοµικό επιτελείο, οι οποίες µετατίθενται για το 2026!

Ο βασικός µισθός παρά την αύξησή του αλλά και ο µέσος µισθός αρκούν ίσα ίσα για ενοίκιο και λογαριασµούς κοινής ωφελείας  και δεν αφήνουν περιθώρια για το σούπερ-µάρκετ στο οποίο η σωρευτική αύξηση των τιµών από το 2019 θα ξεπεράσει το 40% το 2025, εξανεµίζοντας τις όποιες αυξήσεις σε µισθούς και συντάξεις.

Καµπανάκι κινδύνου για την εθνική οικονοµία-η οποία πολύ λίγο άλλαξε µετά την υπερδεκαετή κρίση- η αύξηση του εµπορικού ελλείµµατος το 11µηνο του 2024, τη στιγµή που και οι ελληνικές εξαγωγές θα επηρεαστούν αρνητικά από την αναιµική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Ελληνική οικονοµία που συνεχίζει να βασίζεται στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες, χωρίς συγκεκριµένο παραγωγικό αποτύπωµα. Οι άµεσες ξένες επενδύσεις υπολείπονται του ευρωπαϊκού µέσου όρου και επικεντρώνονται σε µη παραγωγικούς τοµείς καθώς η πλειονότητα αφορά real estate, χωρίς να δηµιουργούν προστιθέµενη αξία για την ελληνική οικονοµία.

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να προβάλλει την καλύτερη πορεία του ελληνικού ΑΕΠ σε σχέση µε τον ευρωπαϊκό µέσο όρο ως κυβερνητική επιτυχία. Ωστόσο, η πραγµατικότητα είναι διαφορετική: Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο του οικονοµικού κύκλου, ανακάµπτοντας από την παρατεταµένη ύφεση της πολυετούς οικονοµικής κρίσης. Η ανάπτυξη, λοιπόν πέριξ του 2%, δεν µπορεί να θεωρείται κατόρθωµα, δεδοµένου ότι η χώρα ξεκινά από µια εξαιρετικά χαµηλή βάση.

Σήµερα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων παραµένει αποκλεισµένη από το τραπεζικό σύστηµα, τα προγράµµατα ΕΣΠΑ και τα δάνεια του Ταµείου Ανάκαµψης, η χρήση πόρων του οποίου οδήγησε σε σοβαρές επιφυλάξεις το Ελεγκτικό Συνέδριο σε πρόσφατη έκθεσή του.

Αντί για θριαµβολογίες, λοιπόν, χρειαζόµαστε µια ουσιαστική αναθεώρηση της οικονοµικής πολιτικής, που θα εστιάζει στην µακροπρόθεσµη  στήριξη των νοικοκυριών, την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και την προώθηση δοµικών µεταρρυθµίσεων. Αυτή είναι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, µε επίκεντρο την µικροµεσαία επιχειρηµατικότητα, την οποία η κυβέρνηση συστηµατικά αγνοεί, όπως και την «καταιγίδα» που έρχεται.

*Ο Μιχάλης Κατρίνης είναι βουλευτής

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα