Στα Χ.Ν. της 24ης Αυγούστου δημοσιεύθηκε η είδηση από το ΑΠΕ ότι βρέθηκαν τμήματα του μεταγωγικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας τύπου Νoratlas που είχε καταρριφθεί από φίλια πυρά κατά την προσέγγισή του στο αεροδρόμιο Λευκωσίας συμπαρασύροντας στον θάνατο 27 άνδρες της Α’ Μοίρας Καταδρομών (Μάλεμε) και τέσσερις αεροπόρους.
Ο καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου είχε πηδήξει πριν τη συντριβή από απροσδιόριστο ύψος και σώθηκε με 40 συντριπτικά κατάγματα.
Από το αεροδρόμιο Σούδας είχαν απογειωθεί 15 μεταγωγικά αυτού του τύπου από τα οποία ένα “έχασε” την πορεία και προσγειώθηκε στη Ρόδο και το άλλο δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στη Λευκωσία και επέστρεψε. Εκτός από το καταρριφθέν με κωδικό Νίκη 4, στο Νίκη 6 υπήρξαν δύο νεκροί και εννέα τραυματίες καταδρομείς από τα αντιαεροπορικά φίλια πυρά. Αλλά τρία κατάφεραν να προσγειωθούν διάτρητα από βλήματα και δεν επέστρεψαν ποτέ. Τα εννέα που επέστρεψαν ήταν όλα διάτρητα και με διαρροές καυσίμων.
Ερευνητές και αυτόπτες της τραγωδίας αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο επικρατούσε πραγματική κόλαση από τις βολές των αντιαεροπορικών και τα τροχιοδεικτικά βλήματα και το παρουσιάζουν όπως τη βραδιά της Ανάστασης στις Βροντάδες Χίου με τις χιλιάδες ρουκέτες. Αναφέρουν επίσης ότι το Νίκη 4 συνετρίβη στο τέλος του διαδρόμου και ανασύρθηκαν μόνο τρία σχετικώς ολόκληρα πτώματα, τα άλλα ήταν “εξαερωμένα” και λόγω της ζέστης αποφασίσθηκε και μηχάνημα γκρέιντερ σκέπασε με χώμα τα συντρίμμια και τα υπολείμματα των πτωμάτων για να μην υπάρξει πρόβλημα επιδημίας.
Ο διασωθείς του Νίκη 4 ανέφερε ότι πριν συντριβεί το αεροσκάφος ήδη οι νεκροί ήταν πολλοί στο εσωτερικό του και ορισμένοι καίγονταν. Ο επικεφαλής της Πυροβολαρχίας, που με τετράδυμο αντιαεροπορικό κατέρριψε το Νίκη 4, πέρασαν χρόνια να μπορέσει να γλυτώσει από τις τύψεις του χωρίς να έχει αυτός την ευθύνη, αφού ρίφθηκε η πράσινη φωτοβολίδα που σήμαινε να αρχίσει το πυρ και αφού ο υπεύθυνος Ελληνας σμήναρχος που είχε λάβει το σήμα για την άφιξη των μεταγωγικών καθυστέρησε μισή ώρα για την προώθηση. Σαν αποκλειστικά υπεύθυνος έφτασε μέχρι και υποπτέραρχος, αφού το πόρισμα για την τραγωδία αυτή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι: «Ουδέν φυσικόν πρόσωπον τυγχάνει υπεύθυνον των εν λόγω απωλειών αίτινες δέον να θεωρηθούν ως φυσικόν αποτέλεσμα των εχθροπραξιών μετά των τουρκικών στρατευμάτων».
Και φυσικά ούτε ο φάκελος της κυπριακής τραγωδίας έχει ανοίξει ακόμη.