Tο θέμα του Brexit το οποίο εμφανίστηκε απρόσμενα μετά από το δημοψήφισμα του David Cameron, και το οποίο δίχασε και διχάζει τον Βρετανικό λαό, βρίσκεται πάντοτε σε εξέλιξη, χωρίς να είναι κανένας σίγουρος πού θα καταλήξει τελικά.
Mετά από διάφορες περιπέτειες η κ. May έφθασε σε συμφωνία με την ΕΕ γι’ αυτό το θέμα. Η συμφωνία όμως αυτή δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων και δίχασε το λαό αλλά και το ίδιο της το κόμμα. Η κα May τελικά, προς το παρόν, κατόρθωσε να επιζήσει και στις 29 Ιανουαρίου, 2019, με μια μικρή πλειοψηφία των Βουλευτών κατόρθωσε να επικυρώσει μια τροποποίηση στη Συμφωνία μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ. Με αυτή τη τροποποίηση οι Βουλευτές εξουσιοδοτούν τη κ. May να επαναπραγμαδιατευτεί πρόνοιες της Συμφωνίας με την ΕΕ περιλαμβανομένης και της πρόνοιας για την Ιρλανδική μεθόριο, το περίφημο Backs-top, που απερρίφθη από τους αντιπροσώπους του Ulster. Βεβαίως, άλλα θέλει το ΗΒ και άλλα θέλει η ΕΕ. Οι 27 χώρες της ΕΕ επέδειξαν στο θέμα του Brexit μια εκπληκτική ομοφωνία και απορρίπτουν το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης με το Λονδίνο.
Το Brexit έχει καταντήσει μια ατέλειωτη ιστορία και κανένας δεν ξέρει πότε και πώς θα τελειώσει. Όπως έχει συμφωνηθεί το ΗΒ πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, 2019. Αυτό δεν φαίνεται να είναι κατορθωτό. Οι Βρετανοί θα ήθελαν μια παράταση, δεν φαίνεται όμως ότι οι Ευρωπαίοι θα συγκατατεθούν.
Το ΗΒ πιστεύει ότι αν δουν οι Ευρωπαίοι ότι υπάρχει φόβος να γίνει το Brexit χωρίς συμφωνία, ίσως να υποχωρήσουν σε μερικές από τις αξιώσεις του. Από την άλλη μεριά, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Teresa May αργοπορεί ώστε να αποκτήσει όσο το δυνατό περισσότερες παραχωρήσεις από τη «συμφωνία του διαζυγίου» (βλ. Philippe Bernard, et Cecile Ducourtieux, «Brexit: chantage au “no deal” entre l’UE et Londres», Le Monde, 1 Φεβρουαρίου, 2019, σελ. 4).
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα επικίνδυνο πόκερ για δυνατά νεύρα και αναμένομε. (Βλ. «Brexit: Les dangers du poker Menteur» Le Monde, 1 Φεβρουαρίου, 2019, κύριο άρθρο, σελ. 26).