Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Η κατάσταση στη χερσόνησο της Κορέας

Από αρκετό καιρό τώρα η κατάσταση στη χερσόνησο της Κορέας και κυρίως οι κινήσεις του προέδρου της Β. Κορέας Kim Jong-Un απασχολούν τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Oι δε ανταλλαγές μεταξύ του κ. Trump και του κ. Kim Jong-Un είναι κάποτε πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. Μετά τη συνάντηση κορυφής της 12ης Ιουνίου στη Σιγκαπούρη μεταξύ του κ. Kim και του κ. Trump οι συνομιλίες μεταξύ των φαίνεται προς το παρόν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η προβλεπόμενη επίσκεψη του κ. Pompeo στη Β. Κορέα για τον Αύγουστο ακυρώθηκε.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών της Βορείου και Νοτίου Κορέας συνεχίσθησαν τον Σεπτέμβριο και ελπίζεται ότι ίσως η Ν. Κορέα διαδραματίσει στο μέλλον ένα είδος μεσάζοντος μεταξύ της Β. Κορέας και των ΗΠΑ.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 ο πρόεδρος της Ν. Κορέας κ. Moon Jae-In μαζί με τη σύζυγό του και μια αντιπροσωπεία 200 περίπου προσώπων, που αποτελείτο από υπουργούς, εκπροσώπους βιομηχανιών όπως η Samsung, LG και η Hyundai καθώς και άλλων προσωπικοτήτων επισκέφθηκε την Β. Κορέα για μια επίσημη επίσκεψη τριών ημερών και συνομιλίες με τον κ. Kim και την ηγεσία της Β. Κορέας. Ήταν η τρίτη φορά που πρόεδρος της Ν. Κορέας επισκέφθηκε την Β. Κορέα.
Κατά τις συνομιλίες θα συζητηθούν ζητήματα σχετικά με τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο Κορέων. Επίσης ειδικά ανθρωπιστικά θέματα καθώς και οικονομικά θέματα. Όπως ελέχθη πιο πάνω ο κ. Moon θα αναλάβει το ρόλο του μεσάζοντος στα θέματα μεταξύ της Β. Κορέας και των ΗΠΑ προεξάρχοντος βεβαίως, του θέματος της αποστρατικοποίησης και της αποπυρηνικοποίησης. Η επίσκεψη αυτή του νοτιοκορεάτη προέδρου ελπίζεται γενικά ότι θα ελαττώσει τις εντάσεις στη κορεάτικη χερσόνησο. Το ενθαρρυντικό είναι ότι στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 οι στρατιωτικοί των δύο Κορέων ανάφεραν μέτρα για να σταματήσουν οι «εχθρικές πράξεις» και να δημιουργηθεί μια ζώνη ειρήνης (βλ. Philippe Mesmer, «Cooperation et denuclearization au programme du sommet intercoreen de Pyongyang», Le Monde, 18/9/2018).
Γίνονται επίσης σκέψεις για να βρεθεί επιτέλους ένας τρόπος για να δηλωθεί νομικά το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953), για το οποίο όμως έχουν τις ιδέες τους και οι Αμερικάνοι.
Η επαναπροσέγγιση των δυο Κορέων είναι κάτι το ενθαρρυντικό. Από την άλλη μεριά υπάρχουν τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων και κυρίως των ΗΠΑ, και της Κίνας αλλά επίσης και της Ρωσίας και πρέπει να λάβουμε υπόψη και αυτόν τον παράγοντα για να κρίνομεν το θέμα της προόδου στις σχέσεις μεταξύ της Βορείου και της Νοτίου Κορέας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα