Τη 18η Δεκεμβρίου 2015 το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ένα ψήφισμα, το οποίο προνοούσε τη συγκρότηση μιας προσωρινής κυβέρνησης στη Συρία μέσα σε έξι μήνες, τον καταρτισμό ενός νέου Συντάγματος και την προκήρυξη εκλογών μέσα σε διάστημα δεκαοκτώ μηνών.
Oι συνομιλίες άρχισαν στη Γενεύη μεταξύ της κυβέρνησης του Bashar Al-Assad και της αντιπολίτευσης, κάτω από την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Staffan de Mistura.
Οι συνομιλίες, όμως, αντιμετώπισαν ανυπέρβλητα εμπόδια και ο κ. de Mistura αναγκάσθηκε την 3η Φεβρουαρίου 2016 να τις αναβάλει για την 25η Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις του καθεστώτος Al-Assad επετέθησαν εναντίον του Αλέππο, της δεύτερης πόλης της Συρίας, που μέρος της βρίσκεται κάτω από την κατοχή της αντιπολίτευσης, ενώ η τελευταία επιμένει στην απομάκρυνση του Al-Assad από την πολιτική ζωή της χώρας.
Το πρόβλημα της Συρίας είναι ένα κλασικό παράδειγμα της ανάμιξης ξένων Δυνάμεων στα εσωτερικά μιας χώρας και στο τέλος το μεγάλο θύμα είναι ο συριακός λαός, που χάνεται κατά χιλιάδες ή προσπαθεί να μεταναστεύσει, με κίνδυνο πάλι να χαθεί.
Οι Η.Π.Α., οι δυτικοί γενικά και οι σουνιτικές Δυνάμεις -Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία- υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση, ενώ το καθεστώς Al-Assad υποστηρίζεται κυρίως από τη Ρωσία και το Ιράν.
Τα συμφέροντα των ξένων Δυνάμεων πυροδοτούν και διατηρούν ανοικτή τη διαμάχη και τη συνεχιζόμενη τραγωδία.
Οι δυτικοί επιμένουν στην αποχώρηση του Al-Assad. Εχουν σκεφτεί, όμως, τι θα συμβεί, αν επικρατήσουν δυνάμεις, που στο τέλος μπορεί να βοηθήσουν την επικράτηση των τζιχαντιστών;
*Ο δρ Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων